Jedzenie

27 czerwca 2025 17:29
Ile bierzecie na tydzień od rodziny na zakupy dla siebie? Jeśli np to rodzina robi zakupy dla podopiecznego, lub po prostu chcecie/musicie ze względów zdrowotnych jeść coś innego
27 czerwca 2025 17:36
MatkaSmokow

Ile bierzecie na tydzień od rodziny na zakupy dla siebie? Jeśli np to rodzina robi zakupy dla podopiecznego, lub po prostu chcecie/musicie ze względów zdrowotnych jeść coś innego

Z uwagi na to,że Seniorka ma oddzielną kasę na zakupy dla siebie, ja mam80 euro na tydzień na moje zakupy. 
05 września 2025 14:31 / 1 osobie podoba się ten post
Witam ,u mnie to wygląda tak że to podopieczny rządzi kasa ,nie daje mi na zakupy .Na zakupy jeździmy co tydzień ,nie kupuję dużo chociaż czasami chciałabym zjeść coś swojego ale jest ok .Podopieczny wydaje 80 euro czasami 50 euro .Czasami jest tak że jednak czegoś mi braknie w domu i co ?Czy ktoś może mi doradzić jak tutaj to ogarnąć z tymi zakupami ?Dziękuję z góry 😉
05 września 2025 15:39
Katarzyna43

Witam ,u mnie to wygląda tak że to podopieczny rządzi kasa ,nie daje mi na zakupy .Na zakupy jeździmy co tydzień ,nie kupuję dużo chociaż czasami chciałabym zjeść coś swojego ale jest ok .Podopieczny wydaje 80 euro czasami 50 euro .Czasami jest tak że jednak czegoś mi braknie w domu i co ?Czy ktoś może mi doradzić jak tutaj to ogarnąć z tymi zakupami ?Dziękuję z góry 😉

Od czasu jest agencja jeśli przez nią pracujesz. Siedzą panie w biurach to niech rozwiązują problem . Za to biorą kasę. Jak się nie zmieni to do domu jedź. Szkoda nerwów
 Stary dziad jak ma tak w głowie ułożone to nic nie poradzisz. 
05 września 2025 22:25
Katarzyna43

Cześć jeśli czegoś braknie to powiedzieć pdp że zabrakło  np.masła i że ty możesz kupić jak masz możliwość wyjścia do sklepu i żeby ci dał pieniądze,może tak z nim pogadaj. U mnie też  rodzina robi  zakupy  ale ja robię listę co mają kupić i wysyłam przez wotsApp i oni mi przywożą ale pieniądze są w domu i ja też mogę coś kupić jak braknie.Nie Wydaję dużo ale czekoladę od czasu do czasu kupię i nic nie mówią. W każdym domu jest inna sytuacja ale uważam że ty też masz prawo zjeść coś co ty lubisz.
06 września 2025 12:46 / 1 osobie podoba się ten post
Katarzyna43

Sytuacja zła ale nie bez wyjścia .Jeśli ma rodzinę to porozmawiaj z nimi , że to za mała kwota na utrzymanie . Jeśli jesteś na zakupach z podopiecznym to wrzuć do wózka to co potrzebujesz i oddal się niech odłoży jeśli może . A Ty wróć i wrzuć po raz drugi . Nie możesz być jak owieczka pozbawiona własnego zdania .Najgorzej jak stajemy się narzędziem w rękach podopiecznych. Teraz 50 € to nic na wydatki dla dwóch osób .
08 września 2025 15:01
Nie w temacie,o którym mowa,ale o jedzeniu
Podpowiedzcie,proszę,co gotować seniorom,kiedy Ona cukrzyk,a On powinien ,albo wskazane by było ,jeść produkty ubogie w wapń!. Co można,a czego nie,to wiem,ale może jakieś przykłady? W sumiesenior (86),też mógłby mieć dietę podobną dla diabetyków . Produkty mleczne nie są wykluczone ,w niewielkich ilościach oczywiście. 
08 września 2025 16:21 / 1 osobie podoba się ten post
Powiem ci my jemy , bez żadnej diety , ja dla siebie  zamiennik . 
Wszelkie zupy raczej kremy że względu na połykanie , mięso gotowane bądź duszone . Warzywa miękkie , ja inne . Możesz gotować Cos osobno dla seniora i seniorki? 
Np warzywa niskoweglofowanowe z woka mogą być z twarożkiem , dla seniora bez . 
08 września 2025 18:29
dorotee

Powiem ci my jemy , bez żadnej diety , ja dla siebie  zamiennik . 
Wszelkie zupy raczej kremy że względu na połykanie , mięso gotowane bądź duszone . Warzywa miękkie , ja inne . Możesz gotować Cos osobno dla seniora i seniorki? 
Np warzywa niskoweglofowanowe z woka mogą być z twarożkiem , dla seniora bez . 

Dziękuję . To osobne gotowanie dla każdego raczej się tutaj nie sprawdzi. Muszę popytać syna,o co właściwie się rozchodzi z tym wapniem. Senior,kiedy zapytałam,powiedział że pierwszy raz to słyszy . Ja wiem od stałej opiekunki tyle że też nie zna powodu ,usłyszała od kogoś ,może syn wspomniał?