W domu :) #3

08 listopada 2014 09:22 / 3 osobom podoba się ten post
Luda

Witam z domku,przysiadłam sie z kawusią,poczytałam trochę o firmie w której pracuję i jestem pełna obaw,najprawdopodobniej trafiłam na oszustów,którzy nie odprowadzają żadnych składek,nie wiem co robić,zarobki są niezłe,pieniążki wpływają w terminie,miejsce pracy dobre,chciałam wrócić tam gdzie ostatnio byłam no i na razie muszę,nie mogę sobie pozwolić aby przeszło mi koło nosa 1400 euro,ale co dalej nie mam pojęcia.

Luda dobrze sie zastanow,rozumie ze nie mozesz sobie pozwolic na utrate pracy,ale sa inne firmy,moze za mniejsze pieniazki,ale chociaz skladki odprowadzaja co zawsze i w kazdym momencie mozesz sprawdzic.Rynek pracy bardzo bogaty w ofery pracy.radze zastanow sie zanim wyjedziesz sprawdz i doprowadz do konca zalegle skladki z firma abys miala jasna sytuacje;-;-;-;-
08 listopada 2014 09:24 / 2 osobom podoba się ten post
reanata

Luda dobrze sie zastanow,rozumie ze nie mozesz sobie pozwolic na utrate pracy,ale sa inne firmy,moze za mniejsze pieniazki,ale chociaz skladki odprowadzaja co zawsze i w kazdym momencie mozesz sprawdzic.Rynek pracy bardzo bogaty w ofery pracy.radze zastanow sie zanim wyjedziesz sprawdz i doprowadz do konca zalegle skladki z firma abys miala jasna sytuacje;-;-;-;-

tez uwazam,ze pieniadz to nie wszystko.lepiej nieraz mnie zarobic ale miec odprowadzone ubezpieczenie...
08 listopada 2014 11:54 / 1 osobie podoba się ten post
Luda

Witam z domku,przysiadłam sie z kawusią,poczytałam trochę o firmie w której pracuję i jestem pełna obaw,najprawdopodobniej trafiłam na oszustów,którzy nie odprowadzają żadnych składek,nie wiem co robić,zarobki są niezłe,pieniążki wpływają w terminie,miejsce pracy dobre,chciałam wrócić tam gdzie ostatnio byłam no i na razie muszę,nie mogę sobie pozwolić aby przeszło mi koło nosa 1400 euro,ale co dalej nie mam pojęcia.

Luda, jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne w Polsce, to możesz iść do NFZ i sie po prostu ubezpieczyć płacąc składkę zdrowotną co miesiąc.
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
Pozwoli Ci to na swobodne korzystanie z opieki lekarskiej, szpitalnej itd.....
Ja tylko nie rozumiem jednego, skoro masz kartę AOK to znaczy ze masz ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech, a więc w kraju unijnym i to ubezpieczenie powinno obowiązywac równiez w Polsce. Deklarację odpowiednią powinni mieć w przychodni, a jesli nie mają, to niech sobie wydrukują z internetu. Za Twoją poradę lekarską w Polsce, powinno zapłacić AOK. Powinnaś się zwrócić do NFZ o wyjaśnienie tej sprawy.
08 listopada 2014 11:56 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Póki co Renatko jeszcze  pojadę z tej firmy,robię remont mieszkania i bardzo mi zależy na kasie,a później zobaczę,ale powiem szczerze szkoda mi tego miejsca pracy.Muszę pomyśleć co zrobić dalej,ach, że też uczciwy człowiek nie może spokojnie pracować tylko myśleć,czy firma go nie oszukuje.
08 listopada 2014 12:00
Luda

Póki co Renatko jeszcze  pojadę z tej firmy,robię remont mieszkania i bardzo mi zależy na kasie,a później zobaczę,ale powiem szczerze szkoda mi tego miejsca pracy.Muszę pomyśleć co zrobić dalej,ach, że też uczciwy człowiek nie może spokojnie pracować tylko myśleć,czy firma go nie oszukuje.

Ludas to niestety najwiekszy nasz problem w wykonywaniu naszej pracy,i niestety nie dotyczy tylko ciebie,jestem pewna ze niejedna z tego forum zostala oszukana przez firme ,jedna opisze a druga nie;-;-;-
08 listopada 2014 12:02
Luda moja rada ubezpiecz się prywatnie w razie W bo jesli dojdzie do zlego to wiedz nawet piekny dom mieszkanie nie pomoże ze zdrowiem nie są żarty :(
08 listopada 2014 12:04
doda1961

Luda, jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne w Polsce, to możesz iść do NFZ i sie po prostu ubezpieczyć płacąc składkę zdrowotną co miesiąc.
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
Pozwoli Ci to na swobodne korzystanie z opieki lekarskiej, szpitalnej itd.....
Ja tylko nie rozumiem jednego, skoro masz kartę AOK to znaczy ze masz ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech, a więc w kraju unijnym i to ubezpieczenie powinno obowiązywac równiez w Polsce. Deklarację odpowiednią powinni mieć w przychodni, a jesli nie mają, to niech sobie wydrukują z internetu. Za Twoją poradę lekarską w Polsce, powinno zapłacić AOK. Powinnaś się zwrócić do NFZ o wyjaśnienie tej sprawy.

