Przepisy kulinarne

21 marca 2014 19:57 / 1 osobie podoba się ten post
Prowincjusz

A Wy, dziewczyny lubicie czasem haratnąć w gałę ?
;)))

Haratnąć to nie bardzo , ale luknąć na dobry mecz , czemu nie ..... W   De. sama sobie strzeliłam w  kolano , kibicowałam z wiadomego powodu Borussi Dortmund , syn PDP- ej i jego rodzina Bayernowi M..... Uznał , że ze mnie taki prawdziwy kibic ...i .... wysłuchiwałam  co , kto , z kim i za ile ...Nie  dosyć , że zdawał mi sprawozdania z całej Bundesligii to też wszystkie Puchary , eliminacje i inne bzdety ... z początku tłumaczyłam , że  kiedys dawno temu to lubiłam popatrzeć  na dobry mecz , ale już mi przeszło ... Nie pomogło , musiałam wysłuchiwać ....))))))..... Oj , skłamałam ....w zeszłym tygodniu haratałam z moim 5- letnim  wnukiem na placu zabaw , ludzie trochę dziwnie patrzyli , ale co tam .....))))))
21 marca 2014 20:00
Prowincjusz

A Wy, dziewczyny lubicie czasem haratnąć w gałę ?
;)))

A co to znaczy ?? Pierwszy raz to słyszę ;-//
21 marca 2014 20:01
Mycha

Proszę o dobry przepis na golonkę ;-))) Gotowaną lub duszoną.

Bofrost ma podobno dobrą:)
21 marca 2014 20:07
dorotee

Bofrost ma podobno dobrą:)

Jaki Bofrost !!!  Ja kupiłam u Metzgera mięsko i trza je zrobić a może ze 2-3 razy w życiu golonke robiłam ;-//
21 marca 2014 20:09
Mycha

Jaki Bofrost !!!  Ja kupiłam u Metzgera mięsko i trza je zrobić a może ze 2-3 razy w życiu golonke robiłam ;-//

Ja jeszcze nigdy:) pan z Bofrostu poleca:) a moja pdp to dobry klient:) tylko nie pozwalam jj na golonki
21 marca 2014 20:11 / 6 osobom podoba się ten post
Mycha

Proszę o dobry przepis na golonkę ;-))) Gotowaną lub duszoną.

2 golonki
3-4 cebule
3 łyżki smalcu
3/4 szkl. wody
szklanka jasnego piwa
tymianek,pieprz,sól
 
Natrzeć golonkę przyprawami.W głębokim rondlu mocno rozgrzać smalec i zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić na plasterki, dodać do golonek, chwilę razem smażyć. Następnie wlać wodę i piwo.
Golonki dusić 90 min na małym ogniu pod przykryciem.
 
Co prawda robiłam tylko raz i to już kilka lat temu, ale była pyszna.
21 marca 2014 20:13
dorotee

Ja jeszcze nigdy:) pan z Bofrostu poleca:) a moja pdp to dobry klient:) tylko nie pozwalam jj na golonki

Mój PDP kupuje golonko z grilla ale, że mu ząbki latają to nie za bardzo może to potem pogryźć. No to wymyśliłam świeże, skoro lubi. Tylko teraz trzeba je smacznie zrobić, myślałam że może któraś ma jakiś sposób na golonko ??  No bo że go do gara trzeba wrzucić z przyprawami i ugotowac to wiadomo. A co dalej ?? Poddusić na patelni ?? Wsadzić do piekarnika ??
21 marca 2014 20:14 / 1 osobie podoba się ten post
Binor

2 golonki
3-4 cebule
3 łyżki smalcu
3/4 szkl. wody
szklanka jasnego piwa
tymianek,pieprz,sól
 
Natrzeć golonkę przyprawami.W głębokim rondlu mocno rozgrzać smalec i zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić na plasterki, dodać do golonek, chwilę razem smażyć. Następnie wlać wodę i piwo.
Golonki dusić 90 min na małym ogniu pod przykryciem.
 
Co prawda robiłam tylko raz i to już kilka lat temu, ale była pyszna.

Dzięki dobra kobieto !!!!  ;-)))
21 marca 2014 20:15 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Mój PDP kupuje golonko z grilla ale, że mu ząbki latają to nie za bardzo może to potem pogryźć. No to wymyśliłam świeże, skoro lubi. Tylko teraz trzeba je smacznie zrobić, myślałam że może któraś ma jakiś sposób na golonko ??  No bo że go do gara trzeba wrzucić z przyprawami i ugotowac to wiadomo. A co dalej ?? Poddusić na patelni ?? Wsadzić do piekarnika ??

przepis Binor jest ciekawy , no i prosty:)
21 marca 2014 20:16 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

przepis Binor jest ciekawy , no i prosty:)

No zgadzam się, prosty i może być ciekawie ;-))) Bez udziwnień ;-))
21 marca 2014 20:18
Mycha

No zgadzam się, prosty i może być ciekawie ;-))) Bez udziwnień ;-))

Mycha znajdę Twoją szarlotkę na stronach forum? Pieczesz często?
21 marca 2014 20:23 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Mycha znajdę Twoją szarlotkę na stronach forum? Pieczesz często?

Raz za tydzień, drugi tydzień to sernik. Ale to są tarty na kruchym cieście, bo nasz sernik czy szarlotka jest trochę inna. Chociaz efekt zadowalający. 
A przepisu chyba nie podawałam ale dla Ciebie to zrobię, tylko się poskładam trochę. 
21 marca 2014 20:43
margolcia

Trzoda chlewna !!!

:))))
Powinnas to umieścić w dziale "dowcipy "  :))
21 marca 2014 20:48 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Przetlumacz  jakoś cywilizowanie to Ci powiem czy lubię:)

Oglądam czasem polskie kabarety i był taki seryjny skecz pt "Posiedzenie rządu. Kombinują kabareciarze z problemami , by  jak najszybciej iść "haratnąć w gałę " . W pewnym momencie "premier' pyta sie " ministry":
-A pani lubi czasem sobie haratnąc w gałę ?
Dziewczyna się spłoniła, a cała sala sie hichrała..
 
Znaczit aluzju ponieli..;)))
 
21 marca 2014 21:29 / 1 osobie podoba się ten post
Kurde, jakiś ruski szpion za cenzora tu robi:)) ? ..Tak , a z trzepania jajek w kuchni do potrawy to od razu ubaw był po pachwiny ;)
 
No..gała, gałka, gałeczka,,,;)
 
Dobra, zostawmy to, żart mi sie nie udał, albo udajecie niekumate : ))