30 stycznia 2014 13:31 / 2 osobom podoba się ten post
Może ktoś będzie chciał wypróbować:):):):):):)
KURCZAK PO CYGAŃSKU
5 całych udek z kurczaka (udko i podudzie) lub 10 pałeczek z kurczaka
1/3 kostki masła
1 cebula
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki ketchupu pikantnego
około 8 szt. suszonych śliwek (pokrojonych)
3/4 szklanki wody
sól, słodka papryka
Przygotowanie
Oddzielić podudzia od udek, umyć i osuszyć. Wszystkie kawałki kurczaka posypać dokładnie solą i papryką i obsmażyć na maśle, aż skórka się zrumieni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować, aż sos zgęstnieje. Gorącym sosem polać kurczaka, nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę (na ostatnie 10- 15 min zdjęłam pokrywę, aby sos zgęstniał
A to robię bardzo czesto babuszka uwielbia... Raz robię z kurczakiem a raz z indykiem...
5 kotletów z indyka lub kurczaka (niezbyt grube)
5 grubszych plastrów boczku wędzonego
1 duża lub dwie małe cebule
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
tymianek lub zioła prowansalskie
Przygotowanie
Kotlety lekko rozbić, natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niewiele), pieprzem, tymiankiem, obsmażyć na patelni, wyjąć na talerzyk.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju na patelni, dodać ketchup, ostrą paprykę, sól i ewentualnie zioła prowansalskie, wymieszać, odstawić z ognia.
Boczek przysmażyć na średnio chrupko.
W naczyniu żaroodpornym poukładać kolety, obłożyć je boczkiem, na górę poukładać podduszoną w ketchupie cebulę. Zapiekać około 12 - 15 minut w 200 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami i ulubioną surówką.