Na wyjeździe #4

08 grudnia 2013 21:46
Mleko podobno też pomaga,mój teść ciągle pił mleko na wrzody.
08 grudnia 2013 21:47 / 1 osobie podoba się ten post
ANULA62

mięta, mocna herbata miętowa

oj , chyba nie mięta - ból przy chorobie wrzodowej spowodowany jest nadmiernym wydzielaniem soków zoładkowych - Mieta powoduje własnie zwiekszone ich wydzielanie . Mieta pomaga jak nasz zoładek nie może sobie poradzić z czymś ciężkostrawnym wtedy tych soków chwilowo potrzeba wiecej . Ja bym absolutnie odradzała mięte .
08 grudnia 2013 21:50
Usunięty

oj , chyba nie mięta - ból przy chorobie wrzodowej spowodowany jest nadmiernym wydzielaniem soków zoładkowych - Mieta powoduje własnie zwiekszone ich wydzielanie . Mieta pomaga jak nasz zoładek nie może sobie poradzić z czymś ciężkostrawnym wtedy tych soków chwilowo potrzeba wiecej . Ja bym absolutnie odradzała mięte .

pewnie masz rację, ale ja podaję z własnego doswiadczenia, poprostu sprawdziłam kiedy nie mialam niczego innego, własnie na wyjezdzie, mnie pomogło
08 grudnia 2013 22:00
Usunięty

Dokladnie.
08 grudnia 2013 22:05
ból żołądka spowodowany chorobą wrzodową jest bardzo charakterystyczny i nie powinno sie go mylić z bólem spowodowanym niestrawnościa . Ból przy wrzodach wystepuje nagle , bardzo często od pół godziny do 40 min po jedzeniu / wrzody zoładka / lub ok 1,5 godziny po jedzeniu / wrzody dwunastnicy / ból jest bardzo sily , nagły , najczęsciej nastepuje zwiekszenie wydzielania sliny i odruch wymiotny . Ból nie narasta , tylko pojawia sie nagle i własnie w tych odstepach czasowych . Tym rózni sie od bólu żoładka spwodowanego niestrawnościa . Jak naprawde nic nie ma się pod ręka ani żadnych domowych sposobów to pozostaje połozyć sie na boku prawym w pozycji embrionalnej i poleżaeć z 15 min w spokoju .
08 grudnia 2013 22:17
Oj dobrze, że taki temat jest. Teraz będę wiedzieć, jak się z nerwów wrzodów nabawię tutaj :P
08 grudnia 2013 22:23 / 2 osobom podoba się ten post
Sylwunia

Oj dobrze, że taki temat jest. Teraz będę wiedzieć, jak się z nerwów wrzodów nabawię tutaj :P

Sylwunia , nie żartując -  choroba wrzodowa w 80 % jest spowodowana życiem w ciagłym stresie  a wiekszośc nas w takim stresie zyje albo z powodu podopiecznych albo z powodu odległości od naszych bliskich . Trzeba bedzie  wystapic o uznanie choroby wrzodowej jako choroby zawodowej opiekunek .
08 grudnia 2013 22:27 / 1 osobie podoba się ten post
slicznie wszystkim dziekuje za porady.najbardziej podoba mi sie coca-cola z maka.Jak nie pomoze to chociaz "zaklajstruje"
08 grudnia 2013 22:34
ORIM

slicznie wszystkim dziekuje za porady.najbardziej podoba mi sie coca-cola z maka.Jak nie pomoze to chociaz "zaklajstruje"

Orim , sprawdziłam na sobie :) - pomogło :)
08 grudnia 2013 22:54 / 3 osobom podoba się ten post
Wódka, Cola, mięta, mleko? Orim - one Cię do grobu wpędzą. Napar z s siemienia lnianego i pij dużo wody - najlepiej przegotowanej. Skąd wiesz że masz wrzody?
08 grudnia 2013 23:20 / 2 osobom podoba się ten post
opiekun_Janusz

Wódka, Cola, mięta, mleko? Orim - one Cię do grobu wpędzą. Napar z s siemienia lnianego i pij dużo wody - najlepiej przegotowanej. Skąd wiesz że masz wrzody?

