Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

10 kwietnia 2022 10:43 / 5 osobom podoba się ten post
Ziemniaczki
Sos z porów
Comber jagnięcy
 
RATUNKU!!!!
Trzymajcie kciuki żeby wyszedł krwisty
10 kwietnia 2022 10:50 / 2 osobom podoba się ten post
Szparagi , sos maślany , ziemniaki , szczypiorek , truskawki
Zapomniałam szynki kupić
10 kwietnia 2022 10:53 / 3 osobom podoba się ten post
Anka1

Ziemniaczki
Sos z porów
Comber jagnięcy
 
RATUNKU!!!!
Trzymajcie kciuki żeby wyszedł krwisty

Wyjdzie,daj znać, o której mamy zacząć trzymać te kciuki ?
Ciekawa jestem tego sosu porowego, jak smakuje?
U nas ziemniaki rozmarynowe z piekarnika, cordon bleu drobiowy, sałata lodowa z ogórkiem i szczypiorkiem w sosie jogurtowym.  
10 kwietnia 2022 11:07 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Ziemniaczki
Sos z porów
Comber jagnięcy
 
RATUNKU!!!!
Trzymajcie kciuki żeby wyszedł krwisty

Czymamy :) I u Ciebie się z jagnięciną zaczyna 
Mam prosciej. Steki wolowe robię, a że nie pierwszy raz i nie jemy krwawo to szybciutko. Zawsze wychodzą mięciutkie, bo nawet jak nie krwiste to też można przesadzić i wyjdzie podeszwa :) 
Kiedys takową celowo podałam niemieckiemu dziadkowi w DE jak mi babunie od siebie do kuchni odsyłał, bo mu przeszkadzała  czytac gazetę 
10 kwietnia 2022 11:12 / 4 osobom podoba się ten post
Wyczytałam w necie że trzeba go piec w 180 stopniach aż  mięso osiągnie temperature 65 atopni
A skąd mam wiedzieć kiedy, jak tu nie ma termometra do mięsa
Sos już gotowy dobry.
 
10 kwietnia 2022 11:13 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Wyczytałam w necie że trzeba go piec w 180 stopniach aż  mięso osiągnie temperature 65 atopni:strzela z bicza:
A skąd mam wiedzieć kiedy, jak tu nie ma termometra do mięsa:przeklina:
Sos już gotowy dobry.
 

Tak to nie mam , żeby mierzyc zaraz temperaturę  Termometru tez nie mam :) Na czuja i jest ok. 
Pieczesz cały kawałek? Łatwiej kotlety kontrolowac. 
10 kwietnia 2022 11:16 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tak to nie mam , żeby mierzyc zaraz temperaturę :lol1: Termometru tez nie mam :) Na czuja i jest ok. 
Pieczesz cały kawałek? Łatwiej kotlety kontrolowac. 

No a jak ,teraz tylko na czuja Wsadzę do nagrzanego piekarnika o 12.
45 min może wystarczy
Tak kawałek
10 kwietnia 2022 11:28 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

No a jak ,teraz tylko na czuja:lol3: Wsadzę do nagrzanego piekarnika o 12.
45 min może wystarczy:przeklina:
Tak kawałek:strzela z bicza:

Z mięsem na czuja w piekarniku to robię tak : Do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni na 10 min aby się zapiekło i się zamknęło  Potem przykręcam termostat do 80 st. I tak się piecze aż sie upiecze tak jak chcę. Czas pieczenia zależy od tego jaki to duży kawałek mięsa. Takie są ogólne zasady mniej więcej.
Ale jesli przepis wypróbowany , to się zastosuj-pewnie wiedzą co piszą. 
 
10 kwietnia 2022 11:28 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie z kolei w piekarniku pieką się trzy duże uda kurzęce. Z czosnkiem i cebulą. Kluski śląskie tylko wrzucić do wrzątku. Sałata z czerwoną cebulką, olej, ocet, jogurt. Na deser budyń czekoladowy. Chociaż wiem, że budyń babcia zje dopiero po południu. 
Chciałem mi się trochę czasu w kuchni spędzić. Koniec meldunku 
10 kwietnia 2022 12:11 / 4 osobom podoba się ten post
Lawasz z nadzieniem serowym, obłednie pyszne i sycące!
polecam :D

 
 
http://megs-88.blogspot.com/2022/04/lawasz-z-nadzieniem-serowym.html
11 kwietnia 2022 10:32
Kluseczki z miseczki.
11 kwietnia 2022 10:40 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Lawasz z nadzieniem serowym, obłednie pyszne i sycące!
polecam :D

 
 
http://megs-88.blogspot.com/2022/04/lawasz-z-nadzieniem-serowym.html

Nie wiem co to Lawasz, nigdy nie kupowałam i nie jadłam . Nie mam żadnej Biedronki blisko domu, a jak już się wybieram na większe zakupy to i do większych marketów. Trochę mi te placki tortille przypominają, czy to coś podobnego?
11 kwietnia 2022 10:56 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nie wiem co to Lawasz, nigdy nie kupowałam i nie jadłam . Nie mam żadnej Biedronki blisko domu, a jak już się wybieram na większe zakupy to i do większych marketów. Trochę mi te placki tortille przypominają, czy to coś podobnego?

Lawasz w oryginale to chleb ormiański, w Biedrze można kupić substytut i jest niebo lepsze od tortilli.
 
 
11 kwietnia 2022 10:57 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Lawasz w oryginale to chleb ormiański, w Biedrze można kupić substytut i jest niebo lepsze od tortilli.
 
 

Dzięki, na pewno po powrocie do domu wypróbuję 
11 kwietnia 2022 10:59 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzięki, na pewno po powrocie do domu wypróbuję :-)

Polecam :)
Niestety mój men z Gruzji mi nie przywiezie, bo on najlepszy na świeżo, a droga lotnicza długa :( ale kiedyś się tam wybiorę i zasmakuję u źródła  (owy Lawasz można zjeść w wielu krajach "na wschodzie")