Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

10 listopada 2022 15:58 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

Gusia,co to za sos-Mehlschwitze?

Po naszemu zasmażka  chyba 
Nauczyła mnie ją  robić moja pierwsza podopieczna. Robiła tak marchewkę z groszkiem, albo kalarepkę właśnie. Gotuję warzywa w bulionie, w osobnym rondelku robię zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzam gorącym bulionem z gotujących się  warzyw, doprawiam solą, pieprzem,gałką i sokiem z cytryny.
Wszystkie "moje" niemieckie pedepcie to lubią . Tak się wprawiłam że żadnej grudki nie ma 
10 listopada 2022 16:01 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Po naszemu zasmażka  chyba :-)
Nauczyła mnie ją  robić moja pierwsza podopieczna. Robiła tak marchewkę z groszkiem, albo kalarepkę właśnie. Gotuję warzywa w bulionie, w osobnym rondelku robię zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzam gorącym bulionem z gotujących się  warzyw, doprawiam solą, pieprzem,gałką i sokiem z cytryny.
Wszystkie "moje" niemieckie pedepcie to lubią :-). Tak się wprawiłam że żadnej grudki nie ma :lol1:

Te grudki 
10 listopada 2022 17:25 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Te grudki:-) 

A ja pomagam sobie sitkiem
10 listopada 2022 17:31 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Te grudki:-) 

Pamiętam moje pierwsze podejście do tej zasmażki, Pedepcia miała ubaw po pachy ,kluski mi wyszły. Za szybko chciałam zrobić, za duży gaz, za dużo mąki itd itd ??
10 listopada 2022 17:50 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

A ja pomagam sobie sitkiem:-)

Wyobrażam sobie jak przyjemnie jest myć potem takie zaklejone sitko 
10 listopada 2022 18:01
Gusia29

Wyobrażam sobie jak przyjemnie jest myć potem takie zaklejone sitko :lol1:

Ale jak, po zasmażce? 
10 listopada 2022 18:04 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Ale jak, po zasmażce? 

Sos przecedzam przez sitko i łyżeczką rozgniatam i z grudek robi się płynny sos. Albo bardzo dobrze roztrzepuję trzepaczką. W sitku prawie nic nie zostaje, to i myć nie ma co. 
10 listopada 2022 18:05 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Ale jak, po zasmażce? 

No tak ?
Jak te kluski czy grudki zaczniesz przecierać, to przecież  sitko się zaklei?Chyba że masz jakiś specjalny patent  na tę sitkową pomoc?
10 listopada 2022 18:08 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

No tak ?
Jak te kluski czy grudki zaczniesz przecierać, to przecież  sitko się zaklei?Chyba że masz jakiś specjalny patent  na tę sitkową pomoc?:-)

Właśnie robić wszystko, żeby nie doprowadzić do zaklejenia. Wlej sobie sos do sitka i rozprowadzaj, rozgniataj sos. Spróbuj tak kiedyś. My tak robimy od zawsze ?
10 listopada 2022 18:11 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

No tak ?
Jak te kluski czy grudki zaczniesz przecierać, to przecież  sitko się zaklei?Chyba że masz jakiś specjalny patent  na tę sitkową pomoc?:-)

A podpowiem Ci jeszcze, jak kiedyś mi coś pokazał jeden kucharz.. Sos wlej do słoiczka, zakręć i potrząsaj, dopoki nie będzie klarowny To samo, jak chcesz zabielic zupę śmietanką i mąką. Daj wszystko do słoika, dodaj zimnego wywaru lub wody i tak dalej. Stare metody
10 listopada 2022 18:17 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Właśnie robić wszystko, żeby nie doprowadzić do zaklejenia. Wlej sobie sos do sitka i rozprowadzaj, rozgniataj sos. Spróbuj tak kiedyś. My tak robimy od zawsze ?

Jak pisałam, tak  się wyćwiczyłam ,że  sos wychodzi mi bez żadnych grudek, aksamitnie gładki 
11 listopada 2022 08:47 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

A zdradzisz jak przyprawiasz?kupiłam wczoraj główkę , połowę będę gotować z jabłkami , goździkami i rodzynkami . Drugą połowę myślę na surówkę :chaplin:

Mam nadzieję, że zdążyłam i nie wzięłaś się jeszcze za tę kapustę  Robię sos balsamiczny, tyle że zamiast oliwy z oliwek uzywam oleju z pestek winogron. Jest delikatniejszy i ma świeży smak. Ocet balsamiczny , sól, miód i ten olej. Mozna doprawić ostrzej papryką, jak kto woli , można tez uzyc octu winnego. 
11 listopada 2022 09:08 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Pamiętam moje pierwsze podejście do tej zasmażki, Pedepcia miała ubaw po pachy :lol1:,kluski mi wyszły. Za szybko chciałam zrobić, za duży gaz, za dużo mąki itd itd ??

Zasmażkę robię tylko jak jestem w D , bo oni lubią .W domu nigdy zagęszczam jak muszę czymś innym 
Do zasmażki dodaje zimny płyn i po rozprowadzeniu dolewam gorący z zupy czy sosu .Nie ma grudek, jest aksamitny 
Pewnie każda tak robi , a ja chciałam się pochwalić. He he he 
11 listopada 2022 09:12 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj na 14 ta mam proszony obiad .Co będzie nie wiem . Potem na plac .Gen Mączka,  będziemy uczestniczyć w uroczystości .
 
11 listopada 2022 09:18 / 3 osobom podoba się ten post
Naleśniki