27 stycznia 2022 21:18 / 3 osobom podoba się ten post
DamessaNie mam jeszcze doświadczenia z Raclette.Podrzewasz jak fundee?:czerwieni sie:
Ser raclette jest w CH różnie podawany-nie tylko przy tradycyjnym grillu z patelenkami. Najlepszy ser oprócz tradycyjnych sklepów serarskich dostaniesz w Manorze w ladzie serowej.
Jesli chcesz zrobić tradycyjnie z patelenkami i grillem , to podstawowe składniki do sera to ziemniaki gotowane na parze, korniszony i marynowana cebula.Tego nie może zabraknąć. Ale można poimprowizować. Suszone pomidory bardzo do tego pasują, brokuły gotowane na parze, na górnym panelu grilla możesz też podczas topienia sera na patelenkach , grillowac bakłażany i paprykę, cukinię
Tradycyjnie każdy sobie nabiera na talerz warzywa, czy mięso drobiowe, wieprzowe, jagnięce, kiełbaski itp.
Mięso gotujesz, pieczesz przed podaniem , kroisz w plastry. Ziemniaki ugotowane na parze też kroisz w plastry i najlepiej je zapiekać na patelence juz pod serem, ale robią róznie. Najczęsciej nakłada się warzywa, czy mięso na talerz i każdy sobie z patelenki zeskrobuje już stopiony ser. Na posiedzenia sąsiedzkie dobre-tutaj każdy coś od siebie przynosi. Przed pandemią dość czesto robilismy takie posiaduszki-teraz od czasu do czasu. Wino tradycyjne szwajcarskie-Agila , Riesling ,Fendant. Nie trzeba się tego scisle trzymac ,aby było wytrawne białe-ale Agilę dostaniesz wszędzie.
To co my bardzo lubimy i jest mniej problematyczne w przygotowaniu to chleb nadziewany z raclette , wędliną i dodatkami. Mozesz chleb sama upiec-są tu super mieszanki-nawet w Landi , ale przecież chleb tu mają bardzo smaczny i ogromny wybór to mozna kupić. Tak chlen się nacina , tak aby powstały kromki-tyle że nie do końca, podstawa ma być cała. No i do każdą kromkę przekładasz plastrem raclette i nadziewasz ugotowanymi warzywami-marchew , cebula i buraczki . Wszystko ugotowane wczesniej na maśle i doprawione. Tak nadziany juz chleb zawija się w pergamin i na to folię aluminiową , wstawiasz do lodówki na dwie godzinki. Potem wyjmujesz-odwijasz z góry pergamin i folię i pieczesz do pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jeszcze lubimy gruszki zapiekane z raclette , ziemniakami i szynką. Ale przepis jak chcesz to pózniej napiszę.
W ogóle ten ser, jesli nie zależy Ci na jakims specjalnym daniu, to do tostów i zapiekanek jest też świetny. Ważne-aby był oryginalny szwajcarski. Bez dodatków parafiny czy czego innego, bo tylko taki ma optymalne własciwosci topienia i skórka jest jadalna. No i smak też inny.
Ufff. Zmęczyłam się :)