Doda to tak nie działa dowiadywałam się w NfZ-ecie,już pisałam,że potrzebny jest z NFzetu Niemieckiego frmularz E 106/S1,który trzeba wypełnić i zołżyć w naszym NFZ ecie,a następnie nasz NFZ wyda poświadczenie uprawniające do korzystania z opieki zdrowotnej w pełnym zakresie na terytorium Polski,ale firma tego nie dopełniła i stąd problem.Moja deklaracja nie wystarczy ponieważ wyświetlam się na czerwono.Pozdrawiam miłej soboty,życzę.
08 listopada 2014 12:08
takaja

Luda moja rada ubezpiecz się prywatnie w razie W bo jesli dojdzie do zlego to wiedz nawet piekny dom mieszkanie nie pomoże ze zdrowiem nie są żarty :(

Z jednej strony masz rację,ale moje małe mieszkanko w którym mieszkam razem z córką i wnukiem,nie było remontowane 25 lat,poniewacz wiecznie było bardzo mało pieniążków,nawet brakowało na życie nie mówiąc już o remontach.
08 listopada 2014 12:14 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Ludas to niestety najwiekszy nasz problem w wykonywaniu naszej pracy,i niestety nie dotyczy tylko ciebie,jestem pewna ze niejedna z tego forum zostala oszukana przez firme ,jedna opisze a druga nie;-;-;-

Renatko póki co do,tak do końca na 100 % nie jestem pewna czy jestem oszukana,kartę AOK mam,numer Deutsche Rentenversicherung też mam,tylko pozostaje pytanie czy jest tam coś odprowadzane.
08 listopada 2014 12:19
Luda

Renatko póki co do,tak do końca na 100 % nie jestem pewna czy jestem oszukana,kartę AOK mam,numer Deutsche Rentenversicherung też mam,tylko pozostaje pytanie czy jest tam coś odprowadzane.

kasa chorych w de nie podaruje firmie jesli nie placa,podsumuja i beda musieli zaplacic nawet do tylu,moze faktycznie w de dopelnili formalnosci a  w polsce  ,,zapomnieli,,.jedno  jest pewne musisz bedac w de wszystko sprawdzic ,aby spokojnie zyc i pracowac;-;-;-;-;-
09 listopada 2014 16:02 / 5 osobom podoba się ten post
To jestem w domu i dopiero teraz mam czas, żeby kompa odpalić. Podróż trwała 9 godzin i wykończona nią byłam. Ale zrobiłam sobie przerwę w centrum A10 pod Berlinem i zakupki mi sił na resztę drogi dodały:) Zresztą jak już wjechałam na polską autostradę, to skrzydeł dostałam i pędziłam ostro czując dom:)
Wczoraj 18-stka chrześniaczki była - pojadłam w końcu porządnie, popiłam i wytańczyłam się. Dzisiaj wypoczywam, a jutro do Berlina na zakupy:)
09 listopada 2014 16:18 / 4 osobom podoba się ten post
Niedziela w Szczecinie mglista,szarobura,ale w sercu euforia,byłam u syna zobaczyć mojego cudnego,maleńkiego wnusia,ach nie mogłam oderwać wzroku od maleńkiej kruszynki.Cud narodzin.!
09 listopada 2014 16:42 / 7 osobom podoba się ten post
Luda

Niedziela w Szczecinie mglista,szarobura,ale w sercu euforia,byłam u syna zobaczyć mojego cudnego,maleńkiego wnusia,ach nie mogłam oderwać wzroku od maleńkiej kruszynki.Cud narodzin.!

Ale czy cud przemijania takze?
To tez zaczatek nowego pokolenia, ktore zastapi na Ziemii nasze.
Ale jak to ciekawie skonstruowane jest, ze my na dokladke cieszymy sie z tego.
09 listopada 2014 17:06 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

To jestem w domu i dopiero teraz mam czas, żeby kompa odpalić. Podróż trwała 9 godzin i wykończona nią byłam. Ale zrobiłam sobie przerwę w centrum A10 pod Berlinem i zakupki mi sił na resztę drogi dodały:) Zresztą jak już wjechałam na polską autostradę, to skrzydeł dostałam i pędziłam ostro czując dom:)
Wczoraj 18-stka chrześniaczki była - pojadłam w końcu porządnie, popiłam i wytańczyłam się. Dzisiaj wypoczywam, a jutro do Berlina na zakupy:)

Wichurka teraz odpoczywaj i jedz same dobre rzeczy no i ciasteczka przez cały dzień :) a jeśli chodzi o to centrum A10 to czy ono jest po trasie czy trzeba zjeżdzać i co tam ciekwaego można dostać ?
09 listopada 2014 17:22 / 2 osobom podoba się ten post
A10 było dokładnie przy mojej trasie, czyli przy autostradzie A10, która jest obwodnicą Berlina. Teraz się bardzo rozbudowało i jest w nim dużo sklepów. Przeważnie ciuchy, ale też księgarnie, sklepy papiernicze, stoiska z jedzeniem, a ze spożywczych to Real. Ale drogo tam i ogólnie nie polecam. Lepsze jest centrum Designer Outlet McArthur pod Berlinem, do którego właśnie jutro się wybieram.