16 lutego 2023 22:20 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%Mnie tez ta nazwa się utrwaliła, bo szukałam tej kiełbasy, znalazłam bodajże w Edece? Mam drugą nazwę -Bregenwurst. To ta sama, typowa do jarmużu.
Jeszcze można robic sałatkę z surowego, normalnie z dressingiem, bardzo zdrową, ale nigdy nie jadłam.
A ja jem na surowo. Nie,żeby sałatkę z samego jarmużu, jako dodatek. Pasuje wszędzie tam, gdzie daję świeży szpinak. Przekładam też czasem kanapki, zamiast sałatą. Oczywiście bez tych grubych i twardych części. Przed dodaniem do sałatek skrapiam sokiem z cytryny i oliwą, i miętolę go trochę ,od razu mięciejszy ?i smaczniejszy. Można też chwilunię zblanszować i później w lodowatej wodzie zanurzyć. Odsączony i osuszony, zieleniutki, nadaje się do kanapek. Bardzo lubi czosnek. Moja psiapsióła czarodziejka i znawczyni ziół wszelakich,robi z niego pesto. Jadłam i smakowało mi bardzo, podobnie jak pesto z naci marchewki czy rzodkiewki. Robi też chipsy ,są ok,ale nie aż takie wow, żeby samej chciało mi się robić,chociaż podobno bardzo zdrowe?.