Jak minął dzień 13

05 maja 2022 19:38 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Jest to zdecydowanie lepszy rynek pracy A dlaczego? Już spieszę z odpowiedzią.:
Chociażby dlatego że są tu dużo lepsze zarobki niż np.w Niemczech, pozatym system emerytalny duuzo korzystniejszy niż w DE, nie będę tłumaczyć bo na pewno wiesz skoro i tak to nie dla Ciebie bo nie chcesz.Pozatym respektowanie naszego czasu pracy i ani minuty dłużej za darmo. To tak króciutko co przyszło mi na myśl.Aaa jeszcze język niemiecki w stopniu bardzo dobrym , to też różnica w Niemczech można bez.
Kto raz spróbuje ,nie zrezygnuje.Wiem:-)

05 maja 2022 19:38 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Z Platt Deutsch miałam do czynienia raz będąc na zleceniu w Husum jest to  Schleswig Holstein, Senior  tylko i wyłącznie w Platt Deutschu mówił .Czułam się jak w jakimś nieznanym kraju ,ale było to na początku mojej pracy w DE więc i Hochdeutsch nie był moją najmocniejszą stroną.Ale masz rację rozmawiasz z kimś to uczysz się.

Oczywiście i to każdy lektor, nauczyciel języka obcego powie. Slówka, słuchanie, zapamiętywanie i zastosowanie tego co już jest przyswojone. Dopiero wtedy już się umie. Co innego z idiomami, próbowaniem tłumaczen nie kalkując. Na to jest potrzebne kilka lat. 
05 maja 2022 19:39 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie w każdym wypadku. Weż pod uwagę chociażby Krankenkasse i franczyzę. Szpitale, opieka medyczna na bardzo wysokim poziomie, ale wszyscy w niej partycypują. Tak samo socjal, jeśli ktoś musi korzystać-trzeba zwrócić po porawie sytuacji. Tu się pieniędzy nie marnuje. 

Ja dopiero odkrywam ,dużo czytam , uczę się.
Tu się nic nie marnuje ,tu jest wszystko przemyślane.Nawet zegarki chodzą jak szwajcarskie
05 maja 2022 19:42 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Już jest freelancer. Wysłał próbki i spodobało mi się .I funkcjonalnie , tzn tak, aby się tekst pozycjonował w wyszukiwarkach i z polotem. 

05 maja 2022 19:45 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Ja dopiero odkrywam ,dużo czytam , uczę się.
Tu się nic nie marnuje ,tu jest wszystko przemyślane.Nawet zegarki chodzą jak szwajcarskie:lol3:

I komunikacja . Max 5 min opóżnienia , zaraz tłumaczą przyczynę i nadrabiają. W DE jest pod tym względem kompletna klapa. 
05 maja 2022 20:19 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

I komunikacja . Max 5 min opóżnienia , zaraz tłumaczą przyczynę i nadrabiają. W DE jest pod tym względem kompletna klapa. 

I w umowie  990 F.na wyżywienie  dla  opiekunki 
05 maja 2022 20:41
tina 100%

Muszę zaprotestować. Nie dość , że zapowiadają , podają przyczynę to jeszcze rekompensują wyższe opóźnienie. 
05 maja 2022 20:57 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Jest to zdecydowanie lepszy rynek pracy A dlaczego? Już spieszę z odpowiedzią.:
Chociażby dlatego że są tu dużo lepsze zarobki niż np.w Niemczech, pozatym system emerytalny duuzo korzystniejszy niż w DE, nie będę tłumaczyć bo na pewno wiesz skoro i tak to nie dla Ciebie bo nie chcesz.Pozatym respektowanie naszego czasu pracy i ani minuty dłużej za darmo. To tak króciutko co przyszło mi na myśl.Aaa jeszcze język niemiecki w stopniu bardzo dobrym , to też różnica w Niemczech można bez.
Kto raz spróbuje ,nie zrezygnuje.Wiem:-)

Dobrze że tak ładnie wyklarowałaś? też chciałam gdyby nie lekko pretensjonalny ton i elitomania.Użylam może nieodpowiedniego slowa ,,powinna" to jakioś ludzie żle przyjmują, chociaż obowiązkami i powinnościami są otoczeni na co dzień i jakoś żyją .Nie taki był mój zamiar ale ile ludzi tyle interpretacji tekstu  ? 
Leje.... I jutro ma być podobnie a ja wolne mam kurde I co ????
Jakieś propozycje dziewczyny?
Suszarkę wzięłam i nie pasuje do kontaktu stara może ?Jak ja pójdę z mokrymi spać ?Rano się wystraszę ?

05 maja 2022 21:11 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Dobrze że tak ładnie wyklarowałaś? też chciałam gdyby nie lekko pretensjonalny ton i elitomania.Użylam może nieodpowiedniego slowa ,,powinna" to jakioś ludzie żle przyjmują, chociaż obowiązkami i powinnościami są otoczeni na co dzień i jakoś żyją .Nie taki był mój zamiar ale ile ludzi tyle interpretacji tekstu  ? 
Leje.... I jutro ma być podobnie a ja wolne mam kurde I co ????
Jakieś propozycje dziewczyny?
Suszarkę wzięłam i nie pasuje do kontaktu stara może ?Jak ja pójdę z mokrymi spać ?Rano się wystraszę ?

Niestety musisz się zaopatrzyć w przełącznik CH - UE jak już zauważyłaś  W Coopie są.Tu też leje od 16.Ale to nic jutro dzień szparagowy,więc mam.W sobotę targ rybny,mam nadzieję że przestanie padać.Książka ,film i gorąca linia do Pl.Plan gdy pada deszcz 
05 maja 2022 21:11 / 1 osobie podoba się ten post
Anka1

:lol1:
Zobacz teraz jak wyglądają te podrzeszoeskie wsie, które tak wysmiewasz:lol3:Możesz  tylko pomarzyć.A to tylko dzięki naszej pracy. Dzielnice willowe Ale Ty dalej możesz dooopy myć Ktoś kiedyś już mówił o sobie dooopomyjec:lol3::lol3::lol3:
Oj zawróciła Ci w głowie jakas Bożenka :lol3::lol3: z podrzeszowskiej wsi

Bożenkowy zawrót głowy ?
05 maja 2022 21:13 / 1 osobie podoba się ten post
Anka1

Niestety musisz się zaopatrzyć w przełącznik CH - UE jak już zauważyłaś :-) W Coopie są.Tu też leje od 16.Ale to nic jutro dzień szparagowy,więc mam.W sobotę targ rybny,mam nadzieję że przestanie padać.Książka ,film i gorąca linia do Pl.Plan gdy pada deszcz :-)

O dzięki za info ?
05 maja 2022 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
Konwalia08

Bożenkowy zawrót głowy ?

Bożenka tylko z Krystynką
05 maja 2022 21:17 / 1 osobie podoba się ten post
Anka1

:lol3::lol1::lol3:
Bożenka tylko z Krystynką:randka2:

No tak a Krycha teraz cicha ??
05 maja 2022 21:20 / 1 osobie podoba się ten post
Film poszukam jakiś albo poprzeglądam topik filmowy tam dziewczyny coś swego czasu wstawiały .Dobranoc ????
05 maja 2022 21:22 / 1 osobie podoba się ten post
Konwalia08

O dzięki za info ?