Moze mi ktos podpowiedzic jak sprawa sie ma jak opiekunka chce wypowiedziec i zerwac umowe, jak jest na kontrakcie?
Moze mi ktos podpowiedzic jak sprawa sie ma jak opiekunka chce wypowiedziec i zerwac umowe, jak jest na kontrakcie?
Dwa tygodnie liczy się od połowy miesiąca, albo od początku miesiąca ... Czyli wypowiecznie dostarczone 20 - tego jakiegoś miesiąca nabiera mocy prawnej dopiero 15- tego kolejnego miesiąca...))))
Wg mnie nie.Wypowiadałam nieraz.Jezeli wypowiedzenie jest opatrzone datą np.07.09.2015 a treść brzmi :
"Z dniem 21.09.2015 wypowiadam umowę zawarta dnia .01.01.2015/data przykładowa/ ,zachowując umowny, 14 dniowy okres wypowiedzenia"
Powinna się liczyć data zawarta na wypowiedzeniu,chyba że w umowie jest wyraźnie zaznaczone ,że liczy się inna data-stempla pocztowego lub data odbioru.Tak moim zdaniem jest zgodnie z prawem.Połowa ,początek czy koniec miesiąca nie mają znaczenia,jeśli taki tok wypowiadania nie jest w zawartej umowie określony w sposób szczególny.
I jeszcze jedno-możemy ,ale nie ma takiego obowiązku ,podać przyczynę wypowiedzenia-pracodawca nie ma prawa tego wymagać.Jedyny przypadek to wypowiedzenie ze względu na zmianę miejsca zamieszkania ,należy to ująć w wypowiedzeniu, bo jest to podstawa do uzyskania zasiłku dla bezrobotnych od momentu zarejestrowania się w PUP.
Ja mam w umowie zawarty taki tok wypowiedzenia... I kiedys w Prawie Pracy taki tok wypowiedzenia był obligatoryjny... Miesiąc liczył się od 15-go lub 1-go i dwa tygodnie też. Teraz nie wiem... )))))
Ja mam w umowie zawarty taki tok wypowiedzenia... I kiedys w Prawie Pracy taki tok wypowiedzenia był obligatoryjny... Miesiąc liczył się od 15-go lub 1-go i dwa tygodnie też. Teraz nie wiem... )))))
Umowa-zlecenia to umowa cywilno-prawna, Kodeks Pracy nie ma zastosowania. Obowiązuje strony tylko to co zostało określone w umowie. Ja miałam już 7 dniowy okres wypowiedzenia.
Doczytalam moją umowę, jak ja nie wywiążę sie z obowiązków , poniżej standardów będę świadczyć usługi to firma może od razu rozwiązać umowe. Ale nie ma punktu o moim prawie do natychmiastowego rozwiązania umowy z ich rażącego naruszenia, Jak np stan pdp odbiegający od przedstawionego.
Doczytalam moją umowę, jak ja nie wywiążę sie z obowiązków , poniżej standardów będę świadczyć usługi to firma może od razu rozwiązać umowe. Ale nie ma punktu o moim prawie do natychmiastowego rozwiązania umowy z ich rażącego naruszenia, Jak np stan pdp odbiegający od przedstawionego.
Umowa-zlecenia to umowa cywilno-prawna, Kodeks Pracy nie ma zastosowania. Obowiązuje strony tylko to co zostało określone w umowie. Ja miałam już 7 dniowy okres wypowiedzenia.
Tak, ja mam tylko dwutygodniowy okres wypowiedzenia, od momentu odebrania chyba, czyli jak z de to parę dni na pocztę jeszcze.