Ogrodnictwo

03 lipca 2017 19:01 / 7 osobom podoba się ten post
ania37

wichurra2 pięknie...pisałaś kiedyś,że masz rododendrony, możesz pokazać jak się mają ?

Napisz co porabiasz,bo wiesz,my tu zainteresowane,jak bez pracy w opiece sobie radzisz ? Gorąco pozdrawiam

Nie - pytałam się Alinkę o rododendrony, bo bym może i chciała mieć, ale jakoś mojej mamie zawsze marniały.
A ja uczę niemieckiego w VW i jakoś sobie radzę:)
03 lipca 2017 19:12 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Nie - pytałam się Alinkę o rododendrony, bo bym może i chciała mieć, ale jakoś mojej mamie zawsze marniały.
A ja uczę niemieckiego w VW i jakoś sobie radzę:)

No to trzymam kciuki, za ogród i za Ciebie.
03 lipca 2017 19:29 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Parę zdjęć z mojego ogrodu. Na razie jest jeszcze młody (4lata) i cały czas coś w nim udoskonalam. 

Pieknie. 
03 lipca 2017 20:11 / 1 osobie podoba się ten post
Kto wie jak się nazywa ten krzew. W doniczce to rośnie i odobno wytrzymuje tylko do -5 stopni zimą. Czy urwane z tego odnóżki mi się ukorzenią?
03 lipca 2017 20:38 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Kto wie jak się nazywa ten krzew. W doniczce to rośnie i odobno wytrzymuje tylko do -5 stopni zimą. Czy urwane z tego odnóżki mi się ukorzenią?

Rozanecznik???
03 lipca 2017 20:40
MeryKy

To jest kwiat śródziemnomorski, nie wytrzyma naszego klimatu.
03 lipca 2017 20:41 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Parę zdjęć z mojego ogrodu. Na razie jest jeszcze młody (4lata) i cały czas coś w nim udoskonalam. 

Masz glowe do ogrodu kobito, wyglada gustownie!!!
03 lipca 2017 20:46 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

03 lipca 2017 20:53 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

W domu może przetrzymać ,ale on jest trujący ,wydziela takie substancje ,że żadne inne kwiatki koło niego stać nie mogą i ręce trzeba dobrze myć, jak się przy nim coś robi.PDP w Korschenbroich miała i stał sam w salonie, w donicy,nawet do podlewania zakładała rękawiczki.Musi mieć ciepełko i przeciągów nie lubi.
03 lipca 2017 22:16 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Wygląda jak bugenvillia.I faktycznie rośnie w ciepłym klimacie.
03 lipca 2017 22:20 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/oleander--podlewanie-rozmnazanie-przycinanie-i-choroby-id119.html

oleander ?

Oleandry mam w domu.Latem stoją na tarasie ,zimą do chłodnego pokoju.Sama rozmnażałam przez ucięte kawałki,w ukorzeniacz ( taki proszek ) i zawsze mi się przyjął.
03 lipca 2017 22:48 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Wygląda jak bugenvillia.I faktycznie rośnie w ciepłym klimacie.

To chyba jednak oleander? Dzięki dziewczyny za podpowiedzi.
04 lipca 2017 22:56 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

No ale płot na ostatnim zdjęciu masz ekstra. Bardzo mi się podoba. Dobry wybór. 
04 lipca 2017 23:08 / 3 osobom podoba się ten post
MeryKy

To oleander. Odmiana najpiękniejsza, jak dla mnie. Pachnące kwiaty.
Roślina rozmnaża się z odnóżek, czyli fragmentów zdrewniałych łodyg. Trzeba włożyć do wody i poczekać, aż się ukorzenią. Po czym posadzić do donicy z ziemią.
Oleander bardzo lubi wilgoć w doniczce. Natomiast kwiaty i pąki nie znoszą wody i wilgoci, jak jest jej zbyt dużo, to gniją i opadają.
Jest to związane z tym, że dziko rosną na terenach podmokłych i "nóżki' mają zawsze dostęp do wody.
Właściwie pielęgnowany, podlewany i nawożony a także chroniony przed opadami deszczu, umieszczony w nasłonecznionym miejscu- pięknie i obficie kwitnie, zwracając uwagę przechodniów do tego stopnia, że mniejsze okazy padają łupem złodziei.
To powyżej napisałem z własnego doświadczenia. Dlatego moje obecne oleandry sztuk 3, stoją przytroczone lańcuchem do balustrady. 
Mowa o odmianie, która widoczna na zdjęciu powyżej, bo inne już taką atrakcją nie są.
14 września 2017 20:37 / 2 osobom podoba się ten post
Moją wielką miłością, niestety coraz częściej myślę, że bez wzajemności jest działka.  Po długiej nieobecności,   za każdym razem jwygląda ak obraz nędzy i rozpaczy. W tym roku szczególnie ze względu na ilość opadów. Z deszczów ucieszyły się na pewno posadzone w tym roku rhododentrony i tuje szmaragdowe. Wszystkie pięknie się przyjęły.