Miło Was się czyta, mój wypróbowany przepis to przypalone ziemniaki :))))
Miło Was się czyta, mój wypróbowany przepis to przypalone ziemniaki :))))
Miło Was się czyta, mój wypróbowany przepis to przypalone ziemniaki :))))
Udało mi się już spalić ziemniaki:) wypróbuj zawiniete w folii aluminiowej z kminkiem, solą co tam jeszcze masz za przyprawy plus kropelka oliwy na folię, kazdy ziemniak zawijam osobno, 20 minut w piekarniku, polecam i smacznego:)
z tej pięknej wołowiny możesz również zrobić takie wołowe kotlety jak schabowe...
plastry wołowiny obtaczaj w mące,tak,aby pięknie były białe i smaż na maśle,koniecznie,smak i podajesz z 1/4 cytryny,dla zmiękczenia jeszcze bardziej mięsa i dla smaku,do tego co chcesz,suróweczka i ziemniaczki lub ryż
inna opcja
to pomidorki koktajlowe,pociąć na 4 części,na patelni rozgrzać oliwę z oliwy+ dużo czosnku=w całości,do tego te pomidorki,widelcem je rozgnieść i jak wytworzy się sosik,to przyprawić solą,pieprzem i do tego te plastry wolowiny (trzeba je po bokach ponacinać nożyczkami,bo wołowina się kurczy przy gotowaniu/duszeniu) do tego sosu,bardzo krótko po jednej stronie i po drugiej udusić pod przykryciem,podawać z makaronem.
dawaj przepis na te przypalone ziemniaki ;)
Ania, a dokładniej? nie chciałabym spieprzyć tak fajnego mięska, a widziałam właśnie dziś piekne cieniutkie plasterki. Na tym maśle smażyć i potem wodą podlać i dusić czy juz nie trzeba, będą miękkie? A co z tą cytryną?
to jeszcze raz powolutku
jak lubisz to marynujesz te plastry wołowiny w soku z cytryny,mają zmienić barwę z kwistoczerwonej na taką brązową,
mąka na talerz i te plastry ponacinane po bokach obtaczasz w mące,smażysz je na maśle na rumiano...koniec..cytryną podczas jedzenia 'polewasz' to mięsko,bo wołowina szybko twardnieje,trzeba te kotlety jeść na szybko tzn jak się usmażą...
wołowina jest miękka jak ją szybciutko odrabiasz=obsmażasz,wołowina na inne wyroby np gulasz musi się gotować dość długo,bo jest twarda
Aniu,a jeszcze odnośnie tego sosiku z pomidorków,czy jak się te pomidorki usmaża to do tego dodać tą wołowinkę? czy osobno usmażyć wołowinkę i dodać do usmażonych pomidorków?
te pomidorki maja wytworzyć sosik,jak są dość 'suche'=mało sosu to dolewamy bulionem z kostki wołowej małymi porcjami i w miedzyczasie dokładamy te plastry wołowiny,na wolnym ogniu około 20 min i powinno być ok,trzeba sprawdzić czy mięsko miękkie.
Czyli surowe plastry mięsa wkładamy do sosiku,ok sorki,że dopytuje ale wolę wiedzieć na 100 % .Dzięki Aniu :)
Czyli surowe plastry mięsa wkładamy do sosiku,ok sorki,że dopytuje ale wolę wiedzieć na 100 % .Dzięki Aniu :)