Powitajki przy kawie 78

25 lutego 2025 09:18 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry bardzo słonecznie i ciepło,chociaż tylko albo aż ,teraz  9 st 🌞. Nie mogło wczoraj tak świecić?
Po wczorajszym,atrakcyjnym dniu,prawie jak na urlopie,dzisiaj trochę obowiązków i zamieszania. Od 12-tej Aga od sprzątania ,fizjo ,a na 16-tą z pdp do lekarza. Ma termin u pani doktor od żył ,Gefäßchirurgischer Ekrankungen. Jeszcze małe zakupy i gotowanie. Nie ma czasu na obijanie . No i dobrze,dzień szybko minie . Pauzę sobie zrobię od 12-14,pójdę sobie gdzieś w słoneczku posiedzieć ,wczoraj nachodziłam się za dwa dni . Przyjemnego wtorku życzę 
25 lutego 2025 09:42 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry we wtorek dziś mój dzień Łaby do 16,00 seniorka jest w przedszkolu  .Pogoda niestety niezbyt ładna bo rano padało i jest pochmurnie i ma padaç cały dzień więc chyba wybiorę siedzenie w domu i jakaś lektórka,krzyżówki i może trochę drzemki.Na wszystko mam czas. Wam życzę spokojnego dnia i ładnej pogody 
25 lutego 2025 09:50 / 6 osobom podoba się ten post
Mleczko

Pewnie powinien być jakiś ogranicznik wiekowy, bardziej jednak powinien być brany pod uwagę stan zdrowia  opiekunki. 
Ta agencja , która tak powiedziała " to cienki Bolek " .My emerytki jesteśmy bardziej odpowiedzialne , mamy inne priorytety . bardziej rozumiemy podopiecznych 
Potrafimy też podjąć błyskawiczna decyzję dotyczącą zmiany stanu zdrowia osób ,którymi się opiekujemy .  Dlaczego opiekunki pracujące bez pośrednictwa agencji są często starsze i to nikomu nie przeszkadza ? Nie umniejszam predyspozycji młodych opiekunek czy opiekunów  tylko zastanawiam się czym  kieruje się agencja mówiąc " jesteś za stara ' .

Mleczko oni nie powiedzieli mi tak dosłownie ale jak pytali o wiek to się wycofali z dalszą rozmową już nie pamiętam jak to ujęli. Niech im tam ja wiem że emerytki mają lepsze podejście do seniorów i ich bardziej rozumieją bo my to te starsze pokolenie i bardziej odpowiedzialne.Tak byliśmy wychowywanie aby mieć szacunek dla każdego. Nie zraziłam się tym bo najważniejsze jest podejście do seniora. Trzymajmy się razem i będzie dobrze.Póki zdrowie dopisuje to możemy jezdzić i jeszcze musi być chęć.
25 lutego 2025 09:53 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Pewnie że się uśmiałam i nie obraziłam :-). Ale jaka ja wiekowa,dopiero w drugiej  połowie wieku jestem :oczko:. I wiesz co? Wszystkie "agentury" mnie jeszcze chcą mieć za opiekunkę ,nigdzie nie usłyszałam,że jestem za stara,więc i Ty,ani wiekowa,ani stara nie jesteś . I tego się trzymajmy 👍

Dzięki Gusiu za wsparcie i miło mi że nie przyjęłam tego źle tylko z humorkiem fajna z ciebie kobitka.Trzymajmy się razem i będzie dobrze. 
25 lutego 2025 11:27 / 6 osobom podoba się ten post
nincia

Mleczko oni nie powiedzieli mi tak dosłownie ale jak pytali o wiek to się wycofali z dalszą rozmową już nie pamiętam jak to ujęli. Niech im tam ja wiem że emerytki mają lepsze podejście do seniorów i ich bardziej rozumieją bo my to te starsze pokolenie i bardziej odpowiedzialne.Tak byliśmy wychowywanie aby mieć szacunek dla każdego. Nie zraziłam się tym bo najważniejsze jest podejście do seniora. Trzymajmy się razem i będzie dobrze.Póki zdrowie dopisuje to możemy jezdzić i jeszcze musi być chęć.:przytul aniola:

