Przepisy kulinarne

17 grudnia 2013 18:50 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Podzielę się tym, co mi baaardzo smakuje:
Do miski starkuj gotowane ziemniaki i trochę żółtego sera i dołóż por przesmażony na oleju. Posól, popieprz, wymieszaj i włóż na patelnie - jak się podsmaży, zsuń na talerz i z powrotem na patelnię na drugą stronę. Można podać z sałatą, surówką. Dla dużego chłopa smażę jajko sadzone i kładę na " placek".  Smacznego.

O, muszę wypróbować ten przepis, jak zostaną mi ugotowane ziemniaki, z którymi nigdy nie wiem co zrobić.
05 stycznia 2014 22:54 / 2 osobom podoba się ten post
Napisze przepis na ciastka austryjackie tutaj bo to nie jest przepis niemiecki.
 
Maslane ciasteczka:
 
0,25 dkg mąki
0,25 dkg masła
     2 żółtka
     2 łyżki octu
     2 łyżki kwaśnej śmietany
odrobina soli
1/2 łyżeczki cukru pudru
 
Ciasto wyrobić i dobrze schlodzić w lodówce.Ufformować wałkiem w kształcie kwadratu.Ubić białka z 20 dkg cukru pudru.
Rozprowadzic rownomiernie na ciescie.Pokroić w prostokąty 5 x 1,5 cm.Ulożyć na blasze i piec w temp. 150-180 st.C
(kolor jasny bez)
 
 
Inne ciasteczka napisze jutro.
    
 
 
06 stycznia 2014 11:45
A gdzie się podziała nasza koleżanka z obiecanymi przepisami ! Ja już dzięki forum gruby kajecik ciekawych przepisów uzbierałam . Jeśli możesz , napisz następne.Pięknie proszę !
06 stycznia 2014 19:36
mozah aM

A gdzie się podziała nasza koleżanka z obiecanymi przepisami ! Ja już dzięki forum gruby kajecik ciekawych przepisów uzbierałam . Jeśli możesz , napisz następne.Pięknie proszę !

Witam,natepne przepisy będą potrzebuje tylko troche czasu.Nie uklada mi sie ostatnio z czasem wolnym.Obiecuję.
07 stycznia 2014 14:17 / 2 osobom podoba się ten post
KOKTAJL WARZYWNO-OWOCOWY

Rano w 'DZIEŃ DOBRY TVN" było o zdrowotnej działalności pietruszki na opuchnięte kostki i polecany był koktajlik pietruszkowy:0No wzięłam i zrobiłam-pychotka.Pietruszka może byc korzeniowa albo zielona-ja mam jeszcze na ogrodzie łan zielonej:)

spory pęczek pietruszki-pokroiłam byle jak bo idzie do blendera:)
4jabłka ze skórką,bez gniazd nasiennych
łyżka miodu
miałam pół kubka jogurtu greckiego ,to ciach do środka,
wszystko mixu mixu,w trakcie dodałam tak z pół kubka wody mineralnej, bo troche było za gęste.Mmmmm,nie dosyc ,że pyszne to sycące:):):)Tak to ja sie mogę odchudzać:):):)Hi hi hi
07 stycznia 2014 15:13
Mam szansę znależć coś o wybornych zrazach wołowych?
07 stycznia 2014 15:43
dorotee

Mam szansę znależć coś o wybornych zrazach wołowych?

a co chciałabyś wiedzieć?
07 stycznia 2014 15:49 / 1 osobie podoba się ten post
To ja podam ci prosty przepis na zrazy wołowe:):)
7 plastrów wołowiny na zrazy
7 łyżeczek ulubionej musztardy
7 plastrów parzonego boczku
ogórek kiszony pokrojony w kawałki
cebula pokrojona w talarki
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa




Plastry wołowiny zbić tłuczkiem (Najlepiej mięso przykryć folią spożywczą, wówczas kuchnia nie stanie się pobojowiskiem). Na każdym plastrze rozsmarować musztardę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na jednym z końców każdego plastra ułożyć boczek, ogórka i cebulę. Mięso zwinąć, rozpoczynając od końca z dodatkami. Po zwinięciu w roladkę, można każdy kawałek obwinąć nitką lub spiąć wykałaczką, co zabezpieczy roladki przed rozwinięciem podczas smażenia. Na patelni rozgrzać oliwę, zrazy smażyć z każdej strony na złoto. Pod koniec smażenia dorzucić niewykorzystaną do nadziewania cebulę. Następnie podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Podczas duszenia powstanie pyszny, ciemny sos, który możemy zagęścić miksturą przygotowaną z łyżki mąki wymieszanej ze 100 ml zimnej wody. Sos doprawiamy na koniec duszenia solą, pieprzem i papryką do smaku.
Smacznego!!!
07 stycznia 2014 16:48
Wielkie dzięki, st pani zaszalała mam 12 plastrow pięknejwołowiny:) Już wieki nie przyrządzałam.
Joasiu Twój przepis na ciasto ryżowe" sprzedałam" furrorę zrobił:)
07 stycznia 2014 16:48 / 1 osobie podoba się ten post
Joasia

To ja podam ci prosty przepis na zrazy wołowe:):)
7 plastrów wołowiny na zrazy
7 łyżeczek ulubionej musztardy
7 plastrów parzonego boczku
ogórek kiszony pokrojony w kawałki
cebula pokrojona w talarki
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa




Plastry wołowiny zbić tłuczkiem (Najlepiej mięso przykryć folią spożywczą, wówczas kuchnia nie stanie się pobojowiskiem). Na każdym plastrze rozsmarować musztardę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na jednym z końców każdego plastra ułożyć boczek, ogórka i cebulę. Mięso zwinąć, rozpoczynając od końca z dodatkami. Po zwinięciu w roladkę, można każdy kawałek obwinąć nitką lub spiąć wykałaczką, co zabezpieczy roladki przed rozwinięciem podczas smażenia. Na patelni rozgrzać oliwę, zrazy smażyć z każdej strony na złoto. Pod koniec smażenia dorzucić niewykorzystaną do nadziewania cebulę. Następnie podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Podczas duszenia powstanie pyszny, ciemny sos, który możemy zagęścić miksturą przygotowaną z łyżki mąki wymieszanej ze 100 ml zimnej wody. Sos doprawiamy na koniec duszenia solą, pieprzem i papryką do smaku.
Smacznego!!!

