Przepisy kulinarne

05 grudnia 2013 10:27 / 1 osobie podoba się ten post
A tam!
Po prostu wylazła ze mnie moja prawdziwa natura ;-).
05 grudnia 2013 10:33
misiekFfm

A tam!
Po prostu wylazła ze mnie moja prawdziwa natura ;-).

Jak zwykle.
05 grudnia 2013 10:38
ewa14

Umytą brukselkę gotuje w bulionie, potem odcedzam. Na patelni roztapiam masełko wsypuje tartą bułkę, kiedy bułka sie zezłoci wkładam brukselkę, kilkakrotnie potrząsam patelnią, żeby dokładnie bułka pokryła brukselkę i gotowe. :))

A ja zrobię tak: gotuje brukselke w wodzie z mlekiem pod koniec gotowania dodam sol i ocet ( nie wiele) mleko zabija zapach i polepsza smak.A potem zrobie z bułka tarta na masełku.Dziekuje za podpowiedz.
05 grudnia 2013 10:47
Tego numeru z mlekiem i octem nie znałam, dzięki za podpowiedż, następnym razem tak właśnie zrobię.
05 grudnia 2013 10:48 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

A ja zrobię tak: gotuje brukselke w wodzie z mlekiem pod koniec gotowania dodam sol i ocet ( nie wiele) mleko zabija zapach i polepsza smak.A potem zrobie z bułka tarta na masełku.Dziekuje za podpowiedz.

I tak wszystko z tym mlekiem???
05 grudnia 2013 10:52
misiekFfm

I tak wszystko z tym mlekiem??? :-)

Ja znam ta recepte na brukselke gotowana w mleku.Faktem jest,ze zabija zapach,ale zabija tez specyficzny smak brukselki.Lepiej poprostu wrzucic do garnka ziemniaka i zapach tez zginie,ale smak pozostanie:)Ja lubie wlasnie ten smak,czesto jem brukselke,bo poprostu lubie:)
Moze byc tylko ugotowana w lekko posolonej wodzie i taka smakuje mi najlepiej.Kazdy ma swoj przepis:)
05 grudnia 2013 10:57
misiekFfm

I tak wszystko z tym mlekiem??? :-)

W rodzinie napewniej.:)
06 grudnia 2013 11:52
07 grudnia 2013 15:06 / 1 osobie podoba się ten post
A mnie pokazała putzfrau jak oni gotują:

Obrac brukselkę, pociąć na połowki.
Pokroić drobno cebulę, zeszklić na tłuszczu, w to wsypać brukselkę,
wymieszać, podlać wodą i wkruszyć kostke rosołową warzywna,gotowac na małym ogniu aż bedzie miekka, na koniec wlać odrobine smietanki lub mleka.
Pycha.
16 grudnia 2013 18:42
Dziewczyny i chłopaki!!! Mam ogromna prośbę,prawdopodobnie pojadę do PDP wegetarianina a nie mam zielonego pojęcia o tej kuchni-proszę o jakies przykładowe menu i łatwiutkie przepisy,Plissssss
16 grudnia 2013 18:47
Jajka na rozne sposoby,ryby na rozne sposoby,makarony z sosami na bazie warzyw,ryz z sosami na bazie warzyw,warzywa gotowane,grillowane,zapiekane,salaty....i mozna wymieniac i wymieniac:)
16 grudnia 2013 19:02
hogata76

Jajka na rozne sposoby,ryby na rozne sposoby,makarony z sosami na bazie warzyw,ryz z sosami na bazie warzyw,warzywa gotowane,grillowane,zapiekane,salaty....i mozna wymieniac i wymieniac:)

Dzięki hogata,mam jakąś "bazę" chociaż...
 
16 grudnia 2013 19:05 / 1 osobie podoba się ten post
iwunia

Dzięki hogata,mam jakąś "bazę" chociaż...
 

Jak bede miala chwilke to cos skrobne z przepisami,ale ja mam problem,bo ja mam miarke ,ale w mojej garsci:(Nie umiem nigdy dokladnie okreslic ile czego:(
16 grudnia 2013 19:29
hogata76

Jak bede miala chwilke to cos skrobne z przepisami,ale ja mam problem,bo ja mam miarke ,ale w mojej garsci:(Nie umiem nigdy dokladnie okreslic ile czego:(

nieszkodzi,jakoś sobie dopasuje...w każdym razie dziekuje ci...pappa
16 grudnia 2013 19:35
kasia63

Poczytałam trochę o tej zupie brukwianej:)
Na Kaszubach ja gotuja na gęsinie a w Skandynawi na tłustym mleku.Mi sie kojarzy z bieda-jedzeniem z okresu międzywojennego i oczywiście z obozami koncentracyjnymi....ale kto wie ?moze to i zjadliwe????

Ja też tak o czytałam o tej zupie , ale jak zjadłam poprostu PYCHOTA!!!:))Zrobiona podobnie jak kremowa - dyniowa z kiełbaską.