Na wyjeździe #4

19 stycznia 2014 17:13 / 5 osobom podoba się ten post
Zaliczylam dzis super dzien :) Rozpiescilam Pdp ,bo ugotowalam apfelcompot :) i wczoraj do kawy kupilam smakowiete ciasto w korzystnej cenie .A sama dla siebie urzadzilam spacer w slonecznej aurze i zwiedzilam przyklasztorne muzeum.A na koniec powedrowalam obejrzec nad Ruhr siedlisko wszelakiego ptactwa : czaple ,gesi ,kaczki i labedzie.
Codziennie odkrywam tu cos nowego ,nowe sciezki i drogi ,stare i piekne budowle i przyrode ,ktorj nic nie przebije :)
19 stycznia 2014 18:17 / 14 osobom podoba się ten post
Wróciłam z koscioła :) Weszłam a tu jak w niebie...Anieli biegaja machając skrzydelkami i śmiejąc sie radośnie. Gdzieś przemknął jeden z trzech króli a Maryja próbuje uspokoic Jezuska podając smoczek :) Św. Józef raz po raz nachyla sie nad żoną coś szepcąc jej do ucha :)
Wiecie? Trafiłam na Jasełka :) Pięknie było :)
I co najwazniejsze o nikim z Was nie zapomniałam.
A teraz ide na kolację :)
19 stycznia 2014 19:12 / 1 osobie podoba się ten post
Asik

Wróciłam z koscioła :) Weszłam a tu jak w niebie...Anieli biegaja machając skrzydelkami i śmiejąc sie radośnie. Gdzieś przemknął jeden z trzech króli a Maryja próbuje uspokoic Jezuska podając smoczek :) Św. Józef raz po raz nachyla sie nad żoną coś szepcąc jej do ucha :)
Wiecie? Trafiłam na Jasełka :) Pięknie było :)
I co najwazniejsze o nikim z Was nie zapomniałam.
A teraz ide na kolację :)

Życzę smacznego!!!
19 stycznia 2014 21:40 / 10 osobom podoba się ten post
Powtórzę za Asikiem: pięknie było :) dziś w Południowej Westfalii.
W pogoni za słońcem wyjeżdżam z cienia "mojej" górki do lepiej położonych miejsc. Czekam na kwitnące magnolie, widziałam takie z bardzo nabrzmiałymi pąkami. Kwitnie wiele roślin, ale jako laik botaniczny nie napiszę co.
Chciałam pokazać okolicę z piękną przyrodą i wieloma starymi budowlami, które są często pieczołowicie restaurowane.

Żałuję, że nie mam dobrego aparatu.
Miłego wieczoru :)
19 stycznia 2014 22:08
hagia

W pogoni za słońcem wyjeżdżam z cienia "mojej" górki do lepiej położonych miejsc. Czekam na kwitnące magnolie, widziałam takie z bardzo nabrzmiałymi pąkami. Kwitnie wiele roślin, ale jako laik botaniczny nie napiszę co.
Chciałam pokazać okolicę z piękną przyrodą i wieloma starymi budowlami, które są często pieczołowicie restaurowane.

Ale i tak wyszły ci super zdjecia ,ja chociaz mam aparat nie zły ale jeszcze go sie dobrze nie nauczyłam nie było kiedy wiec zdjecia nie wychodza mi takie ładne :(
19 stycznia 2014 22:17
hagia

Ten krzew to teraz kwitnie? Dzisiaj robiłaś te zdjęcia? Super. Ja też chcę takie ciepełko. U nas zima na całego, śnieg, mróz(-10), wiatr. Br...Poproszę o więcej takich wiosennych zdjęć:)
19 stycznia 2014 22:20 / 2 osobom podoba się ten post
Kochani nie umie znalesc pozegnajek tu wam zycze kolorowej nocy,dziadek urzeduje w swych salonach a ja postaram sie zasnac heheee
19 stycznia 2014 22:26 / 1 osobie podoba się ten post
ryba

Ten krzew to teraz kwitnie? Dzisiaj robiłaś te zdjęcia? Super. Ja też chcę takie ciepełko. U nas zima na całego, śnieg, mróz(-10), wiatr. Br...Poproszę o więcej takich wiosennych zdjęć:)

Tu codziennie jest ok. 10 na plusie :)
A zdjęcia muszę wstawić na serwer, a to trochę trwa. Z dzisiaj mam tam jeszcze jedno

Te nagietki wypuściły świeże pędy po zimie :)
19 stycznia 2014 22:26
ryba

A u nas fajna pogoda.Musisz w piecu napalic będzie ciepło.
19 stycznia 2014 22:27 / 1 osobie podoba się ten post
Mam takie pytanie. Spotkałyście się kiedyś w Niemczech na dworcach z kontrolą celną? Ja jeszcze nie, ale moja zmienniczka powiedziała mi, że na 3 razy kiedy tu jechała, 2 razy był w Hamburgu autobus kontrolowany. Wyglądało to tak, że wszyscy czekali, a służba celna wybierała losowo osoby i szczegółowo kontrolowano im bagaże. Podobno szczególnie pod kątem papierosów. Trochę mnie ta informacja zaniepokoiła, bo jadąc tutaj na tak dług czas zawsze mam ze sobą więcej niż 2 wagony...
19 stycznia 2014 22:30
hagia

Tu codziennie jest ok. 10 na plusie :)
A zdjęcia muszę wstawić na serwer, a to trochę trwa. Z dzisiaj mam tam jeszcze jedno

Te nagietki wypuściły świeże pędy po zimie :)

ten żółty krzew tez u mnie kwitnie, uznałam to za forsycję, ale to nie jest. Jak bylam w dortmundzie też tak ciepło miałm:)
19 stycznia 2014 22:34
wichurra

Mam takie pytanie. Spotkałyście się kiedyś w Niemczech na dworcach z kontrolą celną? Ja jeszcze nie, ale moja zmienniczka powiedziała mi, że na 3 razy kiedy tu jechała, 2 razy był w Hamburgu autobus kontrolowany. Wyglądało to tak, że wszyscy czekali, a służba celna wybierała losowo osoby i szczegółowo kontrolowano im bagaże. Podobno szczególnie pod kątem papierosów. Trochę mnie ta informacja zaniepokoiła, bo jadąc tutaj na tak dług czas zawsze mam ze sobą więcej niż 2 wagony...

Ale 800 sztuk mozesz legalnie dla siebie przewieźć.
19 stycznia 2014 22:34
dorotee

ten żółty krzew tez u mnie kwitnie, uznałam to za forsycję, ale to nie jest. Jak bylam w dortmundzie też tak ciepło miałm:)

Wiesz ja też mam wątpliwości, bo kwiaty takie same, choć bardziej cytrynowe niż u forsycji znanej mi z Polski, ale pędy są takie zwisające, giętkie, a nie sztywno strzelające w górę.

19 stycznia 2014 22:38
efka66

Ale 800 sztuk mozesz legalnie dla siebie przewieźć.

Tak? Kiedyś były to dwa wagony, czyli 400 sztuk. Może coś się zmieniło, no ale tym razem to i tak miałam więcej:)
19 stycznia 2014 22:40
wichurra

Raz się spotkalam z taką kontrolą jak już nie było granic. Zatrzymali autobus kazali wszystkim wysiąść i zabrać bagaż podręczny. Potem na stoły i przekopywali a do autobusu wpuścili psy tropiące. Na samym początku pytali kto ile ma alkoholu i papierosów. Nikt sie nie zgłosił i sie okazało że nikt akurat nie miał. To oczywiście po przekroczeniu granicy niemieckiej. Z dwie godziny to trwało.