Ja też tak o czytałam o tej zupie , ale jak zjadłam poprostu PYCHOTA!!!:))Zrobiona podobnie jak kremowa - dyniowa z kiełbaską.
Ja też tak o czytałam o tej zupie , ale jak zjadłam poprostu PYCHOTA!!!:))Zrobiona podobnie jak kremowa - dyniowa z kiełbaską.
Też to jadłam moja pd ugotowała,ja pomyślałam boże to ludzie we wojne jedli,a ja mam to jesć jak tyle smakołuków w sklepach.To było pokrojone w kostkę na wierzch całe pęta kiełbasy,smak był z tej kiełbasy więc bez przypraw tylko pieprz,no poprostu myślałam że pęknę tak jadłam i o dokładkę prosiłam.Pychota
Dziewczyny i chłopaki!!! Mam ogromna prośbę,prawdopodobnie pojadę do PDP wegetarianina a nie mam zielonego pojęcia o tej kuchni-proszę o jakies przykładowe menu i łatwiutkie przepisy,Plissssss
Podzielę się tym, co mi baaardzo smakuje:
Do miski starkuj gotowane ziemniaki i trochę żółtego sera i dołóż por przesmażony na oleju. Posól, popieprz, wymieszaj i włóż na patelnie - jak się podsmaży, zsuń na talerz i z powrotem na patelnię na drugą stronę. Można podać z sałatą, surówką. Dla dużego chłopa smażę jajko sadzone i kładę na " placek". Smacznego.
Jak bede miala chwilke to cos skrobne z przepisami,ale ja mam problem,bo ja mam miarke ,ale w mojej garsci:(Nie umiem nigdy dokladnie okreslic ile czego:(
nieszkodzi,jakoś sobie dopasuje...w każdym razie dziekuje ci...pappa
Dziewczyny i chłopaki!!! Mam ogromna prośbę,prawdopodobnie pojadę do PDP wegetarianina a nie mam zielonego pojęcia o tej kuchni-proszę o jakies przykładowe menu i łatwiutkie przepisy,Plissssss
Też kiedyś byłam u wegetarianki, ale ryb ona ryb nie jadła, nagłówkowałam się z tym gotowaniem, wcale nie było tak prosto coś tam wymyslić i co dzień coś nowego. Najlepiej nie mieszaj warzyw , wiecej dań wyjdzie , jak bedziesz "pojedynczo" gotować, np. marchewka na gęsto, ziemniaczki i do tego brokuły.Bardzo dobre wychodzi purree z grochu łuskanego, zamiast ziemniaczków.Acha, i taka kuchnia jest bardzo droga, ale mam nadzieję, że ci pieniędzy nie poskąpią, no i z reguły wegetarianie jadają bio, więc jeszcze drożej wychodzi.
Lo matko,toś mnie pocieszyła,,,sama jeszcze nie wiem jak beda wygladały zakupy ,narazie dogaduje stelle,ponieważ znowu mam być pierwsza i dobrze i żle,,narazie zbieram wyprubowane przepisy,żeby w razie czego ...dzieki kochana..
Na necie masz full stronek z przepisami ,zwłaszcza blogi są fajne ,bo duzo prostych przepisow,poszperaj albo zajrzyj do ksiegarni i kup ksiażke z przepisami.Swego czasu mój syn przez 5 lat był anty miesny ,nie było tak źle ,np.gołabki z warzywami,leczo warzywne ,gulasz paprykowy,sałatki to juz skolko ugodno.Duzo róznych wynalazków z soją /klotlety,gulasz,pasta do chleba/.Z weganinem jest trudniej bo oni ani jajek ani nabialu nie jedza -nie martw się nie bedzie źle.Powodzenia:)
Na necie masz full stronek z przepisami ,zwłaszcza blogi są fajne ,bo duzo prostych przepisow,poszperaj albo zajrzyj do ksiegarni i kup ksiażke z przepisami.Swego czasu mój syn przez 5 lat był anty miesny ,nie było tak źle ,np.gołabki z warzywami,leczo warzywne ,gulasz paprykowy,sałatki to juz skolko ugodno.Duzo róznych wynalazków z soją /klotlety,gulasz,pasta do chleba/.Z weganinem jest trudniej bo oni ani jajek ani nabialu nie jedza -nie martw się nie bedzie źle.Powodzenia:)
GĘŚ NADZIEWANA JABŁKAMI/ przepis mojej teściowej/ Zgęsi usunąć z kupra dwa gruczoły tłuszczowe/wyglądaja jak dwie fasolki/-koniecznie bo będzie gorzka!!!!Umyc ,dobrze osuszyć.Ponacierac w środku i na wierzchu sola wymieszaną z pieprzem.Upchac w środku jabłkami,jak sa b małe to całe ,jak nie to ćwiartki ze skórką,najlepsze jak najtwardsze.Spiąc lub zeszyć.Udka związac razem a skrzydełka jak się da upchnąć "pod pachy":)Wsadzic do brytfanki cyckami do dołu ,bez żadnego tluszczu -na 4kg gęś wlac 2 kubki wody i do gorącego piekarnika,tak 180-220stopni.Często polewać,po 30min przewrócic i piec dalej częśto polewając,Dobrze jest ponakłuwać gąskę w okolicy udek bo tak jest duzo tłusczyku,który wycieka i daje sosik.Zasada jest taka -ile waży tyle mniejnwięcej pieczemy.Jak sie opiecze z kazdej str.zmniejszyc do 150 i wciaz polewając piec dalej.Kiedy mięso miękkie -gąska weg a z powstaęłgo tłuszczu można sos zrobić.Do tłuszczy dodac winko ,wytrawne najlepsze,wymieszać ,zagotować ,wymieszc troszke wody z mąką dodac ,zagotowac -sprawdizc smak i ew,wg siebie dosmaczyć.Mozna też do środkgęsi wlozyc jabłak na przemian z mniejszymi cebulami w calości,albo jeszcze pieczarki czy suszone kapelusze leśnych grzybków.Do tego pasuje kiszona lub czerwona kapucha i kluski ziemniaczane ,lub kopytka:)Ziemniaki jakoś nie bardzo.SMACZNEGO
PS.NIE DAWAC CZOSNKU!!!!!Sknoci i zagłuszy cały gęsiowy smak!!!!!