Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

25 lutego 2023 11:04 / 4 osobom podoba się ten post
Obiad bez wysiłku .
Jem dzisiaj w restauracji .
 
Jeszcze nie wiem co  zjem ,na stowe nie mięso 
 
25 lutego 2023 14:00 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Obiad bez wysiłku .
Jem dzisiaj w restauracji .
 
Jeszcze nie wiem co  zjem ,na stowe:-) nie mięso 
 

Ja na stówę  nie zrobię  nic mięsnego do końca mojego tutaj pobytu. Wegetarianki mi się trafiły i...jestem z tego zadowolona. Mogę ale nie chcę specjalnie dla siebie coś ekstra gotować. Taki mięsny detoks czy tam detoks od mięsa robię sobie na tej Stelli?
25 lutego 2023 14:06 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ja na stówę :-) nie zrobię  nic mięsnego do końca mojego tutaj pobytu:lol1:. Wegetarianki mi się trafiły i...jestem z tego zadowolona. Mogę ale nie chcę :-)specjalnie dla siebie coś ekstra gotować. Taki mięsny detoks czy tam detoks od mięsa robię sobie na tej Stelli?

I zdrowo 
25 lutego 2023 14:24 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Całą noc moczyła się soczewica.Czeka na zblendowanie.Będą kotleciki z soczewicy i ryżu,sałata i chciałam zrobić polentę,coś na risotto art:oczko:,z parmezanem ale nie wiem czy zdążę, do kuchni weszła dopiero pani od sprzątania. Jak zwykle jogurt i sok. Niestety burakowy wykupili w "mojej" Edece ,będzie inny. Zauważyłam że ten z buraków najszybciej znika z półki,teraz już wiem,że trzeba zrobić zapas kilku kartoników .

Teraz już mogę dopisać,że zdążyłam ze wszystkim. Wczoraj zrobiłam przegląd szafek i dokładniej się przyjrzałam zawartości pojemników. Kilka produktów pewnie już jakiś czas sobie poleżało,ale szczelnie zamknięte,"na oko" dobrze wyglądają,to nie będę patrzeć na termin przydatności. Wyrzucić szkoda a i grzech przecież jedzenie wyrzucać?.  Jest i czarna fasola,i czerwona (suche),i soczewicę ,taką Berg Linsen,i polentę znalazłam. I takim sposobem była dzisiaj polenta i kotlety z tej górskiej soczewicy. Muszę powiedzieć że tych kotletów trochę się obawiałam,bo z takiej okrągłej robiłam pierwszy raz. Ale na pewno nie ostatni,bo wyszły najlepsze ze wszystkich, jakie kiedykolwiek robiłam. No i polenta też będzie częściej gościć -wdzięczny produkt,da się obrobić na różne  sposoby. Może ma ktoś sprawdzony pomysł na czarną fasolę? Jeśli tak to poproszę o podpowiedzi.
26 lutego 2023 08:29 / 4 osobom podoba się ten post
Ugotuje rosół na udku . Może seniorka zje że 2-3 łyżki. Dla mnie udko , ziemniaki i marchewką z groszkiem. 
Ps. Od razu uprzedzam pytanie seniorka nie je dosłownie nic . Jedynie jeszcze  bulion czy to drobiowy  czy warzywny z. Dorzucam drobny makaronik . Ugotuje. Może zje. ? 
26 lutego 2023 10:25 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Ugotuje rosół na udku . Może seniorka zje że 2-3 łyżki. Dla mnie udko , ziemniaki i marchewką z groszkiem. 
Ps. Od razu uprzedzam pytanie seniorka nie je dosłownie nic . Jedynie jeszcze  bulion czy to drobiowy  czy warzywny z. Dorzucam drobny makaronik . Ugotuje. Może zje. ? 

Dusiu nie boj się komentarzy .Czasem ktoś doradzi życzliwie .
26 lutego 2023 10:28 / 4 osobom podoba się ten post
U nas kotlet  tłuczony ( też) Do tego buraczki , a ja mam pierogi ruskie 
Sąsiadka dała mi w ramach rewanżu.  Swoje też mam zamrożone .
26 lutego 2023 10:42 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dusiu nie boj się komentarzy .Czasem ktoś doradzi życzliwie .:-)

A co mam się bać. Nic nie poradzimy . Jest w głębokiej depresji i nie ma ratunku. Lekarz mówił żeby przy akmniej piła około litra minimum dziennie. 
26 lutego 2023 13:05 / 3 osobom podoba się ten post
Mielone, ziemniaki, ogórek konserwowy, buraczki. Jak przyniosłem na swoim talerzu spytałem się pdp, czy chce mielonego. Powiedział ... jeden, ale dałem mu półtora, haha. I reszty trochę, tego co ja. Zjadł wszystko.
Buraczki miałem w plastrach, to zmiksowalem je, zrobiłem na ciepło, wcześniej podsmażając trochę, czosnku i cebuli. Nie było "buraczkowej" Gusi, by się spytać o Jej Rezept na te pyszne buraczki. 
Trzy dni przerwy od mięsa, teraz kolej na naleśniki, zupę jarzynową i racuchy. Trzy dni z głowy. 
26 lutego 2023 13:23 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Mielone, ziemniaki, ogórek konserwowy, buraczki. Jak przyniosłem na swoim talerzu spytałem się pdp, czy chce mielonego. Powiedział ... jeden, ale dałem mu półtora, haha. I reszty trochę, tego co ja. Zjadł wszystko.
Buraczki miałem w plastrach, to zmiksowalem je, zrobiłem na ciepło, wcześniej podsmażając trochę, czosnku i cebuli. Nie było "buraczkowej" Gusi, by się spytać o Jej Rezept na te pyszne buraczki. 
Trzy dni przerwy od mięsa, teraz kolej na naleśniki, zupę jarzynową i racuchy. Trzy dni z głowy. 

