Przepisy kulinarne

05 lutego 2014 13:34 / 1 osobie podoba się ten post
Na awatarze są tradycyjne naczynia z gliny przywiezione z Maroka do przyrządzania tradycyjnej potrawy  Tajine czyli tadżin( w wymowie).Jest to bardzo smaczna potrawa mozna ja nazwać jednogarnkowa prosta w przygotowaniu.
 
Opisze sposob jej przygotowania i  jedzenia.
06 lutego 2014 09:53 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Na awatarze są tradycyjne naczynia z gliny przywiezione z Maroka do przyrządzania tradycyjnej potrawy  Tajine czyli tadżin( w wymowie).Jest to bardzo smaczna potrawa mozna ja nazwać jednogarnkowa prosta w przygotowaniu.
 
Opisze sposob jej przygotowania i  jedzenia.

Opiszę jak wyglada to naczynie i dlaczego tak wyglada.Naczynie to  z pokrywa w kształcie stozka bardzo bogato zdobione często z małym otworkiem umozliwiającym ulatnianie się pary no i  samowitym zapachom,spód tego naczynia jest w kształcie  chinskiego woka.Pokrywa w kształcie stozka nie słuzy ku ozdobie tam sie skrapla para i splywa na spod naczynia nic sie nie marnuje i podwyzsza walory smakowe potrawy. Klasycznym tajine jest tajine z jagnięciny,cielęciny i kurczaka z wołowiny nie jadłam poniewaz zbyt mała objetosc tego naczynia nie pozwala na długotrwałe gotowanie a mięso musi byc miekkie poniewaz nie uzywa sie ani noża ani widelca je się trzema palcami  nabierajac  bagietką ktorą macza sie w sosie.Wszystkie osoby zasiadające do spożywania tej potrawy jedza ze wspolnego garnka.Nie wolno tej potrawy mieszać uklada sie wszystkie skladniki i na małym ogniu dusi sie az do miekkości.
 
Mozna przyrzadzić tez z ryżem i owocami.
 
 
Napiszę taraz jakich przypraw uzywa sie do tajine.
Sol,pieprz,kurkumę,szafran,imbir,gałke muszkatołową,pieprz i kimon ale ta przyprawe uzywa sie tylko do jagnięciny i ryby.Kuchnia marokanska jest bardzo ostra,lubie taka.Robię sobie w domu oliwę z oliwek na ostro.Wkladam do butelki ozdobnej papryczki cayenne zalewam oliwą gdy zabarwi sie na kolor pomaranczowy dodaje do potraw po pare kropli.
 
Nastepny wpis bedzie juz o samej potrawie.
 
 
 
06 lutego 2014 12:09 / 1 osobie podoba się ten post
http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_mocno_orzechowe_i_kruche_rozkosznie-213p.html

Nie pamiętam - ale to chyba od któreś z koleżanek tu oczy me ujrzały ten przepis, dziś wypróbowany, ciasteczka są pyszne
06 lutego 2014 13:22
mleczko47

Na awatarze są tradycyjne naczynia z gliny przywiezione z Maroka do przyrządzania tradycyjnej potrawy  Tajine czyli tadżin( w wymowie).Jest to bardzo smaczna potrawa mozna ja nazwać jednogarnkowa prosta w przygotowaniu.
 
Opisze sposob jej przygotowania i  jedzenia.

Mleczko, gdzie kupiłaś tadżin?
06 lutego 2014 13:26 / 1 osobie podoba się ten post
Co powiece na chruściki , ja wczraj robiłam : 2 szkl.mąki, 4 żółtka, 1łyżeczka octu,troszkę soli i 3/4szkl. kwaśnej śmietany-może być i słodka wtedy wlewamy ocet do śmietany ,ja tak zrobiłam.Zagnieśc, cieniutko rozwałkować i pokroić ciasto na paseczki, uformwać chrusty.Na gorący olej i szybiutko przekręcać żeby nie spalić, wykładać na ręcznk papierowe i posypać pudrem. smaczego:)
06 lutego 2014 13:26 / 1 osobie podoba się ten post
Aha, można pisać "tadżin", to poprawna pisownia tego słowa :).
06 lutego 2014 14:30 / 2 osobom podoba się ten post
A ja dzisiaj piekłam:
WINTERLICHE APFELTORTE:
75g rodzynek
5 łyżek soku z winogron,
4 jabłka,
4 łyzki soku z cytryny,
125g margaryny,
150g cukru,
2 jajka,
szczypta soli,
200g maki,
pół paczki proszku do pieczenia.
1 łyzeczka cynamonu.
Rodzynki przepłukać i namoczyć w soku z winogon. Jabłka obrać, przekroic na pół i ponacinać ale nie do końca i pokropić je 2 łyzkami soku z cytryny.
Margarynę wraz z 125g cukru pogrzać następnie mikserem ubić na krem.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami soku z cytryny i wlać do margaryny. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać ubita pianę z jajek. Delikatnie wszystko wymieszać.
Dodac połowę odsączonych rodzynek i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto wylać do małej tortownicy (lub na małą blaszkę) poukładać lekko dociskając jabłka.Na wierzch posypac pozostałymi rodzynkami.
Wymieszać pozostały cukier z cynamonem i posypac na wierzch ciasta.
Piec w temp. 180st. ok. 30 min.
Jabłka mozna zastąpi brzoskwiniami z puszki:):)

