Konwalia08 /anka1
Zamki, ruiny?..
Eeeeee ja tam wolę galerie, sklepiki, pchle targi, basen, kino,spacer, centrum zgiełk:zakochana:
Konwalia08 /anka1
Zamki, ruiny?..
Eeeeee ja tam wolę galerie, sklepiki, pchle targi, basen, kino,spacer, centrum zgiełk:zakochana:
Konwalia08 /anka1
Zamki, ruiny?..
Ja za wypłatę ..:-)
:upup:
No dobra, powszechnie wiadomo, że pracuje się po to aby zarobić, nic nowego, ale czy nie ma żadnych aspektów motywujących oprócz pieniędzy? Czy tylko goła wypłata jest tu korzyścią? Mnie choć przeszkadzała rozłąka, to widziałam w tej robocie kilka innych pozytywów, które pozwalały mi normalnie funkcjonować.
Ciekawa jestem waszych odpowiedzi .
Nie wyróżnię się mówiąc,że pieniądze cieszą mnie bardzo. Lubię mieć,lubię wydawać :-)
Ale cieszą mnie też inne rzeczy. To okazja,żeby poznawać inne miejsca. A przede wszystkim jestem otwarta na ludzi. Lubię słuchać historii seniorów,niektóre są naprawdę ciekawe. I chociaż pracuję najczęściej z demencją,to te osoby bardzo dobrze pamiętają dawne czasy. Lubię gotować,pytam więc swoje seniorki,co kiedyś gotowały,korzystam z ich starych przepisów,jeśli takie mają,uczę się przygotowywać i poznaję nowe potrawy. Każde nowe miejsce,często każdy kolejny powrót,to też nauka. Uczę się "obsługi" podopiecznych z różnymi chorobami,ciągle doskonalę się we właściwej ich pielęgnacji. Cieplej robi się na sercu,kiedy widzę wdzięczność,nie zawsze wyrażaną słowami,ale widoczną w ich oczach. Lubię swoich podopiecznych a oni mnie. Dobrze jest pracować w domu,w którym panuje przyjazna atmosfera. Satysfakcją jest dla mnie to,kiedy widzę ,że czują się ze mną dobrze i bezpiecznie. No i mój język niemiecki jest coraz lepszy. Brakuje mi czasem słów,fachowych,medycznych najczęściej zwrotów,czuję się jednak dobrze,kiedy płynnie i swobodnie rozmawiam z podopiecznymi,ich rodziną czy przyjaciółmi,na różne tematy,po niemiecku. Mój Wortschatz jest coraz bogatszy. Nie nauczyłabym się tego wszystkiego na żadnym kursie językowym. Tak mi się przynajmniej wydaje. To chyba tyle z najważniejszych,dla mnie,plusów tej pracy.