Przepisy kulinarne

15 lutego 2014 15:31 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Robicie może buraczki na ciepło, jak?

obicie na malej tarce zetrzec( jak na placki) doprawic i do garnka na odrobinie masla:)
15 lutego 2014 15:56
scarlet

Robicie może buraczki na ciepło, jak?

ja scieram na duzych oczkach +jablko bez skory na tej samej tarce i tych samych oczkach + cebula,olej,sol,pieprz i na koncu jak juz sa cieple po podgrzaniu ocet ten winny,bialy i dosc duza lyzeczka cukru...
08 marca 2014 23:46 / 1 osobie podoba się ten post
Wymodziłam dziś sałatkę z tuńczyka z kaszą jaglaną/owa kasza to moje nowe odkrycie kulinarne:)/
2 puszki tuńczyka,ten drobny w oleju
po 1 puszce -czerwona fasola/trzeba ja na sito i przepłukac z osadu/,kukurydza,marchewka z groszkiem,
kilka kiszonych czy konserwowych ogórków/u mnie kiszone/
1 woreczek ugotowanej z dodatkiem kostki rosołowej kaszy jaglanej,może byc też kuskus,ryz czy jakis drobniejszy makaron,albo ten chiński
zielona pietruszka
gałka muszkatołowa i pieprz
Zawartośc puszek i kaszę wymieszać,dodac pokrojone w drobna kostke ogórki i posiekana pietruchę,przyprawic dość mocno,zeby nie bylo mdławe.Jak komu mało "posuwiste" to można dodac majonez -ja nie dodawałam,w tunczyku oleju wystarczajaco.Chyba ,że robi sie z większą iloscia kaszy ,no to wtedy juz trzeba,ale kasza ma być raczej dodatkiem i zapychaczem..Smacznego:)
16 marca 2014 15:57 / 1 osobie podoba się ten post
CIASTO BUDYNIOWE

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny roztopionej
3 całe jaja
1 płaska łyzka/tak tak,łyżka/proszku do pieczenia
1 litr mleka
3 budynie,kto jakie lubi

Z mąki,cukru,margaryny,proszku i jajek zagnieść ciasto-podzielic na 2 częśći.Jedna część na blache na to wlewamy gorący budyń ugotowany na litrze mleka,przykrywamy druga częścią.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok.40min.Po ostygnieciu wlozyc do lodówki ,zeby budyń stężał.Posypac cukrem pudrem.Smacznego.
16 marca 2014 17:21
ja bym tam jednak wsadziła jabłka najlepiej lobo bo mikękkie
16 marca 2014 17:28 / 1 osobie podoba się ten post
gosia35

ja bym tam jednak wsadziła jabłka najlepiej lobo bo mikękkie

Jakbyś wsadziła jabłka to byłaby szarlotka a tutaj jest BUDYNIOWE !!!!
16 marca 2014 17:33 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Jakbyś wsadziła jabłka to byłaby szarlotka a tutaj jest BUDYNIOWE !!!!

to byłby jabłecznik z budyniem
16 marca 2014 17:36
Podziwiam was że chce wam się tutaj piec.
16 marca 2014 17:37
ja bardzo lubię piec...
16 marca 2014 17:51
super przepis upiekę w przyszłym tygodniu bo na ten weckend murzynka z masą serową zrobiłam też smaczny i łatwy
16 marca 2014 17:54 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

CIASTO BUDYNIOWE

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny roztopionej
3 całe jaja
1 płaska łyzka/tak tak,łyżka/proszku do pieczenia
1 litr mleka
3 budynie,kto jakie lubi

Z mąki,cukru,margaryny,proszku i jajek zagnieść ciasto-podzielic na 2 częśći.Jedna część na blache na to wlewamy gorący budyń ugotowany na litrze mleka,przykrywamy druga częścią.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok.40min.Po ostygnieciu wlozyc do lodówki ,zeby budyń stężał.Posypac cukrem pudrem.Smacznego.

a mie Kasia nauczyła robić ciasto na pierogi,przed samymi świętami.Ale byłam z siebie dumna,taaaaaaakie ciasto,taaaaaaaaakie nadzienie ,taaaaaaaaaakie puste talerze a szczególnie moje dzieci gdzie one ,,NIE LUBIĄ GRZYBÓW,,
20 marca 2014 16:27
Szukałam przepisu na ciasto świąteczne i taka stronka mi się pokazała nie tylko ciasta ale i obiady niektóre przepisy nawet dosyć ciekawe może komuś się przyda
http://www.philadelphia.pl/philadelphia3/page?PagecRef=1
20 marca 2014 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
Macie jakiś prosty,szybki przepis na danie kolacyjne z ciasta francuskiego?
20 marca 2014 22:10 / 1 osobie podoba się ten post
Ślimaczki nadziewane z ciasta francuskiego.

Składniki :
• 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
• 300 g pieczarek
• 4-5 parówek (może być szynka)
• 30-40 g żółtego sera
• 1 mała cebula (użyłam dymki)
• 1 czerwona papryka (ja użyłam połowę tylko)
• sól, pieprz (tego wcale nie dodałam)

do posmarowania :
• 1 jajko
1) Pieczarki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

2) Rozgrzać patelnię, następnie zeszklić na niej posiekaną cebulę (bez zielonej części w przypadku dymki). Dodać pieczarki, smażyć aż do momentu odparowania soku. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

3) Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Paprykę bardzo drobno pokroić.

4) Wymieszać ostudzone pieczarki z papryką, żółtym serem (i w przypadku dymki zieloną częścią – „szczypiorkiem”).

5) Parówki pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

6) Płat ciasta rozwinąć, rozsmarować na nim farsz, a następnie poukładać równolegle parówki. Ciasto ostrożnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, a następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok.2 cm.

7) Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster lekko docisnąć dłonią, żeby się spłaszczył. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

8) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.20-25 minut [do zrumienienia].
Podawać na gorąco.
20 marca 2014 22:15
jowitaliber

super przepis upiekę w przyszłym tygodniu bo na ten weckend murzynka z masą serową zrobiłam też smaczny i łatwy

napisz prosze przepis na tego murzynka.