Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

02 listopada 2022 11:22 / 3 osobom podoba się ten post
Malgi

Bo moja pedepcia je małe porcyjki, a ja nie lubię wyrzucać jedzenia...

A ? nie macie ? 
Jedzenie wyrzucać to grzech .
02 listopada 2022 11:30 / 5 osobom podoba się ten post
Zupa  szczawiowa i kotlecik z ziemniakami + kalafior z bułeczką.
03 listopada 2022 04:53 / 2 osobom podoba się ten post
Krokiety z kapustą i grzybami , barszcz czerwony . Budyń z malinami .
03 listopada 2022 08:30 / 3 osobom podoba się ten post
Idę rybkę złowić, kalafior , ziemniaki , Sałata rzymska. 
Przyrządza ktoś zakwas buraczany?
03 listopada 2022 09:29 / 2 osobom podoba się ten post
Wczorajsze  zrazy wołowe  w sosie  i salatka z buraczków w towarzystwie z ryżem 
03 listopada 2022 09:31 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Idę rybkę złowić, kalafior , ziemniaki , Sałata rzymska. :gotowanie:
Przyrządza ktoś zakwas buraczany?

Tak,ja czesto robię  w domu.
03 listopada 2022 09:32
Damessa

Tak,ja czesto robię  w domu.

Zalewasz zimną czy ciepłą wodą?
 
03 listopada 2022 09:39 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Zalewasz zimną czy ciepłą wodą?
 

Pokrojone w plastry buraki,wczesniej dobrze wymyte /nie obieram/ukladam w garnku glinianym. Zalewam zimna,osoloną  wodą/ czubata łyżka  stolowa,sól  kamienna/Czosnek, liść laurowy,ziele ewentualnie koper.Po ok. tygodniu  zlewam np.do butelek i  fo lodówki. Na bazie zakwasu gotuje  barszcz czerwony.
03 listopada 2022 09:45 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Pokrojone w plastry buraki,wczesniej dobrze wymyte /nie obieram/ukladam w garnku glinianym. Zalewam zimna,osoloną  wodą/ czubata łyżka  stolowa,sól  kamienna/Czosnek, liść laurowy,ziele ewentualnie koper.Po ok. tygodniu  zlewam np.do butelek i  fo lodówki. Na bazie zakwasu gotuje  barszcz czerwony.:mniam:

Łyżka soli na litr wody...
03 listopada 2022 09:46 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

Pokrojone w plastry buraki,wczesniej dobrze wymyte /nie obieram/ukladam w garnku glinianym. Zalewam zimna,osoloną  wodą/ czubata łyżka  stolowa,sól  kamienna/Czosnek, liść laurowy,ziele ewentualnie koper.Po ok. tygodniu  zlewam np.do butelek i  fo lodówki. Na bazie zakwasu gotuje  barszcz czerwony.:mniam:

Mogę pasteyzowac ten zakwas?
03 listopada 2022 09:47 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Mogę pasteyzowac ten zakwas?

Tak
03 listopada 2022 09:56 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Pokrojone w plastry buraki,wczesniej dobrze wymyte /nie obieram/ukladam w garnku glinianym. Zalewam zimna,osoloną  wodą/ czubata łyżka  stolowa,sól  kamienna/Czosnek, liść laurowy,ziele ewentualnie koper.Po ok. tygodniu  zlewam np.do butelek i  fo lodówki. Na bazie zakwasu gotuje  barszcz czerwony.:mniam:

Ja też tak robię tylko bez kopru, nigdy nie dodawałam. A zakwas  piję po prostu codziennie po trochę. 
W tym roku jeszcze nie robiłam. 
Buraki obieram i kroję w cienkie plastry,takie ukiszone dodaję do sałaty z rukoli albo na grzankach z cammembertem. Świetny dodatek  
03 listopada 2022 09:59 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Mogę pasteyzowac ten zakwas?

Ja robię niewielkie ilości bo tylko dla siebie do picia.  W lodówce może stać nawet kilka tygodni. Jak się kończy to nastawiam świeży 
03 listopada 2022 10:12 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Ja robię niewielkie ilości bo tylko dla siebie do picia.  W lodówce może stać nawet kilka tygodni. Jak się kończy to nastawiam świeży 

U nas też  na bieżąco. Muszę  zlecić  następne  nastawienie na początek  grudnia bo barszczyk  wigilijny  będzie
06 listopada 2022 19:47 / 1 osobie podoba się ten post
Znowu post ? Powoli niczym muzułmanie. 
U mnie dzisiaj przepyszny kalfoor z sosem holenderskim i jeszcze pyszniejsza szynka . A Margatetka  gdzie są ziemniaki  no powiedziałam prawdę . Nie chciało mi się jechać jeszcze raz po pyrki