Wypieki

24 marca 2016 14:19 / 4 osobom podoba się ten post
Marta

Biszkopt z rabarbarem.Ktoś już zjadł kawałek.Ciekawe kto

Ady zajadaj dziecinko , zajadaj .....może tak Ci trochę wagowo przybędzie ? Bożeńciu wysłuchaj próśb moich , bo czy to tak ładnie , żeby jakaś chudzinka się ciastami obżerała tudzież żurkiem zapijała i nic jej nie przybywało ? a druga ledwie na żarełko popatrzy i ledwie  nogę  na wadze postawi słyszy : " waga przeznaczona jest tylko dla jednej osoby ! " ....alem się rozmarzyła !
24 marca 2016 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Biszkopt z rabarbarem.Ktoś już zjadł kawałek.Ciekawe kto

Czytała w tym topiku że Ktoś lubi ciepły biszkopcik, haha,smacznego Martusiu :)
24 marca 2016 15:51 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Taka "na golasa " bez polewy bez ukrywania fuszerki :-) podam z bita śmietaną :-)

Chciałam rolade ładnie zwinąć i ją pękłam :( 
Ale natentychmiast polukrowałam wyrwę lukrem prostym :)
24 marca 2016 16:10 / 2 osobom podoba się ten post
Muszę się pochwalić,upiekłam babkę biszkoptowo piaskową z przepisu kobietki.Wyszła bardzo smaczna ,nie za sucha(już połowy nie ma).A jaki taki antytalent do pieczenia delikatnie mówiąc.
Zdjęcia niestety nie wkleję,bo mój leciwy już komputer ie "czyta"mojego telefonu z kabla ,a bezpośrednio z telefonu mogę mieć problem:)
24 marca 2016 16:16
tina 100%

Chciałam rolade ładnie zwinąć i ją pękłam :( 
Ale natentychmiast polukrowałam wyrwę lukrem prostym :)

Kazdy kant jest dobry
24 marca 2016 16:21 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Chciałam rolade ładnie zwinąć i ją pękłam :( 
Ale natentychmiast polukrowałam wyrwę lukrem prostym :)

Gdzieś czytałam poradę żeby na koniec dodać do  ciasta łyżkę oleju.wtedy jest elastyczne i nie pęka.Moje nie pękło ale nieco sie przylepiło do ściereczki suchej więc jednak wilgotna musi być.
To są porady dla roladowych debiutantek,wiem,stare wyjadaczki roladowe to sie z tych porad uśmieją
24 marca 2016 16:27 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Gdzieś czytałam poradę żeby na koniec dodać do  ciasta łyżkę oleju.wtedy jest elastyczne i nie pęka.Moje nie pękło ale nieco sie przylepiło do ściereczki suchej więc jednak wilgotna musi być.
To są porady dla roladowych debiutantek,wiem,stare wyjadaczki roladowe to sie z tych porad uśmieją

Ha,dodałam oleju prewencyjnie, a ściereczka była sucha:) Może za ciasno zwinełam, ma się tą siłę przy transferach wyrobioną :)

 
24 marca 2016 16:30 / 1 osobie podoba się ten post
Ło matko no to nie ściskaj tak,jak coś pęknie to kłopoty potem są,o.
24 marca 2016 18:10 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Ha,dodałam oleju prewencyjnie, a ściereczka była sucha:) Może za ciasno zwinełam, ma się tą siłę przy transferach wyrobioną :)

 

Tina, następnym razem posyp ściereczkę cukrem pudrem i zawijaj gorący biszkopt. Dzięki cukrowi się nie przylepi do ściereczki, a gorące ciasto jest bardzo elastyczne, nie powinno pęknąć :).
24 marca 2016 19:59
Marta

Ło matko no to nie ściskaj tak,jak coś pęknie to kłopoty potem są,o.

Nie zawsze jestem taka brutalna :)
Jutro będę piekła sernik w kąpieli wodnej z przepis Evvex z początku tego tematu. Przepis interesująco wygląda, a jestem sernikowo doświadczona, to chyba ciasto będzie w jednym kawałku:)
24 marca 2016 19:59 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Ło matko no to nie ściskaj tak,jak coś pęknie to kłopoty potem są,o.

Nie zawsze jestem taka brutalna :)
Jutro będę piekła sernik w kąpieli wodnej z przepis Evvex z początku tego tematu. Przepis interesująco wygląda, a jestem sernikowo doświadczona, to chyba ciasto będzie w jednym kawałku:)
24 marca 2016 22:02 / 2 osobom podoba się ten post
A ja następnym razem znowu upiekę roladę,a jakże.Tym razem z kremem a'la Takaja tzn bita śmietana truskawki tylko mascarpone zamienię - z konieczności na tańsza wersję,czyli jakiś zwyklejszy twarożek
25 marca 2016 07:48 / 3 osobom podoba się ten post
Karpatka z przepisu z Opiekunkowa, nie pamiętam czyjego, autorkę proszę o przyznanie się:)
25 marca 2016 13:35 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Karpatka z przepisu z Opiekunkowa, nie pamiętam czyjego, autorkę proszę o przyznanie się:)

Toż to Himalaje
25 marca 2016 13:38 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Toż to Himalaje:brawo1::brawo1:

No właśnie nie wiem dlaczego takie wysokie to ciasto, pierwszy raz robilam