Wyłowione z sieci 1

07 grudnia 2013 21:40
Annika

No właśnie dla mnie to dziwne. Powiedzmy, ze nie mam od firmy żadnej oferty i co mam czekać aż się zlitują i coś podrzucą? Albo wypowiedzieć im umowę i odczekać kilka miesięcy a w tym czasie co? Na czarno? , szukać pracy w Polsce za kilka złotych, bo zasiłek mi się nie należy?

No właśnie, nie możesz pracować z winy firmy, która wcisnęła Ci taki zapis w umowie zupełnie bez sensu i bezpodstawnie. Przejście do innej firmy nie narusza przecież interesów obecnej agencji. A zapis nie pozwala Ci dbać o swoje interesy, w najlepszym tego słowa znaczeniu. A obecna agencja np. zaniedbuję Cię albo przedstawia Ci oferty nie odpowiadające Twoim oczekiwaniom. Zapis taki dyskryminuje Cię i zabrania, zakazuje i zamyka Ci drogę do podstawowego prawa, jakim jest praca. Itd. itp....... olej te zapisy. 
07 grudnia 2013 23:12
ivanilia40

No coś Ty...to kompletna bzdura.Nikt nie zażąda kary za to,że przeszłaś do innej agencji. Nie wiem po co wogóle są takie zapisy w umowach,skoro i tak tego przepisu nie respektuje.

Tu bardziej chodzi o to żeby nie być zatrudnionym w jednym czasie w dwóch czy więcej agencjach.
07 grudnia 2013 23:59 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Tu bardziej chodzi o to żeby nie być zatrudnionym w jednym czasie w dwóch czy więcej agencjach.

Przecież jak masz podpisana umowę o współpracy, to  to nie jest żadna umowa swiadcząca o tym,że w danej agencji pracujesz -bo pracujesz w niej tylko wówczas, kiedy wykonujesz zlecenie i wg mnie takich umów o współpracy mozesz miec smiało podpisanych kilka - nie ma zlecenia w agencji A  jade na zlecenie z agencji B.Ja to tak rozumiem.
08 grudnia 2013 08:06 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Przecież jak masz podpisana umowę o współpracy, to  to nie jest żadna umowa swiadcząca o tym,że w danej agencji pracujesz -bo pracujesz w niej tylko wówczas, kiedy wykonujesz zlecenie i wg mnie takich umów o współpracy mozesz miec smiało podpisanych kilka - nie ma zlecenia w agencji A  jade na zlecenie z agencji B.Ja to tak rozumiem.

Jeżeli firma wypłaca ci jakieś śmieszne wynagrodzenie i masz ciągłość ubezpieczenia. Mimo, że nie jesteś akurat na wyjeździe to taka umowa "chyba" jednak zobowiązuje? I tym sposobem mogą sobie wpisywać zakaz konkurencji. Firmy mają swoich dobrych prawników i sądzę że ten haczyk jest dobrze skonstruowany?
08 grudnia 2013 11:18 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Jeżeli firma wypłaca ci jakieś śmieszne wynagrodzenie i masz ciągłość ubezpieczenia. Mimo, że nie jesteś akurat na wyjeździe to taka umowa "chyba" jednak zobowiązuje? I tym sposobem mogą sobie wpisywać zakaz konkurencji. Firmy mają swoich dobrych prawników i sądzę że ten haczyk jest dobrze skonstruowany?

Ale chyba po okresie wypowiedzenia zakaz konkurencji przestaje obowiazywać. Przecież nie mogę być np 3 msc bez pracy. Znajoma chce otworzyć agencję, narazie się szkoli. Jeszcze w przyszłym tygodniu ma jakiś 3 dniowy kurs, który dotyczy właśnie opieki od strony zarządzającej. Mam nadzieję, ze troszkę się dopytam, Podsunęłam jej to pytanie o zakazie konkurencji.
08 grudnia 2013 11:38 / 3 osobom podoba się ten post
Annika

Ale chyba po okresie wypowiedzenia zakaz konkurencji przestaje obowiazywać. Przecież nie mogę być np 3 msc bez pracy. Znajoma chce otworzyć agencję, narazie się szkoli. Jeszcze w przyszłym tygodniu ma jakiś 3 dniowy kurs, który dotyczy właśnie opieki od strony zarządzającej. Mam nadzieję, ze troszkę się dopytam, Podsunęłam jej to pytanie o zakazie konkurencji.

No chyba by musieli w ramach tego wypłacać jakieś wynagrodzenie po zwolnieniu. Bo przecież nie pójdziesz na ulice żebrać. Sądzę że najlepiej podpisywać krótkie kontrakty i niech się wypchają z tym zakazem.
09 grudnia 2013 19:47 / 1 osobie podoba się ten post
09 grudnia 2013 20:26
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14501920,Stykaja_sie_z__podlymi_charakterami____Przemilczana.html
09 grudnia 2013 21:38
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/500-zl-mandatu-za-uzywanie-wycieraczek,1971787,8377
09 grudnia 2013 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/500-zl-mandatu-za-uzywanie-wycieraczek,1971787,8377

Mam nadzieję, że Szanowni kierowcy obu płci wezmą sobie tę kwestię do serca. No bo chyba to żadna przyjemność uchodzić za osobę ograniczoną i niedorozwiniętą umysłowo?
10 grudnia 2013 14:12 / 3 osobom podoba się ten post
Kochane,uwazajcie!! Przeczytałam ,że w Chinach ,po 5-cio godzinnych zakupach w galerii ,towarzyszacy swej dziewczynie chlopak popełnił w tejze galerii samobójstwo.A więc ostrożnie z zakupami,a najlepiej solo:))
10 grudnia 2013 15:35 / 1 osobie podoba się ten post
wiewiorka

Kochane,uwazajcie!! Przeczytałam ,że w Chinach ,po 5-cio godzinnych zakupach w galerii ,towarzyszacy swej dziewczynie chlopak popełnił w tejze galerii samobójstwo.A więc ostrożnie z zakupami,a najlepiej solo:))

A to ja juz wiem czemu moj maz nie chce zemna jechac do galerii na zakupy:)Jeszcze miu zycie mile:D:D:D:D:D I dobrze:)
15 grudnia 2013 16:07
a taka ciekawostka z sieci - musze tylko ew poszukać jakiegoś źródłowego artykułu . Ciekawe jak to się potoczy - bo ma to plusy ale i też minusy . poczytajcie
http://www.mypolacy.de/aktualnosci/niemcy/jak-zalegalizowac-prace-400-tys-opiekunek.html
15 grudnia 2013 19:20
kasia63

Bardzo dobrze rozumiesz, jak zawsze :))