Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

15 marca 2015 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
Frytki z piekarnika, fileciki z kurczaczka , smażona cukinia ado tego sałata. Mało zdrowe ale bardzo smaczne. Omcia zachwycona i jak zwykle powiedziała , że pierwszy raz jadła.
15 marca 2015 14:40
Za bardzo to się nie ma czym chwalić ale napisze.Filety z kurczaka panierowane ziemniaki Buttergemüse sałata.Tych filetów mi jeszcze zostało podpowiedzcie jak je jutro zrobić na obiad bo przeciez nie będę znowu w panierce robić.
15 marca 2015 14:43 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Za bardzo to się nie ma czym chwalić ale napisze.Filety z kurczaka panierowane ziemniaki Buttergemüse sałata.Tych filetów mi jeszcze zostało podpowiedzcie jak je jutro zrobić na obiad bo przeciez nie będę znowu w panierce robić.

Zrób paellę, albo coś w tym stylu. Pyszna jest i wszystko obskakuje się w jednym garze, dokładniej mówiąc na jednej patelni ;)!
15 marca 2015 14:47
Paella to chyba z ryżem a dziadek jakoś ostatnio boi się ryżu:))
15 marca 2015 14:58
Marta

Paella to chyba z ryżem a dziadek jakoś ostatnio boi się ryżu:))

A, jak się ryżu boi, to odpada, bez ryżu się nie da ;). Da się z pęczakiem, ale tego pewnie nie zna, albo też się boi, albo jedno i drugie :D.
Zrób Geschnetzeltes z piersi, to można z ziemniakami, pieczywem albo makaronem zjeść.. Albo z plackami ziemniaczanymi lub roesti :).
15 marca 2015 16:51
Placki ziemniaczane zrobię przypomniałaś mi Salazar o nich:) filety pokroje przesmażę z pieczarkami i cebulą i do nich te placki.
15 marca 2015 19:42 / 1 osobie podoba się ten post
Byłam dzis na urodzinach -serwowano 'dewolaj" z cielęciny z szynka i serem , frytki , kalafior , brukselka. Wszystko było super przepyszne.
15 marca 2015 20:41 / 3 osobom podoba się ten post
kasiachodziez

Margaritko pochwal się przepisami na te pyszności nigdy jeszcze nie jadłam anchois i marmolade z pomarańczy własnej roboty też chętnie spróbóje :)))))

Alez proszę Cię bardzo.
Frytki z serdeli:
Te rybki, z których robiłam a la frytki , to serdele. Z nich też robi się anchios. Kupiłam świeże i takie ok.12 cm. Oderwałam główki (niepotrzebnie) i wraz z nimi wyszła taka mała kiszeczka. Osuszone ręcznikiem papierowym, obtoczyłam w mące. Wrzucałam na rozgrzany olej, tak jak smaży się frytki. Gdy były , przy brzuszku zarumienine , wyjmowałam na ręcznik papierowy. posypałam lekko sola i zajadałysmy z Pdp az sie skończyły :(. 
Marmolada z pomarańczy ( porcja na 4 słoiczki po dżemie):
1 kg pomarańczy bez skórki ( trzeba kupic ok 2 kg0, 0,75 dag cukru, łyżka masła, obcjonalnie skórki z 1 pomarańczy.
Obrane pomarańcze pokroiłam w dośc drobna kostkę, skórki też cienitkie krótkie paseczki. Wymieszałam to z cukrem i gotowałam , nie mieszając w garnku z teflonem. Trwało to 2,5 godz. dostosowywałam moc grzania, zeby nie "uciekło' , ale cały czas bulgotało.W trakcie, dodałam łyżke masła. No a pózniej goracą masę w wyparzone słoiczki, zakręciłam i do góry dnem. Jeden słoiczek już opróżniony. 
W tym tygodniu będę eksperymentowała z pomidorami, bo jest tutaj bardzo dużo odmian i też robią z nich różne rzeczy.

15 marca 2015 20:44 / 2 osobom podoba się ten post
Jadłam na Mazurach takie frytki z rybek
A rybki nazywały się stynki
Były przepyszne!
16 marca 2015 07:27 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie dzis Fasolowa zupa:))

16 marca 2015 07:29 / 3 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

U mnie dzis Fasolowa zupa:))

Mamusia, pora śniadaniowa Ty już obiadek?? hii
16 marca 2015 08:46 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Mamusia, pora śniadaniowa Ty już obiadek?? hii

ona a wiesz ze fasolka musi sie pogotowac no kurcze Mamusia czy Mamuela wsio rawno heheheeh:)
16 marca 2015 09:13 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

ona a wiesz ze fasolka musi sie pogotowac no kurcze Mamusia czy Mamuela wsio rawno heheheeh:)

Mamuela hii,,,
16 marca 2015 09:22
Szukam inspiracji na dzisiejszy obiad dla mojej seniorki, coś z mięskiem i warzywami...hmmm...byle nie brokuły, bo ona by nic innego nie jadła, a ja chcę jej trochę dietę urozmaicić.
16 marca 2015 09:34 / 1 osobie podoba się ten post
Zapiekanka makaronowa