Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

08 marca 2015 09:32 / 2 osobom podoba się ten post
Buttergemuse,sałata ziemniaki i sznycel
08 marca 2015 11:03 / 4 osobom podoba się ten post
Nic nie gotuję na obiad .jestem zaproszona ,ale wcześniej Pdp muszę nakarmić.Zupa w wersji zmiksowanej.
08 marca 2015 11:07 / 2 osobom podoba się ten post
To tak jak ja! Też idziemy z POP, jego synem i córką na proszony obiad...Za to jutro zrobię im ruskie. Wolę w kuchni siedzieć i pierogi lepić niż syna POP wąchać...
08 marca 2015 11:07 / 2 osobom podoba się ten post
Nie gotuję.
Dzisiaj nie mój dzień gotowania:))))))))))))
08 marca 2015 11:11 / 1 osobie podoba się ten post
echhh, gdzie te czasy jak też w niedzielę stołowałam się w restauracji...............
08 marca 2015 11:15 / 1 osobie podoba się ten post
A mi dzisiaj wolno zupe ugotowac:) Barszcz ukrainski:) Ciesze sie jak dziecko, bo jeszcze miesiac temu Cudo mowil, ze buraki ziemia smakuja i On jesc tego nie bedzie;) Zwykla salatka z buraczkow wystarczyla by go przekonac:) Powoli otwiera sie na nowe;););)
08 marca 2015 12:04 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Od rosołu, śledzia, czy tego i tego?

Tak, od ziemniakow )
Milego dnia. Ide zjesc pyzy ziemniaczane z cebula. To dla mnie ten "obiad".
Biore kijki i w droge. Pogoda jak marzenie.
08 marca 2015 12:56 / 1 osobie podoba się ten post
Roladki wołowe ziemniaki surowka z marchewki i sałatka owocowa.
08 marca 2015 13:13 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś po bawarsku: surbraten, knedle ziemniaczane i buraki ze słoika.
Dobre było, choć na granicy przesolenia.. Robiąc surbraten nigdy nie wiem: dam radę zjeść, czy na szybko bedę musiała jakieś inne ścierwo sobie zrobić ;).
08 marca 2015 13:18 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Dziś po bawarsku: surbraten, knedle ziemniaczane i buraki ze słoika.
Dobre było, choć na granicy przesolenia.. Robiąc surbraten nigdy nie wiem: dam radę zjeść, czy na szybko bedę musiała jakieś inne ścierwo sobie zrobić ;).

Co to ten surbraten?
08 marca 2015 13:52 / 2 osobom podoba się ten post
Zrazy wołowe , ziemniaki z koperkiem a do tego czerwona kapusta na ciepło.Pyszota, Omcia aż talerz wylizała.
08 marca 2015 14:08 / 2 osobom podoba się ten post
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym, czerwona kapusta i ziemniaki. Smakowało:) 
08 marca 2015 14:08
brydzia

Co to ten surbraten?

Ja myślałam,że to jakaś pieczeń...
08 marca 2015 14:20 / 1 osobie podoba się ten post
brydzia

Co to ten surbraten?

Pieczeń wieprzowa z peklowanego mięsa.
Mięso pekluje rzeźnik (najczęściej trzeba wcześniej zamówić), dostaje się w woreczku z tą słoną wodą, a potem robi się jak normalną Schweinebraten. Problem z tym jest taki, że nigdy nie wiadomo, ile soli sypnęło się rzeźnikowi i czy będzie się dało zjeść.. Jeśli człowiek nie jest miłosnikiem słonych potraw, to może być ciężko (już były takie precedensy ;)).
Jest też potrawa, która nazywa się sauerbraten, ale to jest z wołowiny marynowanej w zalewie z czerwonego wina i przypraw i jest specjalością północnoniemiecką. Sauerbraten się piecze lub dusi, gotowe mięso jest bardzo miękkie, w zasadzie się rozpada na włókna.
08 marca 2015 14:28 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Tak, od ziemniakow :-))
Milego dnia. Ide zjesc pyzy ziemniaczane z cebula. To dla mnie ten "obiad".
Biore kijki i w droge. Pogoda jak marzenie.

Amelka, brawo, brawo, za Te  kijki. pochwalam.