Mindestlohn - płaca minimalna

15 września 2014 21:20 / 3 osobom podoba się ten post
fiber39

a to , że wysokość moich zarobków jest moją prywatną sprawą i bardzo nietektowne jest zadawać nawet takie pytanie bo osobom postronnym nic do tego , a ciekawość to pierwszy stopień do piekła ! to jest forum internetowe , które powstało chyba nie w celu porównywania dochodów ??? kończę z mojej strony ten temat , bo powiedziałam tylko o pracy na innych zasadach tzn. zatrudnienia obywateli niemieckich , a pytanie o zarobki było przesadne ! pozdrawiam teraz zaczynam tylko pisać w wątku dowcipy i co na obiad

Zapytałam o widełki płacowe, a to nie jest pytanie o to, ile zarabiasz.. Ale oczywiście lepiej powtarzać do znudzenia swoje prawdy objawione, z których najważniejszą jest to, że jesteś (padnijmy na kolana!) obywatelem niemieckim :D.
O zasadach zatrudnienia nie powiedziałaś nic, kompletnie nic, a to, że masz obywatelstwo niemieckie w kwestii pracy nie ma żadnego znaczenia i dobrze, żeby chociaż tyle zostało na forum po wszystkich Twoich ochach i achach nic nie wnoszących do tematu wątku.
Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy Twojej forumowej aktywności, czyli niemieckie dowcipy i takież samo menu.
Miłego wieczoru :).
15 września 2014 21:21 / 1 osobie podoba się ten post
A cóz Ty za dziwne pytanie zadałaś?Z 10 opiekunek -forumowiczek ,8 jest zatrudnionych przez firmy polskie.
15 września 2014 21:24 / 1 osobie podoba się ten post
Chyba kazda zatrudnia, tylko na roznych warunkach
15 września 2014 21:27
To może najpierw badź łaskawie uprzejma wyjaśnic nam nieuświadomionym, co  wg Ciebie to oznacza?Bo nawet kiedy opiekunka jest zatrudniana na umowę o pracę przez polską firmę, to jest to najczęściej umowa na czas określony lub zupelnie krótkotrminowa /od -do/ na dany kontrakt/wyjazd/.Nie powtarzaj tylko napisz konkretnie o jakie zatrudnienie Ci chodzi.
15 września 2014 21:30
Dzwoniłam. dot. P24
Za ok 2 tyg powinny nowe umowy być przygotowane i wszystkie opiekunki o nich informowane. Niczego więcej nie chciano mi powiedzieć tzn na jakich zaadach, jakie wynagordzenie, jaki czas pracy itp.
Nowa umowa zastanie mnie w DE i ciekawa jestem z jaką datą trzeba będzie podpisać.

15 września 2014 21:32
Tu się zgodze -w rozumieniu KP nie jest nią,ale tak pracuje większość opiekunek ,dlatego posługujemy się terminem "zatrudniona "Firm które daja umowe o prace jest trochę,wystarczy poszperac i na forum i w necie:) 
15 września 2014 21:34
kasia63

Jak Ci się chce to cofnij się do strony 5-14.wrzesnia ,godz.20.57- czy Wy z kolezanką na tych ustalonych swiezo zasadach pracujecie,czy to Was dotyczy,czy któras z Was tez ma podwójne obywatelstwo i czy my,opiekunki,zatrudniane przez polskie firmy,w większosci na umowach-zleceniach lub pracujace na własnej działalności polskiej albo na gewerbie- czy nas tez te ustalenia Twoim zdaniem będa dotyczyły?

Kasiu, obywatelstwo nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli jesteś zatrudniona np. przez Pflegedienst to nie ma żadnego znaczenia, czy jesteś Niemką, Polką czy Włoszką. Wszystkich obowiązują te same zasady, a najważniejszą z nich jest to, czy posiadasz kierunkowe wykształcenie i jako taką znajomość języka. 
Większość Pflegedienstów jest bardzo rygorystycznych jeśli chodzi o Ausbildung, ale nie wszystkie i jeśli komuś bardzo zależy, żeby zacząć legalnie pracować w De (być zatrudnionym przez firmę, nie przez rodzinę, bo to jest różnica), to warto poszukać, choć nie jest łatwo, przyznaję.
Płace kształtują się (Monachium, zaprzyjaźniony Pflegedienst, wyjątkowo nierygorystyczny, jeśli chodzi o wymóg kierunkowego wykształcenia ;)) tak, że osoba bez kierunkowego wykształcenia może zarobić do 13 euro brutto za godzinę, z wykształceniem ok. 15 euro. Tyle zarabiąją wszyscy, nie ma znaczenia narodowość pracownika. Normalny tydzień pracy to 38-40 godzin.
Tyle się dziś dowiedziałam :).

