Jakie wynagrodzenie jest dla Ciebie odpowiednie?

04 lutego 2014 21:00 / 6 osobom podoba się ten post
SAsanka, pozwolilam sobie podejrzec Twoj profil. 
Rozumiem, ze rozpoczynasz dopiero prace w zawodzie opiekunki, przynajmniej tak wnioskuje ze znajomosci jezyka.
Jesli tak, to uczylabym sie pilnie niemieckiego - kazdy kiedys zaczynal - i przestala 'na zapas'  zamartwiac sie o  zarobki, konkurencje i miejsca pracy w tym zawodzie.
Konkurencja wystepuje wszedzie  i zawsze beda lepsi i gorsi od nas. Nalezy jednak robic wszystko, aby jak najbardziej zblizyc sie do tych pierwszych.

04 lutego 2014 21:04 / 1 osobie podoba się ten post
anna1965

to ja teraz dodam swoje 3 grosze............dzis dzwonilam do firmy tej w ktorej ingrid jest,nie bede wymieniac nazwy ,sprawdziła moj jezyk,jest słaby owszem ,ale ja sie ucze dopiero i sama w domu ,poniewaz nie mam srodkow na kursy,nie mam meza (zmarl 3 lata temu) pani zaproponowała mi 600-650 euro

Pytałaś o kursy w PUP  ?-jak jestes zarejestrowana to możesz spróbowac wydębic skierowanie na taki kurs -darmowy.Poszukaj na necie tez innych darmowych kursów finansowanych z funduszy unijnych.Rozejrzyj sie -moze nawet nie wiesz ,ze blisko cos takiego masz:)
04 lutego 2014 21:07 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Pytałaś o kursy w PUP  ?-jak jestes zarejestrowana to możesz spróbowac wydębic skierowanie na taki kurs -darmowy.Poszukaj na necie tez innych darmowych kursów finansowanych z funduszy unijnych.Rozejrzyj sie -moze nawet nie wiesz ,ze blisko cos takiego masz:)

tak pytałam wszedzie w PUB tez  ,byłam nawet u burmistrza i pisałam nawet o kursy do posła ,ktory czasem cos organizuje
04 lutego 2014 21:09 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Może ktoś wie czy KRUS organizuje jakieś szkolenia,no o rolnictwie to my juz chyba wiemy wszystko,przerabiałysmy temat kilka dni temu,ale ciekawe czy cos w zakresie opieki,hihi
04 lutego 2014 21:17 / 5 osobom podoba się ten post
anna1965

to ja teraz dodam swoje 3 grosze............dzis dzwonilam do firmy tej w ktorej ingrid jest,nie bede wymieniac nazwy ,sprawdziła moj jezyk,jest słaby owszem ,ale ja sie ucze dopiero i sama w domu ,poniewaz nie mam srodkow na kursy,nie mam meza (zmarl 3 lata temu) pani zaproponowała mi 600-650 euro

Nie przejmuj sie, ja też uczę się sama, ciężko ale da się to zrobić,w dwóch agencjach już zaliczyłam rozmowy ale dalej się uczę i czekam, nie dostaniemy tego w prezencie musimy się nauczyć
04 lutego 2014 21:32 / 4 osobom podoba się ten post
sas-anka

Dzisiaj nie pojedzie, a za jakiś czas... zobaczymy. Same piszecie że teraz już nie zarabia się tyle co kiedyś, niejeden wpis taki widziałam a nadal jeździcie. Co drugi wpis zmienniczka przyjechała ale już za niższą stawkę niż ja mam... Jednocześnie naiwnie wierzycie że będzie coraz lepiej? Jak rozmawiam z moimi pracodawcami mówią ze oni nie bedą mieli tak wysokiej emerytury jak moja podopieczna, szykuja się do domu opieki społecznej bo nie bedzie ich stać na taką opiekę. Tak podopiecznych coraz więcej, ale czy skłonnych tyle samo płacić jak obecnie? Powstają o czym ktoś wspomniał i ja też czytałam domy pomocy społecznej w Polsce dla Niemców, dużo tańsze. Tych którzy są skłonni pracować za mniej i mniej, coraz więcej, nie tylko w tym zawodzie. A skoro są chętni to po co płacić więcej? To już się dzieje, zaklinajcie rzeczywistość że jest inaczej. A rządzący w naszym kochanym kraju już sami nie wiedzą skąd pieniądze brać, teraz na lasach położyli swoje chciwe łapy. Biednych emerytów chcą z OFE oskubać, będzie coraz lepiej, jasne.

Że też ja zawsze muszę być taką cholerną realistką, czyż nie lepiej jak Misiek wierzyć że jest się niezastąpionym?

Nie wiem - tak daleko w przyszłość nie wybiegam. 
Mój dziadek też ma w otoczeniu emerytów, których nie stać na opiekunkę. Ale ma i też takich, co stać. No zawsze będą bogatsi i biedniejsi. I jak ktoś ma kasę, to nie pójdzie raczej do domu opieki.
Ja nie wiem, jakie były płace kiedyś, więc się nie wypowiem, czy teraz już są gorsze, czy nie. 
Poza tym to nie wiem - ja mam takie podejście, że nie ma się czego bać - jak nie ta praca, to inna. 
A w sumie i tak pracę w opiece jako przejściową traktuję. 

