Według naukowców 80 procent przypadków udaru można nie tylko leczyć, ale również im zapobiegać. Recepta jest prowadzenie zdrowego trybu życia, dbanie o prawidłowy poziom masy ciała. Do tego należy utrzymywać stałą aktywność fizyczną oraz stosować zdrową dietę. Dodatkowo warto konieczne jest kontrolować poziom ciśnienia krwi oraz poziomu cukru. Używki jak papierosy, czy alkohol najlepiej całkowicie odstawić.
Jak dowodzą badacze, jest kilka „trików”, które możemy zastosować w swojej diecie, które znacznie mogą poprawić nasze bezpieczeństwo przed ryzykiem udaru.
Zwiększenie w codziennej diecie ilości spożytych owoców o 200 gramów oznacza zmniejszenie udaru o 23%, z kolei dodanie 200 gramów warzyw do diety, redukuje ryzyko udaru o 11%. Dodanie do menu 23 gramów oliwy z oliwek, zmniejsza ryzyko o 20%.
Naukowcy stworzyli kilka uniwersalnych porad, które pomogą nam uchronić nasze organizmy przed udarem:
- przynajmniej dwa razy w tygodniu warto spożywać tłuste ryby morskie, lub ryby łososiowate
- ograniczenie w diecie tłuszczy nasyconych, zwłaszcza z potraw smażonych
- ograniczenie ilości soli do nie więcej niż 5 gramów dziennie
- jedzenie kilku porcji owoców i warzyw dziennie
- ograniczyć spożycie alkoholu, do maksymalnie dwóch kieliszków wina
Jak donosi Światowa Organizacja Zdrowia, co roku na całym świecie udaru doświadcza 15 mln. ludzi. Spośród nich, około 5 milionów umiera, a kolejnych 5 milionów staje się trwale niepełnosprawnymi. W samej tylko Europie odnotowuje się rokrocznie około 650 tysięcy zgonów z powodu udaru.