06 lutego 2014 14:49 / 2 osobom podoba się ten post
NDorota

sałatka;
opakowanie tortellinek z grzybami
2 pomidory pokrojone w kostkę
pęczek szczypiorku,pokroić na drobno
majonez
kilka kropli przyprawy do zup knorr,winiary ...
pyszna,pożywna i szybka w przygotowaniu

robiłam robiłam, ale babce nie smakuje.
Stara MAruda ;]
 
a ja uwielbiam!
dodaję jeszcze tarty ser, ogóry,
zresztą, zapraszam na bloga, który zaniedbałam z racji wyjazdu
www.megs-88.blogspot.com
06 lutego 2014 15:55
michalina

Co powiece na chruściki , ja wczraj robiłam : 2 szkl.mąki, 4 żółtka, 1łyżeczka octu,troszkę soli i 3/4szkl. kwaśnej śmietany-może być i słodka wtedy wlewamy ocet do śmietany ,ja tak zrobiłam.Zagnieśc, cieniutko rozwałkować i pokroić ciasto na paseczki, uformwać chrusty.Na gorący olej i szybiutko przekręcać żeby nie spalić, wykładać na ręcznk papierowe i posypać pudrem. smaczego:)

Chruściki zobaczyłam dziś w niemieckiej cukierni........no,coś takiego:):):):)Jutro pójdę zakupić -zobaczymy co to warte:) 
06 lutego 2014 15:56 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Chruściki zobaczyłam dziś w niemieckiej cukierni........no,coś takiego:):):):)Jutro pójdę zakupić -zobaczymy co to warte:) 

Takie sobie,ale może w tej cukierni bedą dobre:)Smacznego:)
06 lutego 2014 19:49 / 2 osobom podoba się ten post
Cali

Mleczko, gdzie kupiłaś tadżin?

W Casablance.To wieksze naczynie to dla mnie i męża razem konsumujemy.A te dwa małe to dla gości.
06 lutego 2014 20:41
Dzięki. Na razie się nie wybieram ;), będę musiała poszukać w necie.
10 lutego 2014 20:39 / 2 osobom podoba się ten post
Jajka z pastą tuńczykową
na 10 jaj 2 puszki tuńczyka tego dronbo krojonego w sosie własnym
Rybe odcedzić z sosu ale go nie wylewać
jaja na twardo i na pół wdłuż-żółtka wyjąć,wymieszać z ryba ,dodać drobniutko pokrojonej zielonej pietruszki,szczyptę gałki muszkatołowej,jak ktoś lubi ostro to pieprzu lub papryki w proszku-wszystko dobrze wymieszac na jednolitą mase i nakładac do białek ,Jak masa za sucha dodac troszke odlożonego sosu -ja soli w ogóle nie daje ale jak komus mało słona masa to można.Ozdobic kleksikiem majonezu albo Remoulade.Jako przystawka ,np. na nadchodząca Wielkanoc.Zamiast tuńczyka mozna z wędzonym kurczakiem ,z szynką/wtedy mielę przez maszynkę mięso i dodaję majonezu do masy/
15 lutego 2014 14:14
Wczoraj jadłam placuszki z bananami.Jest to przepis prosty i szybki do wykonania.
 
Pankejki amerykańskie:
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko 1 i 1/2 szklanki mleka
3/3 szklanki maślanki
75 g masła
 
W duzej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia i cukier.W drugiej misce trzepaczka ubij mleko, maslanke,jajko i roztopione maslo.Wlej mieszanke do suchych skladników i dokladnie wymieszaj (mikserem) dodaj cienkie plasterki banana albo jablka (mozna inne owoce).
 
Na rozgrzanej patelni smaz niewielkie placuszki,az na ich powierzchni pojawia sie bąbelki.Wtedy przewróć na druga strone.(smażyć bez tłuszczuy)
 
Podawac z syropem klonowym,sosem owocowym.Albo posyp cukrem pudrem.
15 lutego 2014 15:30
Robicie może buraczki na ciepło, jak?