A babka nie zjadla nic ? A nic nie mówisz jak jemu podajesz? 
Ps. Tak samo robię buraczki. Na koniec dolewam trochę smietanki słodkiej i zagotowuje. 
26 lutego 2023 13:26 / 3 osobom podoba się ten post
Były ziemniaki,dzisiaj ,przy niedzieli,pozwoliłam im zostać w całości,nie utłukłam. Ugotowałam z łodyźkami koperku,którym,posiekanym,posypałam je na talerzach. Kotlety z reszty wczorajszej masy soczewicowo-ryżowej,sos pieczarkowy,sałata. Jogurt i stała mieszanka soków. Dzisiaj wyszedł mi wyjątkowo smaczny sos do sałaty,miałam czas,to kombinowałam,gdyby mi nie smakował,zdążyłabym zrobić nowy. Oliwa,ocet malinowy,sok z cytryny,miód,musztarda z ziarenkami,sól ,trochę jogurtu i trochę...masła orzechowego. Zostało pół słoiczka po zmienniczce,trzeba zużyć?.
26 lutego 2023 13:39 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Mielone, ziemniaki, ogórek konserwowy, buraczki. Jak przyniosłem na swoim talerzu spytałem się pdp, czy chce mielonego. Powiedział ... jeden, ale dałem mu półtora, haha. I reszty trochę, tego co ja. Zjadł wszystko.
Buraczki miałem w plastrach, to zmiksowalem je, zrobiłem na ciepło, wcześniej podsmażając trochę, czosnku i cebuli. Nie było "buraczkowej" Gusi, by się spytać o Jej Rezept na te pyszne buraczki. 
Trzy dni przerwy od mięsa, teraz kolej na naleśniki, zupę jarzynową i racuchy. Trzy dni z głowy. 

Luke,nie mam jakiejś specjalnej recepty . Lubię takie starte na grubszej tarce,ale Twoje zmiksowane też bym zjadła z apetytem. Ja rozpuszczam w garnku masło,dodaję buraczki,podsmażam czy tam duszę krótko,dodaję ocet,cukier,szczyptę cynamonu,kilka goździków. Mieszam,próbuję,dosmaczam tym,czego mi brakuje. Na koniec oprószam przez sitko mąką,mieszam,chwilę jeszcze trzymam na płycie i gotowe
 Takie buraczki w plastrach ,odsączone,polewam oliwą,gęstym octem balsamicznym albo innym,"cieńszym"ale czerwonym,sól,pieprz,czosnek marynowany w oleju( jeśli mam) czy świeży,pokrojony w plasterki,posypać natką . Mnie i tym,którzy je u mnie jedli,bardzo smakują .
26 lutego 2023 13:48 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Luke,nie mam jakiejś specjalnej recepty :-). Lubię takie starte na grubszej tarce,ale Twoje zmiksowane też bym zjadła z apetytem:mniam:. Ja rozpuszczam w garnku masło,dodaję buraczki,podsmażam czy tam duszę krótko,dodaję ocet,cukier,szczyptę cynamonu,kilka goździków. Mieszam,próbuję,dosmaczam tym,czego mi brakuje. Na koniec oprószam przez sitko mąką,mieszam,chwilę jeszcze trzymam na płycie i gotowe:mniam:. 
 Takie buraczki w plastrach ,odsączone,polewam oliwą,gęstym octem balsamicznym albo innym,"cieńszym"ale czerwonym,sól,pieprz,czosnek marynowany w oleju( jeśli mam) czy świeży,pokrojony w plasterki,posypać natką . Mnie i tym,którzy je u mnie jedli,bardzo smakują .

Carpaccio z buraka, uwielbiam .Sos robie sama..... i sama zjadam.
26 lutego 2023 14:00 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Carpaccio z buraka, uwielbiam .Sos robie sama..... i sama zjadam.:-)

O, ja też . Czasem posypię sobie jeszcze fetą. Buraki wszystkie lubię i już. A takie na zimno,z cebulką i jabłkiem to najbardziej smakują mi w barach z domowymi obiadami. Nie w restauracjach a właśnie w takich barach.
26 lutego 2023 14:06 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

O, ja też :-). Czasem posypię sobie jeszcze fetą. Buraki wszystkie lubię i już:mniam:. A takie na zimno,z cebulką i jabłkiem to najbardziej smakują mi w barach z domowymi obiadami. Nie w restauracjach a właśnie w takich barach.

Też robię z serem .  Tak lubię, że to może być moje główne danie.....  jeśli podwójna albo potrójna porcja .