06 lutego 2014 09:53 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47Na awatarze są tradycyjne naczynia z gliny przywiezione z Maroka do przyrządzania tradycyjnej potrawy Tajine czyli tadżin( w wymowie).Jest to bardzo smaczna potrawa mozna ja nazwać jednogarnkowa prosta w przygotowaniu.
Opisze sposob jej przygotowania i jedzenia.
Opiszę jak wyglada to naczynie i dlaczego tak wyglada.Naczynie to z pokrywa w kształcie stozka bardzo bogato zdobione często z małym otworkiem umozliwiającym ulatnianie się pary no i samowitym zapachom,spód tego naczynia jest w kształcie chinskiego woka.Pokrywa w kształcie stozka nie słuzy ku ozdobie tam sie skrapla para i splywa na spod naczynia nic sie nie marnuje i podwyzsza walory smakowe potrawy. Klasycznym tajine jest tajine z jagnięciny,cielęciny i kurczaka z wołowiny nie jadłam poniewaz zbyt mała objetosc tego naczynia nie pozwala na długotrwałe gotowanie a mięso musi byc miekkie poniewaz nie uzywa sie ani noża ani widelca je się trzema palcami nabierajac bagietką ktorą macza sie w sosie.Wszystkie osoby zasiadające do spożywania tej potrawy jedza ze wspolnego garnka.Nie wolno tej potrawy mieszać uklada sie wszystkie skladniki i na małym ogniu dusi sie az do miekkości.
Mozna przyrzadzić tez z ryżem i owocami.
Napiszę taraz jakich przypraw uzywa sie do tajine.
Sol,pieprz,kurkumę,szafran,imbir,gałke muszkatołową,pieprz i kimon ale ta przyprawe uzywa sie tylko do jagnięciny i ryby.Kuchnia marokanska jest bardzo ostra,lubie taka.Robię sobie w domu oliwę z oliwek na ostro.Wkladam do butelki ozdobnej papryczki cayenne zalewam oliwą gdy zabarwi sie na kolor pomaranczowy dodaje do potraw po pare kropli.
Nastepny wpis bedzie juz o samej potrawie.