Serwus Słonko
Nośny temat a tu taka cisza?
Nawet lajka za przeczytanie?
Same opiekobabcie?
A może nie miejsce?
Cześć Lach ,odsłuchają(jak ktoś zainteresowany ) ,wiesz na to trzeba czasu bo to trochę trwa a nie każdy czas ma.
Odnośnie poruszanej problematyki w filmiku, zresztą już wczesniej omawianej na forach-jestem ciekawa opinii osób, które do tej pory pracowały tylko na umowę zlececnie ( polską) i uwazały ją za jedyną i słuszną formę zatrudnienia.To ,że firmy funkcjonują na granicy prawa, było to juz omawiane. Dienstleistungvertrag w DE jest jak najbardziej mozliwą formą zatrudnienia i korzystniejszą na pewno od umowy zlecenia( takową mamy u niemieckiego dziadka ). Co do związków... Realizacja pomysłu j nie bedzie łatwa, bo znajdzie się wiele osób, które nie będą chciały niczego zmieniać.
Mogłabyś napisać coś więcej o tej formie zatrudnienia, na której Ty pracowałaś w De?
Odnośnie poruszanej problematyki w filmiku, zresztą już wczesniej omawianej na forach-jestem ciekawa opinii osób, które do tej pory pracowały tylko na umowę zlececnie ( polską) i uwazały ją za jedyną i słuszną formę zatrudnienia.To ,że firmy funkcjonują na granicy prawa, było to juz omawiane. Dienstleistungvertrag w DE jest jak najbardziej mozliwą formą zatrudnienia i korzystniejszą na pewno od umowy zlecenia( takową mamy u niemieckiego dziadka ). Co do związków... Realizacja pomysłu j nie bedzie łatwa, bo znajdzie się wiele osób, które nie będą chciały niczego zmieniać.
Pracowałam w DE jako Kleineunternehmer , także na niemieckiej umowie zleceniu , na umowie o prace i pracuje obecnie na polskiej umowie zleceniu - bo jestem emerytką . Sedno sprawy tkwi w naszym celu na starość - czyli jaką chcemy emeryturę .Składki na ubezpieczenie emerytalne od umowy zlecenia zarówno jak w Niemczech jak i w Polsce oraz przepisy dotyczące wymaganych okresów składkowych itp w obydwu krajach nie gwarantują nawet bieda emerytury . Dlatego dyskusja o tym co lepsze no chyba nie ma sensu , bo każdy ma inaczej uskładane na emeryturę albo tak daleko nie sięga i nie mysli o tym .
Jasne Kika. Mogę nawet podesłać wzór takiej umowy i wyjasnic z czym to się miesza żeby grało. Mam meila w profilu. Wysyłam zaproszenie do znajomych.