Nincia,jak to w życiu,jeden woli córkę a drugi teściową . Nie powiedziałabym,że starsza opiekunka jest lepsza od młodej . I jedna i druga może pracować ze starszymi ludźmi,być osobą pełna empatii i zrozumienia. Zdarza się,niestety,że starsze panie też jeżdżą do opieki,a w oczach mają tylko "ojro", wystarczy że coś tam ogarną i " niech się Niemce cieszą ,że w ogóle ktoś chce im tyłki podcierać". To usłyszałam od opiekunki w zbliżonym do mojego wieku. Czasami seniorzy wolą młodsze osoby,myślą ,i słusznie,że młoda ma więcej energii,jest silniejsza,nie łupie jej to tu,to tam. Znam młode dziewczyny,które zaczynały w wieku 21 lat,a ich podopieczni nie chcieli się z nimi rozstawać . Ania,moja młoda przyjaciółka,przez 4 lata opiekowała się mamą ,mojej innej przyjaciółki. Rodzina zasponsorowała jej najpierw kurs niemieckiego,pomogła w tłumaczeniach i załatwianiem formalności z uznaniem polskiej matury,wspierała w dalszej nauce aż Ania wylądowała w wyższej szkole sportowej w Kolonii. Jako opiekunka sprawdziła się w 100%,a dzięki pomocy rodziny seniorki,dzisiaj jest fizjoterapeutką ,trenerką i włascicielką
swojego studia Benecontura w Bonn. Młode ,jeśli mają predyspozycje i chęci do opiekowania się seniorami,nie muszą być gorsze od "życiowo doświadczonych" starszych opiekunek. Bywają nawet od nas lepsze .
25 lutego 2025 16:39 / 7 osobom podoba się ten post
To prawda, że nie zawsze starsza pani na opiece lepiej opiekuje się kimś niż młodsza kobieta. Ja też młodo zaczynałam, nikt mnie nie chciał przez wzgląd na wiek, teraz jest zupełnie inaczej. Na początku swojej drogi bycia z tymi ludźmi miałam inne podejście do nich i ich rodzin, a z biegiem czasu wiele się w moim myśleniu zmieniło i już wiem, że to nie jest praca dla mnie. Chyba mam myślenie bardziej starszych zahartowanych w boju kobiet , że przyjechałam zarobić. Oczywiście są i inne opiekunki, które czas nie zmienił na " gorsze" ale są i takie, które nie specjalnie przejmują się tym miejscem pracy w którym obecnie są - nie ma reguły.
25 lutego 2025 18:20 / 6 osobom podoba się ten post
nincia

Mleczko oni nie powiedzieli mi tak dosłownie ale jak pytali o wiek to się wycofali z dalszą rozmową już nie pamiętam jak to ujęli. Niech im tam ja wiem że emerytki mają lepsze podejście do seniorów i ich bardziej rozumieją bo my to te starsze pokolenie i bardziej odpowiedzialne.Tak byliśmy wychowywanie aby mieć szacunek dla każdego. Nie zraziłam się tym bo najważniejsze jest podejście do seniora. Trzymajmy się razem i będzie dobrze.Póki zdrowie dopisuje to możemy jezdzić i jeszcze musi być chęć.:przytul aniola:

Chyba tak to odczulas, skoro napisałaś . Nie ma co się przejmować dopóki masz zdrowie i ochotę to decyzja należy do ciebie 

25 lutego 2025 18:29 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nincia,jak to w życiu,jeden woli córkę a drugi teściową :-). Nie powiedziałabym,że starsza opiekunka jest lepsza od młodej . I jedna i druga może pracować ze starszymi ludźmi,być osobą pełna empatii i zrozumienia. Zdarza się,niestety,że starsze panie też jeżdżą do opieki,a w oczach mają tylko "ojro", wystarczy że coś tam ogarną i " niech się Niemce cieszą ,że w ogóle ktoś chce im tyłki podcierać". To usłyszałam od opiekunki w zbliżonym do mojego wieku. Czasami seniorzy wolą młodsze osoby,myślą ,i słusznie,że młoda ma więcej energii,jest silniejsza,nie łupie jej to tu,to tam. Znam młode dziewczyny,które zaczynały w wieku 21 lat,a ich podopieczni nie chcieli się z nimi rozstawać . Ania,moja młoda przyjaciółka,przez 4 lata opiekowała się mamą ,mojej innej przyjaciółki. Rodzina zasponsorowała jej najpierw kurs niemieckiego,pomogła w tłumaczeniach i załatwianiem formalności z uznaniem polskiej matury,wspierała w dalszej nauce aż Ania wylądowała w wyższej szkole sportowej w Kolonii. Jako opiekunka sprawdziła się w 100%,a dzięki pomocy rodziny seniorki,dzisiaj jest fizjoterapeutką ,trenerką i włascicielką
swojego studia Benecontura w Bonn. Młode ,jeśli mają predyspozycje i chęci do opiekowania się seniorami,nie muszą być gorsze od "życiowo doświadczonych" starszych opiekunek. Bywają nawet od nas lepsze .

