15 września 2014 22:29 / 6 osobom podoba się ten post
kasia63Jak Ci się chce to cofnij się do strony 5-14.wrzesnia ,godz.20.57- czy Wy z kolezanką na tych ustalonych swiezo zasadach pracujecie,czy to Was dotyczy,czy któras z Was tez ma podwójne obywatelstwo i czy my,opiekunki,zatrudniane przez polskie firmy,w większosci na umowach-zleceniach lub pracujace na własnej działalności polskiej albo na gewerbie- czy nas tez te ustalenia Twoim zdaniem będa dotyczyły?
1/ nie mam obywatelstwa niemieckiego . Mam tylko polskie i dobrze mi z tym :) 2/ nie pracuję dla Pfelegedinstu . Zatrudnia mnie i moja siostrę czyli zmienniczkę - mąż mojej PDP / PDP po wylewie , afazja , prawostronny paraliż , astma , są transfery ale PDp to chuhro tylko 45 kg i pomaga zdrową częscia ciała / . Mamy niemiecką umowę o pracę w której podana jest kwota brutto naszych zarobków i dla mnie pracującej na 2/3 etatu wynosi ona 1033 eu a mojej siostry 517 Eu - pracuje na 1/3 etatu . Wymiar czasu pracy to 38,5 godz tygodniowo .Pracujemy w dosyć ciekawym układzie zaproponowanym przez rodzinę tzn : ja pracuję dwa miesiące sama a miesiąc w domu a moja siostra miesiac pracy i dwa w domu ale ... mamy płacone swoje wynagrodzenie cały rok / wynagrodzenie netto siostry netto jest wyższe bo jest w 3 klasie podtakowej i pobiera Kindergeld na 15-letniego syna - moje dziecię już dorosłe :( i mam 1 klasę podatkową / . PDP nie wymaga specjalistycznej opieki wiec Pfeledinst przychodzi jedynie 3 razy w tygodniu wykapać PDP . Wykonujemy także normalne czynności jak przy prowadzeniu domu , pranie prasowanie , sprzątanie , gotowanie - mycie okien mamy dodatkowo płatne i pielęgnacje ogrodu także - to już płatność "na czarno " oraz także na czarno dostajemy co miesiac jak jesteśmy w Niemczech dodatek za za "obsługę " mężą PDP - żeby komuś coś głupiego do głowy nie wpadło :) pod słowem obsługa rozumiane jest : pranie , prasowanie rzeczy męża PDP .
Jeżeli chodzo o Twoją drugą część pytania dotyczące rozumiem minimalnej stawki godzinowej dla zleceniobiorców lub samozatrudnionych - uważam , że na 99 % stawka minimalna dotyczyć nie będzie . Z jakiego powodu : ano pracujemy tylko i wyłącznie jako Haushalthilfe - tak zawsze jest sformułowane nasze stanowisko w umowach między agencją a rodziną i tak powinno tez być sformułowane w przypadku świadczenia usługi jako samozatrudniony . Do nazwania naszego stanowiska ianzcej : Altenpflege , Pflegekraft - 99,9 % pracujących w opiece - nie ma uprawnień . Jesteśmy tylko Haushalthilfe . A zarobki i czas pracy i zakres obowiązków Niemcy już uregulowali i absolutnie nie sądze aby Niemcy chceli to zmieniać . Po drugie jeżeli jeśtesmy w delegacji to na pewno nas to nie obejmie a jak jesteśmy oddelegowani to podlegając pod niemieckie przepisy dotyczące naszej pracy - jest to już uregulowane : Haushalthilfe- - Zagranica :) powinna pracować 38,5 godz w tygodniu przy min zarobku miesięcznym np 1482 Euro brutto . Teoria to jedno , a zycie to drugie - samie wiece jak jest . Jestem przekonana , że jak tu dziewczyny pracujące np dla PR24 wspomniały - będą nowe umowy - ja myślę , że będzie to dotyczyć jedynie wysokości podstawy od jakiej firma będzie odprowadzać składki / bo ZUS zaczyna za to ostro ścigać / i ew nowy twór zastępujący delegacje . Ale nie sądze , ąby zmiany dotyczyły ustalenia minimalnej stawki godzinowej bo to kompletnie byłoby nielogiczne . Pracując na umowę zlecenie masz płacone za wykonanie zlecenia płatne po jego wykonaniu lub umowy dopuszczają płatności częściowe czyli miesięczne . Ile czasu dziennie i łacznie w miesiącu ty będziesz wykonywać to zlecenie - to twoja sprawa / i tutaj jest kanał dla osób pracujących na umowę zlecenie / jedna będzie miała lekka sztele i łacznie w tygodniu wyjdzie jej z 30 godzin /tydzień pracy a druga wpadnie w takie goowno , że wyjdzie jej 100 godzin . Agencja zawsze wtedy powie , masz zlecenie - w jakim czasie go wykonujesz to twoja sprawa .Naprawdę , ja po dwóch latach pracy z agencjami miałam tak dosyć , ze gdyby mi się nie trafiłą taka praca jak mam teraz to chyba bym zrezygnowała wogóle . Praca na niemieckiej umowie o pracę zawierana z rodziną ma swoje plusy ale ma też minusy . Jakie to przy okazji napisze . Mam nadzieję , że ten mój elaborat nieco wyjaśnił .