15 października 2013 17:50
KURCZAK PO WIETNAMSKU
Składniki
0,5 kg piersi z kurczaka
1 średnia czerwona cebula
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 limonka
połówka chilli
sól, pieprz
pół łyżeczki curry
ew. 1 łyżeczka Garam Masala
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
3 łyżki oleju
szczypta sproszkowanej chilli
200 g ryżu basmati z dzikim
Zaczynamy od przygotowania karmelu. Na dno patelni wlewamy ¼ szkl. wody i wsypujemy doń 3 łyżki brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie brązowawy karmel. Uwaga! Nie wolno go przypalić, gdyż wtedy będzie gorzki.
Do tak przygotowanego karmelu wrzucamy pokrojone w niewielką kostkę kawałki kurczaka. Uwaga! Może pojawić się ogień. Kolejnym krokiem jest kilka minut przesmażania mięsa i otulania go w karmelu.
Następnie dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, sok z 1 limonki (uprzednio ją rolujemy, aby łatwiej było z niej wycisnąć sok), przyprawy: curry, chilli w proszku, słodką paprykę, ew. Garam Masala (jak uda Wam się ją dostać), sól, pieprz. Całość pod przykryciem wraz z połową szklanki wody dusimy ok. 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i posiekaną drobno połówkę papryczki chilli (ja dodaję dla ostrości z nasionami). Kurczaka smażymy jeszcze 8 minut.
Gotowe danie podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati z dzikim.