ATERIMA MED Zobacz profil firmy

Zarobki
5 / 5
Warunki umowy
5 / 5
Jakośc obsługi
5 / 5
Dopasowanie oferty
5 / 5
Liczba oddziałów
4 / 5
13 lutego 2014 13:26 / 1 osobie podoba się ten post
Wiesiula

Myślę, że tak, ale trzeba by sprawdzić w umowie na rozpisce...choć nie byłabym tego pewna.
Zresztą ostatnio sobie dużo myślę o naszym wynagrodzeniu i sposobie jego naliczania i .... nie podoba mi się.
Kiedy byłam tu pierwszy raz stan podopiecznej zgadzał się prawie z opisem podanym przez firmę. Kiedy przyjechałam teraz jest zupełnie inny. Ale to odrębny temat. Zadzwoniłam i zapytałam o podwyżkę, to usłyszałam iż tylko weryfikacja języka kiedy będę w Pl po zakończonym kontrakcie. Czyli najwcześniej o ile już to od kwietnia...
Zastanawiam się nad innymi opcjami.

Wiesiula, mnie tez sie to bardzo nie podoba, ze podwyzke mozemy dostac tylko na podstawie weryfikacji jezyka. Nie liczy sie staz pracy w firmie, zadowolenie rodziny i PDP, referencje itp. A swoja droga-dla mnie to logiczne,ze pracujac w De z kazdym wyjazdem nasz niemiecki jest na wyzszym poziomie tak, jak i logiczne jest to, ze stan naszych PDP sie pogarsza przewaznie, bo w koncu jezdzimy do osob starszych a nie przedszkolakow:)

Nawiazujac do Twojego innego posta, to tez sie kiedys zastanawialam, czy w firmie istnieje cos takiego jak premia, ale wyglada na to, ze nie.
Jak wczoraj Sylwunia napisala, ze jej sie wyplata nie zgadza, to od razu pomyslalam, ze pewnie 'zapomniano' o obiecanym dodatku za nocne wstawanie.

W dodatku to chyba juz jedyna firma na rynku, ktora wyplaca tylko w PLN i nie daje nam mozliwosci wyboru,w zwiazku z czym tez sie zastanawiam nad innymi opcjami. Juz nawet robie rozeznanie:)
13 lutego 2014 14:21 / 2 osobom podoba się ten post
Binor

Wiesiula, mnie tez sie to bardzo nie podoba, ze podwyzke mozemy dostac tylko na podstawie weryfikacji jezyka. Nie liczy sie staz pracy w firmie, zadowolenie rodziny i PDP, referencje itp. A swoja droga-dla mnie to logiczne,ze pracujac w De z kazdym wyjazdem nasz niemiecki jest na wyzszym poziomie tak, jak i logiczne jest to, ze stan naszych PDP sie pogarsza przewaznie, bo w koncu jezdzimy do osob starszych a nie przedszkolakow:)

Nawiazujac do Twojego innego posta, to tez sie kiedys zastanawialam, czy w firmie istnieje cos takiego jak premia, ale wyglada na to, ze nie.
Jak wczoraj Sylwunia napisala, ze jej sie wyplata nie zgadza, to od razu pomyslalam, ze pewnie 'zapomniano' o obiecanym dodatku za nocne wstawanie.

W dodatku to chyba juz jedyna firma na rynku, ktora wyplaca tylko w PLN i nie daje nam mozliwosci wyboru,w zwiazku z czym tez sie zastanawiam nad innymi opcjami. Juz nawet robie rozeznanie:)

To jest właśnie najsmutniejsze, bowiem demotywuje okropnie.

Pracujemy ciężko, często całym sercem ( choć powtarzamy sobie - nie angażuj się, to tylko praca), często jest też praca w nocy, gdzie podanie środków nasennych nie wchodzi w grę lub nie przynosi efektów, otrzymujemy raz lub dwa razy nie wsparcie od rodzin podopiecznych, nabieramy coraz większej wiedzy, umiejętności i tu nie chodzi mi o język, bo wiele z nas rozmawia po kilku wyjazdach płynnie.
Dla mnie podwyżka 50 euro po 45 minutach kolejnej weryfikacji języka to żadna podwyżka, co z tego że język ocenią na 1 lub 2+ - jeżeli jest to warte tylko 50 euro. To ja dziękuję. Nie chce mi się "tracić" tych 45 minut. Tym bardziej, że zdania które dostajesz do przetłumaczenia rzadko mają odzwierciedlenie w codziennej opiece, kontaktach z lekarzem, rodziną czy współpracą z Pflegedienst. 
Z całym szacunkiem do firmy i do nas nawet jednorazowa premia, nagroda za pracę była by dobrą motywacją. 
Wiem, że jest firma która swoim opiekunkom co trzeci wyjazd "funduje" premię. Czy nie brzmi to o sto razy lepiej, kiedy otrzymujesz propozycję współpracy za lepsze pieniądze i premię.... Zdecydowanie tak. Moja dobra koleżanka z naszej firmy już skorzystała i odeszła.... A szkoda  - dla mnie osobiście... ;-) 
13 lutego 2014 15:15 / 2 osobom podoba się ten post
A co stoi na przeszkodzie powtórnego testu z języka? Ja tak zrobiłem i mi podnieśli stawkę.
13 lutego 2014 15:50 / 2 osobom podoba się ten post
Sylwunia