15 września 2014 21:37
Salazar,dzieki ,ale ja bym chciała wiedziec czy my,pracujace w domu PDP 24/24 TEZ SIĘ NA TĘ USTAWE ZAŁAPIEMY.Pflegedients to zupełnie inne warunki pracy-zrobia swoje i do domu-swojego.I jak to sie ma do tej płacy najnizeszej ustalonej ,godzin pracy itd itp.
15 września 2014 21:42
Ja jestem zatrudniona na umowę o pracę.
15 września 2014 21:46
kasia63

Salazar,dzieki ,ale ja bym chciała wiedziec czy my,pracujace w domu PDP 24/24 TEZ SIĘ NA TĘ USTAWE ZAŁAPIEMY.Pflegedients to zupełnie inne warunki pracy-zrobia swoje i do domu-swojego.I jak to sie ma do tej płacy najnizeszej ustalonej ,godzin pracy itd itp.

Wiem Kasiu, że nie o to Ci chodzi, podpięłam się pod Twój post trochę bez sensu, ale chciałam, żeby chociaż tyle zostało jasno powiedziane po rzucaniu podwójnym obywatelstwem i zadęciem z tym związanym ;).
Poza tym może któraś z dziewczyn myśli o tym, żeby się zaczepić na stałe w De.. Wiem, że niektóre mają na to ochotę, a nie wiedzą za bardzo jak się za to zabrać. Dobrze, żeby nie myślały, że narodowość stanowi jakąś przeszkodę w dążeniu do celu :).
Niestety, jeśli chodzi o kluczową kwestię (płaca minimalna a zatrudnienie przez polskie agencje) to przyznaję, w tym temacie nie mam nic do powiedzenia, sorry.
15 września 2014 22:29 / 6 osobom podoba się ten post
kasia63

Jak Ci się chce to cofnij się do strony 5-14.wrzesnia ,godz.20.57- czy Wy z kolezanką na tych ustalonych swiezo zasadach pracujecie,czy to Was dotyczy,czy któras z Was tez ma podwójne obywatelstwo i czy my,opiekunki,zatrudniane przez polskie firmy,w większosci na umowach-zleceniach lub pracujace na własnej działalności polskiej albo na gewerbie- czy nas tez te ustalenia Twoim zdaniem będa dotyczyły?

