Na wyjeździe #5

04 lutego 2014 09:13 / 1 osobie podoba się ten post
agama

Dzień dobry.Poruszany był temat przeklenstw niemieckich.Mnie to zaciekawiło bo żadnego nie znałam.Przypadkowo znalazłam kilka.
verflucht – psiakrew, do cholery
· Scheiße – g****
· auf etwas scheißen – jeb** coś, pierd**** coś
· Scheiße bauen – robić głupoty
· einen Anschiss kriegen – dostać opiernicz, opieprz
· keine Eier in der Hose haben – być tchórzem, ktoś jest bez jaj
· Scheißwetter – barowa pogoda
· Scheißtag
· verdammte / verfluchte Scheiße – do jasnej cholery, k**** mać
· in der Scheiße sitzen – znajdować się w kropce
· Scheißdreck – gówno
· Das geht dich einen Scheißdreck an! – gówno cię to obchodzi
· ohne Scheiß – bez żartów, bez jaj

· Das ist mir scheißegal – to jest mi totalnie obojętne
· Etwas ist zum Kotzen – to jest ohydne, g**** warte

· Pisser – srajdek
· Hundesohn – sukin***
· Hurensohn – skurw****
· Hosenscheißer – tchórz
· Dummkopf / Schwachkopf – tępak
· Trottel – głupiec, dureń, kretyn
· Taugenichts – leniuch
· Depp – głupek, bałwan
· Arsch – d***
· Affenarsch – dupek
· Arschloch – dupek
· Arschkriecher – lizus, dupowłaz
· Affenfurz – dupek
· Sautrottel – głupiec, dureń
· Schwanz – męski narząd płciowy (b. wulgarnie)
· jdn. verarschen – zgnoić, oszukać kogoś
· Schweinehund – drań

· Damit kannst du dir den Arsch / den Hintern abwischen! – Tym możesz sobie wytrzeć tyłek!
· Das kannst du dir in den Arsch stecken / schieben! – Możesz to sobie wsadzić w d***!
· Du kannst mich mal! – Wypchaj się!
· Halt’s Maul! – zamknij gębę!
· Halt die Fresse / die Schnauze! – zamknij się, zamknij pysk!
· Du alte Pfeife! – Ty niedołęgo, nieudaczniku!

· seinen Arsch / Hintern retten – ratować swój tyłek
· furzen – pierdzieć
· Fresse / Schnauze – pysk, morda
· Hau ab – odwal się
· Leck mich am Arsch – pocałuj mnie w d***
· Verpiss dich – spierd****
· Arschkriecher / Schleimscheißer – dupowłaz, lizus
· Dreck – g****
· Das ist einen Dreck wert – to jest g**** warte

· dumme Sau – głupia świnia
· dumme Kuh – głupia krowa
· Drecksau – flejtuch, nieudacznik
· Hure – dziwka, k****
· Nutte – dziwka, k****
· Kacke – g****
· kacken – sra*
· Kackarsch – dupek

· geil – zaje*****
· kotzen – rzygać
· beschissen – gówniany, parszywy
· Mist – bzdura
· So ein Mist! – cholera jasna!
· Mist machen – robić głupstwa
· Mistkerl – gnojek
· Schlampe – flądra, zdzira
· pissen – odlać się
moze się przyda-jak nas ktoś będzie chciał obrazić

Plusik za to ze sie natrudzilas zeby to odszukac i tutaj wstawic. Ja mam tak kochana PDP i jej synowie sa tak dystyngowani ze pewnie nawet nie znaja polowy tych wyrazow, wiec nie bede sie ich uczyla ;-)   (oczywiscie pisze to w zartach zeby nie wyszlo znowu)
04 lutego 2014 09:22
Mam pytanie do osób,które pracowały lub pracują w Szwajcarii,jak bankomaty traktują kartę Visa,czy wypłacają bez problemów i czy w sklepach można normalnie zapłacić Visą? Sorki,że głupio pytam :)
04 lutego 2014 09:34
ivanilia40

Mam pytanie do osób,które pracowały lub pracują w Szwajcarii,jak bankomaty traktują kartę Visa,czy wypłacają bez problemów i czy w sklepach można normalnie zapłacić Visą? Sorki,że głupio pytam :)

http://www.justlanded.com/polski/Szwajcaria/Przewodnik/Pieniadze/Uslugi   Mam niemiecka karte Maestro i moge wybierac z bankomatow i placic w sklepach.

A, dodam, ze najlepiej korzystac z bankomatow pocztowych - zolte takie, na dworcach sa i przy pocztach, bankomaty bankowe troche gorzej przeliczaja.
04 lutego 2014 09:38
magdalena_k

400e JOB :)

chyba 450€ basis od tego roku, ale nie jestem pewna, ale cos podwyzki mialy byc
04 lutego 2014 09:39
emilia

http://www.justlanded.com/polski/Szwajcaria/Przewodnik/Pieniadze/Uslugi   Mam niemiecka karte Maestro i moge wybierac z bankomatow i placic w sklepach.

