Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

17 listopada 2022 22:14 / 4 osobom podoba się ten post
Ja gotuję brukselke z cebulą, po odlaniu sól pieprz i ziele fasolowe 
 Bohnenkraut
 
Albo z bułką tartą iaslem . 
Zupa brukselkowa na wołowinie. 
17 listopada 2022 22:17 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

Ja gotuję brukselke z cebulą, po odlaniu sól pieprz i ziele fasolowe 
 Bohnenkraut
 
Albo z bułką tartą iaslem . 
Zupa brukselkowa na wołowinie. 

Ja jeszcze dodaje odrobinę  cukru  do gotowania.
17 listopada 2022 22:31 / 4 osobom podoba się ten post
O właśnie , do wszystkich kapustnych , szybciej się gotuje i zmniejsza zapach .
18 listopada 2022 01:19 / 1 osobie podoba się ten post
Gotowacze na urlopie kuchennym.Odpoczywają. Bo im się należy ?
18 listopada 2022 07:44 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

A ja poproszę o jakiś fajny sprawdzony przepis na brukselkę. Mam cały worek około 5 kg bo ktoś ze znajomych przyniósł. :-) Część zamroze ale może jutro obiadek jakiś ? :gotuje:

Gotujesz brukselkę w bulionie ( ja lubię taką twardawa ) w garnuszku smazysz cebulę ,trochę mąki ( jak zasmażkę ) rozprowadzasz to zimna wodą ( odrobiną ) .Dodasz  wywar w którym gotowałas brukselkę, serek topiony i brukselkę.Zagotuj na małym ogniu i gotowe .Oczywiście przyprawy . Nie zaszkodzi parę kropli cytryny albo octu do smaku .Można też zrobić tak jak fasolkę szparagowa z czosnkiem .
18 listopada 2022 09:53 / 3 osobom podoba się ten post
Rybka, ziemniaki puree i brukselka z maselkiem.  
 
18 listopada 2022 10:17 / 2 osobom podoba się ten post
Ryba , kalafior ziemniaki , sos holenderski, sałata .b
18 listopada 2022 10:20 / 4 osobom podoba się ten post
Medaljony wieprzowe z suszonymi brzoskwiniami w naturalnym sosie. Surówka Celeslaw,ziemniaczki  puree z gałką muskat. 
18 listopada 2022 11:04 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Ja jeszcze dodaje odrobinę  cukru  do gotowania.

I jeszcze trochę mleka - wtedy traci goryczkę
18 listopada 2022 13:35 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

I jeszcze trochę mleka - wtedy traci goryczkę

Oooo!tak,tak
18 listopada 2022 13:44 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Medaljony wieprzowe z suszonymi brzoskwiniami w naturalnym sosie. Surówka Celeslaw,ziemniaczki  puree z gałką muskat.:gotowanie: 

Już  zjedzone 
18 listopada 2022 14:00 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Ryba , kalafior ziemniaki , sos holenderski, sałata .b

U mnie też rybka i kalafior z masełkiem i bułeczką :) 
18 listopada 2022 14:09 / 4 osobom podoba się ten post
Damessa

Już  zjedzone :super:

Mniam 
Apetycznie wszystko wygląda 
U nas sałata mieszana, z burakami, fetą i dressingiem, gęsta,bardzo aromatyczna zupa z czerwoną soczewicą ,posypana świeżą kolendrą. Pomieszane soki z buraków, jabłek z mineralką. Deseru nie było, żadna już nie miała na niego miejsca ?. Zrobiłam michę sałaty i wszystko poszło.  
 Zupy też duży garnek nagotowałam,dzisiaj każda z nas sobie dokładała i zostało na jutro. Ja mam wolne a "dziewczyny" pewnie jakieś falafele czy wurściki wegetariańskie sobie do niej wrzucą 
Pedepcia bardzo do tych wege gotowców przyzwyczajona, martwi się że bez nich białka za mało spożyje. 
Jak wytłumaczę ile np soczewica, fasola czy inne świeże produkty tego białka i nie tylko zawierają, to jest ok, ale w danej chwili. Następnego dnia apiać to samo.  
20 listopada 2022 11:29 / 4 osobom podoba się ten post
Ziemniaki z koperkiem, fasolka zielona, część taka jaką zna babcia, czyli z wody, a część może z masłem i bułeczką tartą, albo z cebulką i pomidorkami koktajlowymi. I wegetarianskie bratlinge z...tofu . Chyba sobie sadzone zrobię ?. Ale najpierw spróbuję tego "ichniego" przysmaku. Jak przekonać moje dziewczyny, że bez tych gotowców też można znaleźć produkty bogate w Eiweiß? Jakieś podpowiedzi? Może "MZap w kuchni " coś doradzi?
20 listopada 2022 12:18 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Już  zjedzone :super:

Przepraszam, że pytam  a na ile to osób, porcji ? Bo jakoś dużo tego . Tutaj gdzie jestem dziadek tylko zupy bo nie ma zębów a my z babcią co chcemy ale też gotuje małe porcje.