Na wyjeździe #3

17 października 2013 19:16 / 1 osobie podoba się ten post
mozah aM

Witam wszystkich serdecznie - w baaardzo dobrym humorze !!
Co prawda dopiero odespałam podróż - krótką wprawdzie bo tylko kilkudniową . Byłam w Szwajcarii - ale tylko na 3 dni - wróciłam wczoraj wieczorem .Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej .
Wracam tam do pracy - znajomi podopiecznej mi załatwili i poręczyli za mnie w firmie.Praca na umowę o pracę , w szwajcarskiej firmie , 100% legalnie , zezwolenie i możliwość uzyskania ich emerytury - oczywiście nie będzie tak wysoka jak oni mają .Ale nawet ta najnizsza plus moja w PL to juz może byc nieźle !Stawka w porównaniu do DE - prawie 2 razy tyle . Do takiej pracy można i na Świeta nawet - więc wyjazd w poczatkach grudnia . Bardzo się ciesze , tym bardziej , ze ta kasa to dla nas - syn juz specjalizację z ortopedii zaczął , w domu najkosztowniejsze remonty zrobione . Myślałam , ze popracuję z 5 m-cy w ciągu roku ale przy takich zarobkach ... to mi się bardzo chce .No i teraz widzę , jak bardzo było warto się tyle uczyć niemieckiego .

Oj Mozah, ale nas mobilizujesz do nauki:) Chyba wydrukuję sobie Twój tekst i nad łóżkiem powieszę:) Supr, super, super.!!!! A co będziesz robiła jesli można wiedzieć? 
17 października 2013 19:27 / 5 osobom podoba się ten post
Też opieka ale trochę lepsze zasady , innaczej rozliczają czas pracy .
Udało mi się - prawde mówiąc nie wierzyłam w ich obietnice , że pomogą .Jednak trzeba wierzyć w ludzi !
A teraz porządną kolację mężowi przygotowuję - zasłużył , bo mnie we wszystkim wspierał !!
17 października 2013 21:03 / 1 osobie podoba się ten post
Mozah powodzenia! Rzeczywiście mobilizujesz do nauki i do pracy!
17 października 2013 21:08 / 3 osobom podoba się ten post
Andrea,to ja też nie chce oceniać moich poprzedniczek,ale tak bardzo się bały babci,ze nawet posiel zmieniały jak ona tego chciała a nie jak byla taka konieczność.Podobnie z myciem babci.Kapala sie kiedy chciała.Efekt,że smród był w mieszkaniu nie do opisania.Mnie zreformowanie babci zajęło tydzień.Było ostro ale chociaz nie smierdzi.
Niestety masz wiele racji,że niektóre opiekunki( te nie czytające forum szczególnie) same sobie szkodzą.
17 października 2013 21:18
Andrea jesteś nareszcie :)
17 października 2013 21:20 / 1 osobie podoba się ten post
PDP zapakowany do łóżeczka. Wyjątkowo wcześnie dzisiaj. Ja teraz mam pifffko i jeszcze jakiś czas posiedzę przy kompie. Jestem dzisiaj padnięta jakaś. Marzy mi się moje własne łóżeczko, w którym pobyczyłabym się tak do 11-12. Tęsknię za moim czasem w moim łóżeczku ;-//
17 października 2013 21:25
aniananowo

Wszystkim GOŚKOM , MAŁGORZATOM, GOSIEŃKOM , które dzisiaj mają imieniny wszystkiego naj , naj, naj :)))

eee to nie moje ja mam 18 stycznia :) 
Ale takze się dołanczam do naj naj naj :) 

17 października 2013 21:30 / 1 osobie podoba się ten post
mozah aM

Co prawda dopiero odespałam podróż - krótką wprawdzie bo tylko kilkudniową . Byłam w Szwajcarii - ale tylko na 3 dni - wróciłam wczoraj wieczorem .Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej .
Wracam tam do pracy - znajomi podopiecznej mi załatwili i poręczyli za mnie w firmie.Praca na umowę o pracę , w szwajcarskiej firmie , 100% legalnie , zezwolenie i możliwość uzyskania ich emerytury - oczywiście nie będzie tak wysoka jak oni mają .Ale nawet ta najnizsza plus moja w PL to juz może byc nieźle !Stawka w porównaniu do DE - prawie 2 razy tyle . Do takiej pracy można i na Świeta nawet - więc wyjazd w poczatkach grudnia . Bardzo się ciesze , tym bardziej , ze ta kasa to dla nas - syn juz specjalizację z ortopedii zaczął , w domu najkosztowniejsze remonty zrobione . Myślałam , ze popracuję z 5 m-cy w ciągu roku ale przy takich zarobkach ... to mi się bardzo chce .No i teraz widzę , jak bardzo było warto się tyle uczyć niemieckiego .

Brawo , Gratulki , buziaki , no i co tam jeszcze chcesz :))))
dzielna z Ciebie bestyjka , ambitna i z werwą :) 
Też niedługo moze powiem  "warto było " 
Buziaki serdeczne raz jeszcze Mozah !!!!!!!
17 października 2013 21:32
Ja zaraz spadam do spanka dlatego powiem ładnie Dobranoc i już mnie nie ma :)
Dziewczyny i chlopaki spokojnej nocki życzę Wam :)
Do jutra :)
17 października 2013 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
A Twój domek stoi cały?

Po tym co ostanio wyczyniałaś, udało Ci sie jeszcze coś zmalować?

Pozdrawiam cieplutko z DE.
17 października 2013 21:42
mozah aM

Mozah w Niemczech jest tak... ze prawo do emerytury masz po pieciu latach i np. przy zarobkach 30,000€ brutto rocznie...  pracujac 10 lat... otrzyma sie ok 300 € renty-emerytury naszej...  nie ma tutaj najnizszej dla wszystkich.... gdy brakuje na czynsz trzeba ubiegac sie o Wohngeld... z tego co piszesz w Szwajcarii wyglada to inaczej... mozesz rozszerzyc temat... bylabym wdzieczna...    
17 października 2013 21:51 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuję za pozdtowionka i również pozdrawiam! :)
18 października 2013 08:24 / 1 osobie podoba się ten post
Witam wszystkich ojej a co tu tak cicho, deprch adopała czy jak? strach pomyslec !!! A moze juz tak dobrze sie zrobilo ze tak mało wpisow???? Dobrze jak sie polelepszyło wszystkim, ja spadam na grzybki jeszcze trzeba kosci rozruszac!!! miłego ciepłego bestresowego usmiechnietego dzionka zycze:)))))))))))))))))))))))))
18 października 2013 09:30 / 2 osobom podoba się ten post
Andrea, a tak pomysl, firmy to czytają.a co jak wiedzą o kim piszesz?po co to?swoje spostrzezenia tym bardziej jak są malo pozytywne zostawiam dla siebie a nie pod publike.Bo chyba w fajnym swietle jej nie przedstawilas.To ,ze nikt tam lepiej nie pracuje od Ciebie to wiemy juz::)mam nadzieje, że sie nie obrazilas. Po prostu nigdy nie podoba mi sie, jak ktos rąbie tylek komus kto nie ma mozliwosci  sie obronic.
18 października 2013 09:54 / 6 osobom podoba się ten post
Dodam od siebie, ze "zamiatanie pod dywan" problemow ze zmienniczkami to robienie sobie klopotow przy powrocie na swoje miejsce. A zmienniczce przyda sie pare uwag, nastepnym razem moze bedzie lepiej.