A, dodam, ze najlepiej korzystac z bankomatow pocztowych - zolte takie, na dworcach sa i przy pocztach, bankomaty bankowe troche gorzej przeliczaja.

Dziękuję Emilio za link,tak jak myślałam,Visa jest traktowana jak normalna karta :)
04 lutego 2014 09:51 / 1 osobie podoba się ten post
Ja mam Visę ale tylko ,,na czarną godzinę '' biorę . Mam zawsze trochę gotówki ale z wydatkami to raczej jestem bardzo oszczędna - ceny są tu baaardzo wysokie. Jeszcze w dużych miastach pewnie mozna cos tańszego znaleźć , ale na wsi czy w małych miasteczkach to tylko Migros i Coop . Tam bywają jakieś obnizki - ale i tak jest o wiele drozej niz w DE . A tu gdzie jestem inne sklepy są dla bardzo bogatych turystów - światowe marki , zegarki po paręnascie tys FR .Obnizka na piekna spódnicę - 50 % , tyle że to Armani , więc po obnizce - 750 FR . Więc tylko oglądam a kupuję jedynie brakujące kosmetyki .
04 lutego 2014 09:55
Arabrar.

A jak rodzina zrezygnuje z Firmy ( powiedzmy placi 2000€miesiecznie firmie) to oni potem musza przez te 2 miesiace placic calosc czyli po przykladowe 2 000€ ? czy tylko te czesc ktora zabiera firma (powiedzmy 1000 €) ?
Glupio jakos.... . Moze byc tak ze trzeba umowe wypowiedziec na 2 miesiace przed, i wtedy te 2 miesiace sie placi ale tez korzysta sie z Opiekunki.
Ze tez rodziny sie na to godza .... .

Jak ufasz rodzinie to mozecie sie dogadac ze na Minijob. oficjalnie Ci placa 450€ , kieszonkowego 650€ + za podroz .

W razie kontroli pracujesz od pon do czwartku. a piatek - niedziela syn sie opiekuje cale dnie .

No nie wiem ....

**
A ile syn placi Agencji?
04 lutego 2014 10:11 / 1 osobie podoba się ten post
fajnie ,ze tak wszyscy doradzacie, tylko nie daj Boze czyta to tez ktos z P to.......pomysly co moze zrobic arabrab mają jak na dłoni.
04 lutego 2014 10:19
Andrea , do kiedy jestes na sztelli ? kiedy zjazd?

Ale Arabar cos tam mowila ze syn pytal ile chce tej podwyzki od firmy, o ile sie stara. 300€ powiedziala chociaz w rzeczywistosci 150€.
To moze powiedziec synowi prawde ze walka jest o 150€ i syn moze by kieszonkowe z 50€ zawyzyl na 150€.

Ale to ze Agencja nie chce dac podwyzki az 150€ to sie nie dziwie, w koncu to 650zl. Rzadko Agencje daja az takie podwyzki. Co najwyzej 100€ ale tez niechetnie.
04 lutego 2014 10:24
Kaska_45 .. mowa o Promedxxxxx? jesli tak to oni maja przeciez wiele opiekunek , nie wiem czy akurat ustala... chociaz moze.... ale ten dzial Na WYjezdzie jest ogromny myslisz ze by tak wyszukiwali

****OOOPS , nie edytowalam, bo myslalam ze w miedzyczasie ktos juz dodal kolejna odpowiedz...
Ojojojojo, znowu podpadlam Moderatorowi 
04 lutego 2014 10:58
Athenka

Arabrar.

A jak rodzina zrezygnuje z Firmy ( powiedzmy placi 2000€miesiecznie firmie) to oni potem musza przez te 2 miesiace placic calosc czyli po przykladowe 2 000€ ? czy tylko te czesc ktora zabiera firma (powiedzmy 1000 €) ?
Glupio jakos.... . Moze byc tak ze trzeba umowe wypowiedziec na 2 miesiace przed, i wtedy te 2 miesiace sie placi ale tez korzysta sie z Opiekunki.
Ze tez rodziny sie na to godza .... .

Jak ufasz rodzinie to mozecie sie dogadac ze na Minijob. oficjalnie Ci placa 450€ , kieszonkowego 650€ + za podroz .

W razie kontroli pracujesz od pon do czwartku. a piatek - niedziela syn sie opiekuje cale dnie .

No nie wiem ....