1/ nie mam obywatelstwa niemieckiego . Mam tylko polskie i dobrze mi z tym :) 2/ nie pracuję dla Pfelegedinstu . Zatrudnia mnie i moja siostrę czyli zmienniczkę - mąż mojej PDP / PDP po wylewie , afazja , prawostronny paraliż , astma , są transfery ale PDp to chuhro tylko 45 kg i pomaga zdrową częscia ciała / . Mamy niemiecką umowę o pracę w której podana jest kwota brutto naszych zarobków i dla mnie pracującej na 2/3 etatu wynosi ona 1033 eu a mojej siostry 517 Eu - pracuje na 1/3 etatu . Wymiar czasu pracy to 38,5 godz tygodniowo .Pracujemy w dosyć ciekawym układzie zaproponowanym przez rodzinę tzn : ja pracuję dwa miesiące sama a miesiąc w domu a moja siostra miesiac pracy i dwa w domu ale ... mamy płacone swoje wynagrodzenie cały rok / wynagrodzenie netto siostry netto jest wyższe bo jest w 3 klasie podtakowej i pobiera Kindergeld na 15-letniego syna - moje dziecię już dorosłe :( i mam 1 klasę podatkową / . PDP nie wymaga specjalistycznej opieki wiec Pfeledinst przychodzi jedynie 3 razy w tygodniu wykapać PDP . Wykonujemy także normalne czynności jak przy prowadzeniu domu , pranie prasowanie  , sprzątanie , gotowanie - mycie okien mamy dodatkowo płatne i pielęgnacje ogrodu także - to już płatność "na czarno " oraz także na czarno dostajemy co miesiac jak jesteśmy w Niemczech dodatek za za "obsługę " mężą PDP - żeby komuś coś głupiego do głowy nie wpadło :) pod słowem obsługa rozumiane jest : pranie , prasowanie rzeczy męża PDP .
Jeżeli chodzo o Twoją drugą część pytania dotyczące rozumiem minimalnej stawki godzinowej dla zleceniobiorców lub samozatrudnionych - uważam , że na 99 % stawka minimalna dotyczyć nie będzie . Z jakiego powodu : ano pracujemy tylko i wyłącznie jako Haushalthilfe - tak zawsze jest sformułowane nasze stanowisko w umowach między agencją a rodziną i tak powinno tez być sformułowane w przypadku świadczenia usługi jako samozatrudniony . Do nazwania naszego stanowiska ianzcej : Altenpflege , Pflegekraft - 99,9 % pracujących w opiece - nie ma uprawnień . Jesteśmy tylko Haushalthilfe . A zarobki i czas pracy i zakres obowiązków Niemcy już uregulowali i absolutnie nie sądze aby Niemcy chceli to zmieniać . Po drugie jeżeli jeśtesmy w delegacji to na pewno nas to nie obejmie a jak jesteśmy oddelegowani to podlegając pod niemieckie przepisy dotyczące naszej pracy - jest to już uregulowane : Haushalthilfe- - Zagranica :)  powinna pracować 38,5 godz w tygodniu przy min zarobku miesięcznym np 1482 Euro brutto . Teoria to jedno , a zycie to drugie - samie wiece jak jest . Jestem przekonana , że jak tu dziewczyny pracujące np dla PR24 wspomniały - będą nowe umowy - ja myślę , że będzie to dotyczyć jedynie wysokości podstawy od jakiej firma będzie odprowadzać składki / bo ZUS zaczyna za to ostro ścigać / i ew nowy twór zastępujący delegacje . Ale nie sądze , ąby zmiany dotyczyły ustalenia minimalnej stawki godzinowej bo to kompletnie byłoby nielogiczne . Pracując na umowę zlecenie masz płacone za wykonanie zlecenia płatne  po jego wykonaniu lub umowy dopuszczają płatności częściowe czyli miesięczne . Ile czasu dziennie i łacznie w miesiącu ty będziesz wykonywać to zlecenie - to twoja sprawa / i tutaj jest kanał dla osób pracujących na umowę zlecenie / jedna będzie miała lekka sztele i łacznie w tygodniu wyjdzie jej z 30 godzin /tydzień pracy a druga wpadnie w takie goowno , że wyjdzie jej 100 godzin . Agencja zawsze wtedy powie , masz zlecenie - w jakim czasie go wykonujesz to twoja sprawa .Naprawdę , ja po dwóch latach pracy z agencjami miałam tak dosyć , ze gdyby mi się nie trafiłą taka praca jak mam teraz to chyba bym zrezygnowała wogóle . Praca na niemieckiej umowie o pracę zawierana  z rodziną ma swoje plusy ale ma też minusy . Jakie to przy okazji napisze . Mam nadzieję , że ten mój elaborat nieco wyjaśnił .
15 września 2014 22:43
No to Aniu masz rzeczywiście ciekawą formę zatrudnienia.
Właśnie czegoś takiego szukałam i mam wrazenie, że łatwiej było znależć tego typu pracę przed uwolnieniem rynku dla Polaków, niż teraz.
Teraz Niemcy chcą wyłącznie na MiniJob albo przez polskie agencje, ewnt. Gewerbe/działalość ....jeśli już po wielu trudach znajdzie się etat - to płaca ok. 1000e lub poniżej (na rękę).
Czyli udało Ci się (i siostrze) - gratulacje :)
15 września 2014 22:53 / 4 osobom podoba się ten post
Gabrysia - uczciwie przyznam , że trafiło mi się jak slepej kurze ziarno . Mąż mojej PDP był kiedyś sędzią a córka jest Steuberaterem - dlatego śpię spokojnie , że jest pod względem prawnym wszystko w porządku a z tego co wiem od córki - zatrudniając nas wcale tak wiele na nas nie wydają , bo przy III sztufie PDP - i wiedzy córki :))))) mają olbrzymie dofinansowanie i odpisy podatkowe . Kiedyś mi się wygadała - że praktycznie to kosztujemy je gdzieś ok 700 - 800 eu miesięcznie . Dbamy o PDP z siostrą bardzo, dogadzamy , opiekujemy się więcej niż potrzeba z dwóch powdów : chcemy aby PDp zyła jak najdłużej - nie ma co tutaj dorabiać filozofii , prosta zasada PDP zyje - my mamy fajną pracę , drugi powód to to , ze rodzina sympatyczna , konkretna ale szanująca nas i naszą pracę .
15 września 2014 23:02
Aniak

Gabrysia - uczciwie przyznam , że trafiło mi się jak slepej kurze ziarno . Mąż mojej PDP był kiedyś sędzią a córka jest Steuberaterem - dlatego śpię spokojnie , że jest pod względem prawnym wszystko w porządku a z tego co wiem od córki - zatrudniając nas wcale tak wiele na nas nie wydają , bo przy III sztufie PDP - i wiedzy córki :))))) mają olbrzymie dofinansowanie i odpisy podatkowe . Kiedyś mi się wygadała - że praktycznie to kosztujemy je gdzieś ok 700 - 800 eu miesięcznie . Dbamy o PDP z siostrą bardzo, dogadzamy , opiekujemy się więcej niż potrzeba z dwóch powdów : chcemy aby PDp zyła jak najdłużej - nie ma co tutaj dorabiać filozofii , prosta zasada PDP zyje - my mamy fajną pracę , drugi powód to to , ze rodzina sympatyczna , konkretna ale szanująca nas i naszą pracę .

Pod ten sie podpięłam bo krótszy:)To wszystko własnie chciałam wiedzieć ,wielkie dzięki:):):):)
15 września 2014 23:13 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

Ha! a nie jesteś czasem w Monachium blisko Olympiazentum? ....bo tam miałam pracować właśnie w rodzinie Steuerberaterów - niestety nie wyszło ...dziadek dostał silnego wylewu - szpital, operacje ....były marne szanse na przezycie,.
Szkoda, bo cała rodzina też wyglądała na sympatyczną (mam ich zdjęcia)....wszystko było dogadane :(
Zresztą mile mnie zaskoczyli wypłatą odszkodowania :), chociaż ostateczna umowa nie była podpisana.