Jadlam zawijane w boczek wędzony i obtoczone w mące, obsmazyć z kazdej strony - nie trzeba zagęszczać mąka.jak podlejesz wodą  połóż kromke chleba najlepiej razowego rozgotuje sie,zagęsci sos i nada specyficzny smak ale pyszny.Reszta jak Joasia. Z kaszą gryczaną - smakuje mi najbardziej.
07 stycznia 2014 16:49
ania37

a co chciałabyś wiedzieć?

Taki kucharz jak ja to wszystko:) le już mam , dzięki
07 stycznia 2014 16:55 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Wielkie dzięki, st pani zaszalała mam 12 plastrow pięknejwołowiny:) Już wieki nie przyrządzałam.
Joasiu Twój przepis na ciasto ryżowe" sprzedałam" furrorę zrobił:)

z tej pięknej wołowiny możesz również zrobić takie wołowe kotlety jak schabowe...
 
plastry wołowiny obtaczaj w mące,tak,aby pięknie były białe i smaż na maśle,koniecznie,smak i podajesz z 1/4 cytryny,dla zmiękczenia jeszcze bardziej mięsa i dla smaku,do tego co chcesz,suróweczka i ziemniaczki lub ryż
 
inna opcja
 
to pomidorki koktajlowe,pociąć na 4 części,na patelni rozgrzać oliwę z oliwy+ dużo czosnku=w całości,do tego te pomidorki,widelcem je rozgnieść i jak wytworzy się sosik,to przyprawić solą,pieprzem i do tego te plastry wolowiny (trzeba je po bokach ponacinać nożyczkami,bo wołowina się kurczy przy gotowaniu/duszeniu) do tego sosu,bardzo krótko po jednej stronie i po drugiej udusić pod przykryciem,podawać z makaronem.
07 stycznia 2014 17:12
ania37

z tej pięknej wołowiny możesz również zrobić takie wołowe kotlety jak schabowe...
 
plastry wołowiny obtaczaj w mące,tak,aby pięknie były białe i smaż na maśle,koniecznie,smak i podajesz z 1/4 cytryny,dla zmiękczenia jeszcze bardziej mięsa i dla smaku,do tego co chcesz,suróweczka i ziemniaczki lub ryż
 
inna opcja
 
to pomidorki koktajlowe,pociąć na 4 części,na patelni rozgrzać oliwę z oliwy+ dużo czosnku=w całości,do tego te pomidorki,widelcem je rozgnieść i jak wytworzy się sosik,to przyprawić solą,pieprzem i do tego te plastry wolowiny (trzeba je po bokach ponacinać nożyczkami,bo wołowina się kurczy przy gotowaniu/duszeniu) do tego sosu,bardzo krótko po jednej stronie i po drugiej udusić pod przykryciem,podawać z makaronem.

Matko,ale mi smaku narobiłaś hi,hi
Wersji z pomidorkami koktailowymi nie znałam,ale na pewno zrobię :)
07 stycznia 2014 17:24
ania37

z tej pięknej wołowiny możesz również zrobić takie wołowe kotlety jak schabowe...
 
plastry wołowiny obtaczaj w mące,tak,aby pięknie były białe i smaż na maśle,koniecznie,smak i podajesz z 1/4 cytryny,dla zmiękczenia jeszcze bardziej mięsa i dla smaku,do tego co chcesz,suróweczka i ziemniaczki lub ryż
 
inna opcja
 
to pomidorki koktajlowe,pociąć na 4 części,na patelni rozgrzać oliwę z oliwy+ dużo czosnku=w całości,do tego te pomidorki,widelcem je rozgnieść i jak wytworzy się sosik,to przyprawić solą,pieprzem i do tego te plastry wolowiny (trzeba je po bokach ponacinać nożyczkami,bo wołowina się kurczy przy gotowaniu/duszeniu) do tego sosu,bardzo krótko po jednej stronie i po drugiej udusić pod przykryciem,podawać z makaronem.

Dzięki, z czosnkiem będzie kłopot, bo ma niejako zakaz wstepu do domu, ale moge przyprawić ziołami prowansalskimi::)
07 stycznia 2014 17:26
mleczko47

Jadlam zawijane w boczek wędzony i obtoczone w mące, obsmazyć z kazdej strony - nie trzeba zagęszczać mąka.jak podlejesz wodą  połóż kromke chleba najlepiej razowego rozgotuje sie,zagęsci sos i nada specyficzny smak ale pyszny.Reszta jak Joasia. Z kaszą gryczaną - smakuje mi najbardziej.

Też robiłam już z chlebem razowym, tylko kaszy to oni mi jeść nie będą, mam dla siebie gryczaną z domu jeszcze , tylko ziemniaki i ziemniaki ziemniaki jadamy. Dzięki:)