Michasiu daj przepis, ją nigdy nie robilam.
PĄCZKI ;
1/2 kg mąki
100g masła rozpuszczonego
100gr cukru
1/2 łyżeczki soli
6 żółtek
1 szkl mleka letniego
4 dkg drożdzy
Mąkie przesiewam w miskę. drożdze rozkruszam z 1 łyżeczką cukru mąki i zalewam troszkę letnim mlekie, czekam z 10 min az urosną. Ubijam żółtka z cukrem.Do mąki dodaje drożdze, sól,ubite jaja i rozpuszczone mleko.Wyrabiam aż ciasto odejdzie od ręki /ok 10 min/. przykrywam ściereczką w ciepłym miejscu/ możesz nagrzac piekarnik na 30 st i wstawić. Ja postawiłam na parapecie pół godz. Wyjmuje ciasto na stolnice którą podsypuje mąką i formuje ręką w środek nakładam marmoladę,/ moze być czekolada/ Z tej porcji wyszło mi 26 chyba, czekam 20 min, tez musza urosnać. Rozgrzewam olej, pózniej temperaturę zmiejszam i wrzucam pączki, z każdej strony po 3 min./ sprawdzam patyczkiem. Wykładam na ręcznik papierowy,po ostygnięciu obsypuję pudrem lub lukruje. Temperature oleju musisz wyregulowac żeby sie nie spaliły.Składniki mają mieć tem. pokojową. Możesz tez ciasto rozwałkowac i na 2cm i szklanką formować będą równe.Łatwe :yeah: czekam na fotkii smacznego. Czas ok 2 godz:gotowanie:
Już się zaczyna :-) kuszenie. Byłaś michasia w domu to ubyło mi na wadze 5 kg ( pięć kiligramow) . A teraz sie zacznie znów tycie od samego czytania :-)
A sukienkę sobie przywiozłam na Ostern - he , he . Nie wchodze juz na ten topik :-)
Ja w domu 3kg do przodu, teraz zjem pączka popiję wodą z 1 łyzeczką octu jabłkowego , 1chrom łyknę i waga leci. Po 2.5 tyg, 1kg.Wchodz ,Wchodz inie czytaj tylko popatrz - nie przytyjesz:slodki krolik::slodki krolik:
W ramach odchudzania szarlotka z kokosowa beza i kruszonka :)
Czytam i czytam . Szukam jednego przepisu na babkę i nie wiem gdzie jest. Ale naszła mnie mysł ze pewnie mozna by było wydać ksiązkę a nawet i dwie. Składające sie z naszych wpisów . Jedna pt " Ciasta opiekunek" a drugą " Gastronomiczny poradnik opiekunek "
- przepisy na dania obiadowe dla pdp w DE .
nakład : po 200.000 i tak dla każdej nie wystarczy . Jest nas więcej w DE .
Ania o ta babke Ci chodzilo ?Babka biszkoptowo -piaskowa
1 niepelna szkl. cukru
1 kostka masla (200g)
1/3 szkl. mleka
Wszystko razem zagotowac I odstawic do wystygniecia.
2 szkl. maki
2 lyzeczki proszku
3 zoltka
3 bialka ubite na piane.
Do wystudzonego plynu dodac reszte skladnikow I wymieszac (piane na koncu )
Wlac 3/4 ciasta do keksowki a do reszty dodac 1 lyzeczke kakao I wylac na wierzch.
Piec ok. 30 min w 180'C.
Smacznego