Słuchaj kolegi Orim  -tylko siemie lniane:2łyżeczki zalac wrzątkiem i pic dopiero jak będzie lekko ciepłe.Nic gazowanego,smażonego ,ostrego,kawa i fajki -ograniczyć.Jak masz przy tym zgage albo reflux to dobre sa migdały ,normalnie do jedzenia ,ale nie w hurtowych ilosciach.I po powrocie koniecznie gastroskopia:0Nieprzyjemne ale konieczne-usgprzy podejrzeniu wrzodów nie jest miarodajne.Zdrówka:)
08 grudnia 2013 23:24 / 4 osobom podoba się ten post
opiekun_Janusz

Krótka lekcja chemii - skrobia czyli maka ziemniaczana w kontakcie z Kwasem solnym / w naszym zoładku / pęcznieje , wiążąc go - powstaje amylopektyna - kwasu zatem ubywa , Coca Cola zawiera kwas fosforowy - tzw regulator kwasowości . Stosujac obydwa te preperaty na raz ból spowodowany nadmiarem kwasu solnego w naszym żoładku szybciej mija niż samo zastosowanie Coca Coli - sama Cola działa wolniej  Skąd to wiem - ano bo jak mi cos pomogło to chciałam się dowiedzieć dlaczego mi to pomogło .Niekiedy warto poczytać małe conieco .Bardzo duzo "domowych sposobów " ma swoje twarde oparcie w nauce . Chyab nie warto być zatem dyletanetem-krytykantem
09 grudnia 2013 00:54 / 1 osobie podoba się ten post
Emilio, dzięki za informację o wystawie Muncha. On bardzo przygnębiający jest, lecz pewnie przy okazji w tym Kunst Haus ustrzelę okiem coś pogodnego. Nie wiem tylko, czy doczekam kolejnego wyjścia w niedzielę, bo dziadek coraz bardziej żółty na twarzy, nawet pić herbatki ziołowej nie chce, tylko sobie usta moczy palcem, z trudem zresztą. Może go dobry Pan Bóg zabrać lada dzień lub noc. Ale wrócę do tego miasta, bo za dużo w nim atrakcji, by je sobie odpuścić.
Wiecie, że w Monachium mają Muzeum Ziemniaka (Kartoffelmuseum)? Ale się uśmiałam, w Polsce moglibyśmy stworzyć Muzeum Kapusty Kiszonej albo lepiej - Pierogów Ruskich. Dobranoc, kochane Aniołki! Pamiętajcie, by nie trzymać rąk na kołderce, bo to niezdrowo. Pod kołderką koniecznie, a rano humorek będzie jak znalazł! No, ciepło wam się zrobi, zadnych zbereźności na myśli nie miałam!
Orim, jaką kurację wybrałeś na wrzody, przyznaj się!
09 grudnia 2013 08:04
kasia63

Słuchaj kolegi Orim  -tylko siemie lniane:2łyżeczki zalac wrzątkiem i pic dopiero jak będzie lekko ciepłe.Nic gazowanego,smażonego ,ostrego,kawa i fajki -ograniczyć.Jak masz przy tym zgage albo reflux to dobre sa migdały ,normalnie do jedzenia ,ale nie w hurtowych ilosciach.I po powrocie koniecznie gastroskopia:0Nieprzyjemne ale konieczne-usgprzy podejrzeniu wrzodów nie jest miarodajne.Zdrówka:)

Też radziłabym posłuchać Janusza.Tymczasowo przy takich dolegliwościach może też pomóc srodek zobojetniający sok żołądkowy.W Niemczech mozna kupić np.Rennie.No i dietka,a w Polsce lekarz.
09 grudnia 2013 09:19
opiekun_Janusz

To nie ja mam Ja jestem zdrowy jak kon,ale dzieki za rade