I najważniejsze, to za dużo się nie martwić i widzeć szklankę w połowie pełną, a nie w połowie pustą:):)
04 lutego 2014 21:33
dlaczego ktoś usunął post - ... daj spokój ... czy ty nie widzisz że koleżanki nie kumają czaczy bądź nie czają bazy itp itd ? każda minuta stracona na tej jałowej dyskusji umyka bezpowrotnie... droga sasanko, szkol się, podnoś kwalifikacje i zakładaj firmę wysyłającą opiekunki ... a kto Ci zabroni ? ... za 500 eurasów masz tu całe multum chętnych ... nie trać cennego czasu, uwierz mi ... nie warto
CO W NIM BYŁO NIESTOSOWNEGO ?
04 lutego 2014 21:38 / 4 osobom podoba się ten post
jak tak do końca nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę - i to jest wydanie europejskie :))))))))))    a wydanie polskie to jak nie wiadomo o co chodzi to wcale nie chodzi o kasę ale o to czyje na wierzchu ma być :))))))))))))))
04 lutego 2014 21:40 / 2 osobom podoba się ten post
Takie jest prawo rynku. Nikt w agencji nie bedzie nikogo prosil zeby zechcial pojechac za wiecej.
04 lutego 2014 21:49
tylko spokojnie,każdy ma prawo się wypowiedzieć,niestety ja muszę już oddać lapka.Pozdrawiam Wszystkich.
04 lutego 2014 21:48 / 4 osobom podoba się ten post
welniankowy_potwor

dlaczego ktoś usunął post - ... daj spokój ... czy ty nie widzisz że koleżanki nie kumają czaczy bądź nie czają bazy itp itd ? każda minuta stracona na tej jałowej dyskusji umyka bezpowrotnie... droga sasanko, szkol się, podnoś kwalifikacje i zakładaj firmę wysyłającą opiekunki ... a kto Ci zabroni ? ... za 500 eurasów masz tu całe multum chętnych ... nie trać cennego czasu, uwierz mi ... nie warto
CO W NIM BYŁO NIESTOSOWNEGO ?

Konto też usunąłem. Mam napisać publicznie dlaczego? I kilka stron jałowych postów, wymiany informacji nt. prywatnej korespondencji itp. również usunąłem. Jak dla kogoś ta dyskusja jest ponad jego emocje, to radzę zaprzestać. Zwłaszcza że to jeden z najlepszych tematów w historii forum - szkoda go niszczyć i zaśmiecać.

04 lutego 2014 21:50 / 6 osobom podoba się ten post
Witam wszystkich:)zaraz zostane zlinczowana:)ale....nie wiem,co stalo sie z tym forum,jakis czas temu,bardzo czesto wchodzilam,czytalam,pisalam a teraz co wejde to albo wojny o nic praktycznie po zastanowieniu sie:)albo totalna "prywata":)szkoda,naprawde szkoda,pozdrawiam wszystkich zyczac wszystkiego dobrego i usmiechu na buziach:)bo wtedy lepiej sie zyje i pracuje a nasza praca do najlatwiejszych nie nalezy,wiec czemu jeszcze dolowac sie wchodzac i czytajac wpisy w swiecie wirtualnym?:)jakis czas temu,gdy wchodzilam na forum to zawsze z taka radoscia ,ze poczytam sobie o konkretnych doswiadczeniach z naszej pracy,czegos naucze sie nowego itd a teraz wieczne "bitwy",ale mam nadzieje,ze to stan przejsciowy i wszystko wroci do normy:)
04 lutego 2014 21:52

Piszesz to po raz 3 a ja po raz 3 usuwam. Moderator

04 lutego 2014 21:52
asia123v

Nie przejmuj sie, ja też uczę się sama, ciężko ale da się to zrobić,w dwóch agencjach już zaliczyłam rozmowy ale dalej się uczę i czekam, nie dostaniemy tego w prezencie musimy się nauczyć

ja tez w dwóch i tak jak ty ucze sie ,ale tu tez wchodzę od czasu do czasu bo w głowe dostane od tej nauki ,mam duzo ksiązek np.blondynka na jezykach i rozmowki polsko-niemieckie dla wyjezdzających do pracy jako opiekunka i pomoc domowa ,mam tez luzne skserowane kartki ze stron roznych agencji ....tylko nie mam z kim rozmawiac ...no ale sie nie żale i nie załamuje powoli idzie.....troche zazdroszcze koleżankom ,ze one tam , a ja tu musze siedziec ,bez tej cholernej kasy
04 lutego 2014 21:53 / 2 osobom podoba się ten post
Dziewczyny, nie uogólniajcie, proszę. Ja się cieszę, jak ktoś ma dobrze i zarabia dużo (nawet i 2000 i więcej). Pewnie zasłużył, ma kwalifikację, wiedzę itp..Ok, nie ma sprawy, ale uważam,że 600 za ciężką pracę ( nie oszukujmy się, są to trudne sztele), to jest mało. Dlatego, ja będę wszystko robiła,żeby mieć więcej:)