**
A ile syn placi Agencji?

Ile placi to tajemnica miedzy klientem a firma:):):).......oni sa lojalni w zwiazku z kontraktem---nie mowia ile:):).....ja wiem,ale nie powiem:):):).....mam wtyki w dalszej rodzinie i znajomych,jak zyl dziadeczek to tez mial dlugiiiiiii jezyk :):):)
04 lutego 2014 11:20 / 3 osobom podoba się ten post
mzap88

poelciałabym razem z butelkami za jednym zamachem ;]
no ale nic, chyba jednak aluuminium nie bede podnosic

Nie dzwigaj wiecej juz tej puchy.Masz u mnie jak w banku te 50 centow hihi.Miłego dnia - powodzenia w pracy
04 lutego 2014 11:42 / 1 osobie podoba się ten post
Z tego co mi wiadomo i co mowila mi rodzina niemiecka to bywa roznie.Niemcy tez nie sa w ciemie bici jesli chodzi o kase.Moja poprzednia rodzina miala okres wypowiedzenia umowy tylko 2 tyg i za to musieli zaplacic czy bede kozystac z opiekunki czy nie.Moze dlatego tak mieli ze corka mojego PDP byla szefowa do spraw kredytow w banku wiec jakos wynegocjowala taki okres wypowiedzenia.Taki czas wypowiedzenia tez wiązał sie z tym ze w przypadku smierci PDP wszystkie sprawy zwiazane z pogrzebem w niemczech moga trwac do 2 tyg,a czasami opiekun chce byc na pogrzebie.Wydaje mi sie ze obecnie to kazde zlecenie jest negocjowane inaczej.Firmy tez musza sie liczyc z konkurencja i byc elastyczne w tym wzgledzie
04 lutego 2014 11:53 / 3 osobom podoba się ten post
Athenka

Andrea , do kiedy jestes na sztelli ? kiedy zjazd?

Ale Arabar cos tam mowila ze syn pytal ile chce tej podwyzki od firmy, o ile sie stara. 300€ powiedziala chociaz w rzeczywistosci 150€.
To moze powiedziec synowi prawde ze walka jest o 150€ i syn moze by kieszonkowe z 50€ zawyzyl na 150€.

Ale to ze Agencja nie chce dac podwyzki az 150€ to sie nie dziwie, w koncu to 650zl. Rzadko Agencje daja az takie podwyzki. Co najwyzej 100€ ale tez niechetnie.

O jakim kieszonkowym ty mnie piszesz?:):):).....I przestan mnie prowokowac,zebym znow musiala uzywac slow,ktore trzeba wykropkowac!!!!!.........Nie wiesz ile mi placi agencja to nie wypisuj glupstw------ja mam glodowe zarobki ponizej poziomu godnosci opiekunow!!!!!!Wracam do kieszonkowego,zle to odczytalas wczoraj!!!!ja dostaje stowke jak po trzech m-cach jade do chaty a piec dych daja dziewczynom po miesiecznym pobycie....ja zawsze sie smieje,ze maja srednia lepsza odemnie...zaraz ,tylko sie opanuje,jestem po pol godz. rozmowie z A. napisze dalej::)
04 lutego 2014 12:19 / 1 osobie podoba się ten post
Na poczatek napisze "apel" do Was: Nikt mi tego nie mowi,ale mam obawy,ze dzieki temu Forum stalam sie ciut madrzejsza,moge miec odebranego lapka albo wylaczony internet,to sa tylko moje przypuszczenia!!!!! w razie gdyby to nastapilo a potrzebowala bym Waszej pomocy----poprosze wtedy moja Anke(corka),zeby ona kontaktowala sie z Wami i udzielala mi telefonicznych odpowiedzi!!!!....mam nadzieje,ze tak nie bedzie,aleeeee,strzezonego Pan Bog strzeze.....Wyslalam mail-a do Ag. Po 20 min. mialam telefon.....okazuje sie co juz wczesniej:na ten kontrakt juz dawno temu bylam "ZA DOBRA"....wiec jak ma sie o.k robote to nie wychylac sie z jezykiem,brac nedzne pieniadze i siedziec cichutko....ja to tak pojmuje.....Pani (przesympatyczna) usilowala mnie namowic na nowa stele,spytalam co na to rodzina?...nie chce nowej steli od P i doba,juz mam ich dosc,jak chca pozbawic mnie tej ---wole od nich odejsc.Wyrzygalam wszystko co pamietalam,zmiany opiekunow bez info dla mnie,ze zaczelam prace od..... i w ciagu 2 i polletniej wspolpracy dorobilam sie ok. stowki wiecej,brak bezposrednich kontaktow z opiekunami w Pl.,a gdybym byla sama z PDP,wydarzylo by sie cos ,ze musze tfu,tfu ,jechac szybko do domu?...prac. niemiecki jest nieosiagalny a jest weekend,to co mam robic?-zostawic Pdp sama i zwiewac`?....no i wyszlo na to,ze 18-go wracam,ale synowa ,gdy odnosilam tel. powiedziala mi,ze jesli nie ja--oni nikogo nie chca...rezygnuja,a Babciunia niestety do h.....Pozniej popisze ,bo pan wpadl na lunch ,nie pokaze,ze siedze na kompie,nie chce stracic kontaktow z Wami :(:(.....:):)