No niby miałam dostać 100 er do pensji, a z moich wyliczeń wynika, że nic nie dostałam...

Czemu mnie to nie dziwi?????Tak Ci tylko pewno palneli,zebyś cicho siedziała i nie wydzwaniała....."na zamknięcie gęby"......
13 lutego 2014 16:25
opiekun_Janusz

A co stoi na przeszkodzie powtórnego testu z języka? Ja tak zrobiłem i mi podnieśli stawkę.

Janusz mam za sobą już trzy  stawkę podniesiono mi o 50 euro, a ocenę też o jeden stopień ... 
13 lutego 2014 19:24 / 2 osobom podoba się ten post
Ja nie narzekam u mnie jest ciągle w porządku. Zresztą niektóre stelle z dwoma osobami są łatwiejsze niż te z jedną. Nie wiem jaką sytuację miała ta Twoja koleżanka, ale przecież mogła nie jechać do dwóch osób. Ja mam teraz inną koordynatorkę niż kiedyś, ale też jest ok. Wiesiula, skoro Ci zaproponowali podwyżkę o 50 e miesięcznie, bo się trochę poprawiłaś z języka, to czemu narzekasz? Poducz się dalej i próbuj znów - nie od razu Kraków zbudowano. Jak Ci się uda zdać na lepiej, to chyba dadzą Ci więcej. Ja przyznam szczerze że najlepiej język łapię jak jestem na miejscu i sam mi wchodzi do łba. Przez pierwszy rok jak jeździłem, to się jeszcze na miejscu i w domu douczałem, teraz mi się nie chce. Płacą mi nieźle, a wcale za jakiegoś poliglotę językowego się nie uważam.
13 lutego 2014 19:29 / 1 osobie podoba się ten post
Wiesiula

To jest właśnie najsmutniejsze, bowiem demotywuje okropnie.

Pracujemy ciężko, często całym sercem ( choć powtarzamy sobie - nie angażuj się, to tylko praca), często jest też praca w nocy, gdzie podanie środków nasennych nie wchodzi w grę lub nie przynosi efektów, otrzymujemy raz lub dwa razy nie wsparcie od rodzin podopiecznych, nabieramy coraz większej wiedzy, umiejętności i tu nie chodzi mi o język, bo wiele z nas rozmawia po kilku wyjazdach płynnie.
Dla mnie podwyżka 50 euro po 45 minutach kolejnej weryfikacji języka to żadna podwyżka, co z tego że język ocenią na 1 lub 2+ - jeżeli jest to warte tylko 50 euro. To ja dziękuję. Nie chce mi się "tracić" tych 45 minut. Tym bardziej, że zdania które dostajesz do przetłumaczenia rzadko mają odzwierciedlenie w codziennej opiece, kontaktach z lekarzem, rodziną czy współpracą z Pflegedienst. 
Z całym szacunkiem do firmy i do nas nawet jednorazowa premia, nagroda za pracę była by dobrą motywacją. 
Wiem, że jest firma która swoim opiekunkom co trzeci wyjazd "funduje" premię. Czy nie brzmi to o sto razy lepiej, kiedy otrzymujesz propozycję współpracy za lepsze pieniądze i premię.... Zdecydowanie tak. Moja dobra koleżanka z naszej firmy już skorzystała i odeszła.... A szkoda  - dla mnie osobiście... ;-) 

W Aterimie poinformowano mnie, że stawka bazowa uzależniona jest od dwóch czynników: doświadczenia w opiece (udokumentowanej) oraz znajomości języka niemieckiego. Jeżeli Twój język jest na poziomie 1 i jeśli masz wykształcenie (para)medyczne, otrzymujesz tzw. maksa, czyli (jak dobrze kojarzę) 1300EUR. Natomiast jeśli nie masz wykształcenia (para)medycznego, a Twój język jest na poziomie 1, to Twój maks wynosi 1200EUR.

