05 lutego 2014 14:34 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63Co bedzie w przyszlości ,mozemy tylko domniemywać-faktem jest ,że stoją nasze pensje w miejscu a nawet spadaja ,mam na mysli to co oferuja firmy,jeszcze ok 4 lata temu mało która proponowała 600-800,zaczynało sie od 900-1000 ,teraz jest tendencja odwrotna.Czy dlatego ,ze nas coraz wiecej czy dlatego ze wiecej firm na rynku,inne nacje wchodza do tego zawodu,trudno powiedziec -pewnie wszystkie te czynnki składaja sie na zastój.A PDP wciąz przybywa.Myślę,że jesli to się nie zmieni na nasza korzyśc ,zaczniemy "zdobywać" inne kraje-juz dzis Skandynawia poszukuje opiekunek,problemem jest bariera językowa ,tak samo jak kiedys w D.,ale juz np.w Danii mozna się po niemiecku dogadać:)Myśle tez ,ze będzie wzrastać samozatrudnienie-sektor opiekunek jest coraz bardziej wyedukowany,madrzejszy ,mniej zastraszony jak kiedys ,umiejmacy walczyc o lepsze warunki a tym samym odwazniejszy w przejsciu do samodzielnosci.Jak sie zachowaja agencje?Ano te swiatlesze dostrzega problem i dostosują sie do wymogów ,inne ,uparcie nastawione za czysty zysk będa zanikac powoli.Niemiec tez sie edukuje i jak policzy ,ze zatrudniaja na gewerbe oszczedzi na biurokracji 200-400 euro to tez pójdzie po rozum do głowy.Opiekunki z biedniejszych krajów-tu mysle wiele się chyba nie zmieni-Polacy sa Niemcom najbliżsi kulturowo,oni sie zwyczajnie boją pracownikow z krajów balkańskich/brak wiedzy i opinia/,Chinki maja tu natomiast bdb opinie ale póki co tylko w Heimach ,no i sa tak daleko ,ze duzo ich tu nie będzie,nie będa dla nas zagrozeniem.
To sa rzecz jasna wszystko czyste spekulacje a jak to za te 5-10 lat bedzie ????W praniu sie okaże.Bo na to ,że w PL się poprawi na lepsze raczej trudno liczyc ,niestety.......tak więc co by się nie działo ,będziemy jeździć i jeździć........
Ja napisze co do tych Pań z Chin...
Kurcze,mówisz że są za daleko itd....A ja jednak myśle,że to nie tak.....Jeśli im sie uda(a już są bardzo dobre w heimach),to będaą zalewać rynek Niemiecki jak grzyby poo deszczu.Mam wrażenie ,że za pare lat,idac ulicami,bywajac w sklepach ,bedzie Ich tak samo duzo jak Turków,Albańczyków.....Zobaczysz i przyznasz mi rację,mało tego jest to naród robotny,będą uciekać od reżimu,całkiem normalne zachowanie.
Biorac pod uwage Nas Polskie opiekunki,tak bedziemy jeździc dopuki,bedzie sie nam to opłacac i tutaj podpinam sie pod post Andrejki.No ,ale to sa spekulacje(choc bardzo jest ,to prawdopodobne).
Zakończę tak"Żebyśmy miłay pracę i oby jak najdłużej i żeby starczyło dla wszystkich":):):)