nie patrz Magda na pracę w D. tak pesymistycznie - Niemcy są często w o wiele lepszej kondycji niż Polacy w ich wieku. Ja byłam w ciągu półtora roku dotychczasowej pracy w kilku miejscach i nigdzie nie miałam do czynienia z uciążliwym pacjentem, choć pracowałam z zaawansowaną demencją i końcowym stadium Alzheimera, a wiele dziewcząt ma podobne doświadczenia. To po pierwsze. Po drugie, nawet jeśli trafi ci się trudny pacjent, tzn. obłożnie chory albo nieprzyjemny, to masz pracując przez firmę na ogół codziennie czas wolny i trzeba go sobie tak zorganizować, aby nabrać sił, czyli zrobić to, co daje radość. Jest też internet i fora opiekunek, świetne miejsce wsparcia.Praca nie jest naprawdę tak upiorna, jak czasem piszą polskie gazety, jest to w dużej mierze zwykłe życie codzienne i wiele z nas ma tu więcej wolnego i czasu dla siebie niż w Polsce.Jednak trzeba mieć jedną cechę - lubić ludzi, także starych i mieć do nich szacunek oraz trochę cierpliwości.
Hogata - dół rzecz ludzka. Ja sobie kupiłam za 6 euro sexy koszulkę i fruwam. Zrób coś dobrego dla siebie, bo Ci Kocinek naślę...