Powtarzam to, co zapamiętałem podczas rekrutacji.
13 lutego 2014 19:36 / 2 osobom podoba się ten post
Dodam jeszcze, że bardzo mnie dziwi takie stwierdzenie, że komuś się nie chce "tracić" 45 minut, aby zyskać 50EUR. No, hmm, gdyby to było 50PLN, to pewnie zgodziłbym się, że nie ma o co się bić, ale o ok. 200PLN do każdej wypłaty to różnica jest i to spora...
13 lutego 2014 19:37
Janusz, ja taką podwyżkę dostałam w zeszłym roku, w sierpniu, po teście w lipcu,teraz powiedziano mi że muszę wrócić z kontraktu do domu i wtedy prosić o kolejny test językowy. Poliglotą może i nie jestem ale uważam, że mówię naprawdę dobrze. I nadal się uczę - dużo rozmawiając, czytając itd... Panie koordynatorki są miłe i starają się na ile mogą, w swojej pracy współpracowałam już z kilkoma i jest ok.
13 lutego 2014 19:45 / 1 osobie podoba się ten post
betrojer

W Aterimie poinformowano mnie, że stawka bazowa uzależniona jest od dwóch czynników: doświadczenia w opiece (udokumentowanej) oraz znajomości języka niemieckiego. Jeżeli Twój język jest na poziomie 1 i jeśli masz wykształcenie (para)medyczne, otrzymujesz tzw. maksa, czyli (jak dobrze kojarzę) 1300EUR. Natomiast jeśli nie masz wykształcenia (para)medycznego, a Twój język jest na poziomie 1, to Twój maks wynosi 1200EUR.

Powtarzam to, co zapamiętałem podczas rekrutacji.

Czyli do maksimum, o którym mówisz brakuje mi już tylko odrobinę. 

Co do mojego "tracenia" czasu - owszem jest to 50 euro, czyli ok. 200 zł ale czy tak szczerze nie wolałbyś by to była kwota 100 euro, właśnie za doświadczenie, otrzymane referencje itd. To nie tak, że nie szanuję każdej złotówki bo ciężko na nią pracuję, ale tak zwykle po ludzku chciała bym być doceniona a nie zbyta minimum... 
13 lutego 2014 19:51
Janusz ma racje. Co to ma znaczyc , ze za 50€ podwyzki nie oplaca sie wziac udzial w tescie jezykowym . Przeciez to ponad 200zl .
Wiesiula ,no dobrze skoro o 1 stopien sie poelpszylo to o jedne 50,€- wiecej
13 lutego 2014 20:05 / 1 osobie podoba się ten post
Athenka

Janusz ma racje. Co to ma znaczyc , ze za 50€ podwyzki nie oplaca sie wziac udzial w tescie jezykowym . Przeciez to ponad 200zl .
Wiesiula ,no dobrze skoro o 1 stopien sie poelpszylo to o jedne 50,€- wiecej

Kurde czy tak trudno jest przeczytać ze zrozumieniem? 
Czy ja napisałam, że nie warto brać udziału w teście?
Nie, napisałam że szkoda, że jest to tak słabo oceniane - wyceniane. 
Więcej nie wypowiem się bo znowu zostanie to źle zrozumiane . 

13 lutego 2014 21:18 / 4 osobom podoba się ten post
Wiesiula

Janusz, ja taką podwyżkę dostałam w zeszłym roku, w sierpniu, po teście w lipcu,teraz powiedziano mi że muszę wrócić z kontraktu do domu i wtedy prosić o kolejny test językowy. Poliglotą może i nie jestem ale uważam, że mówię naprawdę dobrze. I nadal się uczę - dużo rozmawiając, czytając itd... Panie koordynatorki są miłe i starają się na ile mogą, w swojej pracy współpracowałam już z kilkoma i jest ok.

Wiesiula nie poddawaj się i próbuj. Wiem że ludzie czasami się poddają jak napotkają na niepowodzenie. Pamiętam np. jak na studiach rezygnowali, bo oblali kilka egzaminów i dawali sobie spokój. Próbuj po każdym niepowodzeniu ponownie, do skutku. Satysfakcja po takiej przeprawie będzie jeszcze większa, niż zysk z podwyżki, jak w końcu zdasz.
14 lutego 2014 05:23
Wiesiula, czy ja napisalam ze ty tak powiedzialas?
Ciebie tyczyla sie tylko ta czesc adresowana do ciebie czyli : "Wiesiula ,no dobrze skoro o 1 stopien sie poelpszylo to o jedne 50,€- wiecej" .
Sama zle zrozumialas -_-

Andrea :)
18 lutego 2014 19:33 / 3 osobom podoba się ten post

Witam na forum. Dalej Wam nie przeszło? Zmiana IP na dynamic niewiele pomaga, skoro styl pozostaje ten sam, podobnie jak radosna twórczość w wymyślaniu nowych kont e-mail do założenia kolejnych kont na portalu. Do zobaczenia (znając życie, to gdzieś za tydzień). Innych firm dziś nie zdążysz obsmarować. Moderator