Znam dwie siostry jedna jest dobra a druga jest zła  
A też bym nie powiedziała 
25 lutego 2025 18:49 / 6 osobom podoba się ten post
Jak to mówią wszystko zależy od charakteru,i jeden lubi córkę a drugi teściową 
25 lutego 2025 20:02 / 5 osobom podoba się ten post
Witam Was wieczorową porą po przerwie znowu jestem w pracy 
25 lutego 2025 20:21 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Znam dwie siostry jedna jest dobra a druga jest zła  
A też bym nie powiedziała :-)

Bywa że jeden brat jest księdzem z powołania,a drugi złodziejem 
25 lutego 2025 20:33 / 5 osobom podoba się ten post
Dobry wieczór . U mnie koniec krótkiej laby. Robota mnie dogoniła, ale już ją załawiłam - ogarnełam znaczy się .
Miłego wieczoru :) 
25 lutego 2025 20:40 / 6 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nincia,jak to w życiu,jeden woli córkę a drugi teściową :-). Nie powiedziałabym,że starsza opiekunka jest lepsza od młodej . I jedna i druga może pracować ze starszymi ludźmi,być osobą pełna empatii i zrozumienia. Zdarza się,niestety,że starsze panie też jeżdżą do opieki,a w oczach mają tylko "ojro", wystarczy że coś tam ogarną i " niech się Niemce cieszą ,że w ogóle ktoś chce im tyłki podcierać". To usłyszałam od opiekunki w zbliżonym do mojego wieku. Czasami seniorzy wolą młodsze osoby,myślą ,i słusznie,że młoda ma więcej energii,jest silniejsza,nie łupie jej to tu,to tam. Znam młode dziewczyny,które zaczynały w wieku 21 lat,a ich podopieczni nie chcieli się z nimi rozstawać . Ania,moja młoda przyjaciółka,przez 4 lata opiekowała się mamą ,mojej innej przyjaciółki. Rodzina zasponsorowała jej najpierw kurs niemieckiego,pomogła w tłumaczeniach i załatwianiem formalności z uznaniem polskiej matury,wspierała w dalszej nauce aż Ania wylądowała w wyższej szkole sportowej w Kolonii. Jako opiekunka sprawdziła się w 100%,a dzięki pomocy rodziny seniorki,dzisiaj jest fizjoterapeutką ,trenerką i włascicielką

Jedna z moich niegdysiejszych zmienniczek zaczynała w wieku 20 lat. Jak się zmieniałysmy miała 21. Życie jej po głowie nie głaskało. Wyjechała do opieki pomóc ojcu w utrzymaniu młodszego brata. Musiała szybko dorosnąć. Spisała się na medal a i opiekunką była bardzo serdeczną i kreatywną :) Jedna ze studentek też mnie kiedys zmieniała - nikt się nie skarżył. Nie lubię uogólnień - bo to nie od wieku zależy jaką kto jest opiekunką. Od życzenia klienta . czyli rodziny już tak i tym kierują się firmy, których rekruterzy jak widać nie zawsze taktownie potrafią odmówic osobie, jeśli akurat mają zapotrzebowanie na młode osoby. 
Tyle , że nie ma się czym przejmować. W innych firmach pewnie jest. Zróżnicowanie jak na rynku pracy i tyle. 
25 lutego 2025 20:41 / 4 osobom podoba się ten post
nincia

Ninciu- tych firm jak grzybów po deszczu. Nie ma sie czym przejmować. 
25 lutego 2025 20:51 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzień dobry,jak ten czas popindala,dopiero co jeden minął ,a już kolejny piątek mamy :zaskoczenie1:. Tutaj też czuć,że wiosna nadchodzi. W czoraj na spacerze widziałam jak jakieś ptaszki kluczem czy w kluczu leciały i bardzo głośno między sobą gadały . Cieplej się zrobiło ,wczoraj 14st a dzisiaj ma być jeszcze więcej . Przesiedziałyśmy ze znajomymi bite dwie godziny na tarasie w kawiarni. Nawet kurtki porozpinałyśmy,bo taras zadaszony. Dzisiaj też w planie dłuższe wyjście ,słońce już wychodzi z ukrycia 🌞. Późno poszłam spać ,właściwie to już dobre dzisiaj było,bo tablet mi się wygodnie ustawił i nie chciałam go ruszać,żeby tego położenia nie zepsuć. Nie nie,żaden Netflix,na YouTube się zapatrzyłam i zasłuchałam . Z tą ,poleconą przez Tinę,Curly Madeleine się zasiedziałam . Qrcze,ile to roboty z tymi włosami,żeby były zdrowe i ładnie wyglądały . No do tej pory prawie wszystko źle robiłam,od mycia zaczynając :-(. Dużo się muszę nauczyć a przed tem "nakupić":-),ale zrobię to,bo tak sobie postanowiłam . Przynajmniej już wiem na 100%,że moje włosy to blond,delikatne,falowane,skręt 2B:lol1:. A teraz kończę kawę ,śniadanie już na pdp czeka więc uciekam żeby Ją na salony ze spalni wprowadzić . Przyjemnego,ciepłego i zdrowego dnia życzę :najlepszego3:

Dojdziesz do wprawy, dopasujesz najlepsze dla siebie kosmetyki- bedzie szybko szło :) Dobrze wiedziec jaki jest skręt, bo mozna szybciej dobrac wlasciwy kosmetyk do stylizacji, co jest istotne, bo sie mniej czlowiek przy ukladaniu namęczy. Przy twoim to żel na wykonczeniówke  Ja mam skręt mocniejszy- pianka mi wystarczy.