Język niemiecki - od czego zacząć?

16 września 2014 16:14
"Das Auto wird geparkt" - auto JEST zaparkowane, ale jest to forma bierna utworzona na sile.
Ona przyszla:
1/ Sie kam ......,
2/ Sie ist ....... gekommen, (mało uzywana forma czasu przeszlego)
Ona przyjdzie:
Sie wird ..... kommen
16 września 2014 16:18
kommen-kam-gekommen
Sie kam...to jest dopiero utworzone na siłę  
16 września 2014 16:20 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

to ge jak się dodaje do kommen to oznacza czas przeszły wtedy, tak samo do machen?

Przepraszam, musze w koncu tez sie odezwac.
Cenie to, ze usilujesz "czegos" sie nauczyc. Jednak bez poznania absolutnych podstaw, wybacz szczerosc, NIE nauczysz sie. Byc moze zapamietasz jakies pojedyncze slowa czy zwroty i napisze uczciwwie - bedziesz je powtarzac jak papuga, bez rozumienia. Czy tego chcesz? Twoje pytania mowia jasno, ze niemieckiego nie znasz, byc moze cos tam o uszy Ci sie obilo i to wszystko. Pytasz o sprawy, ktorych NIE DA sie wyjasnic wpisami na forum. Jest w necie tyle materialow, ze zamiast pisac tu - poszukaj darmowych kursow i tam spedzaj czas. 
Sprawa tworzenia czasu przeszlego to nie tylko dodanie przedrostka ge- !!! Sa czasowniki o roznych formach czasu przeszlego ... juz nie wspomne o slabych i mocnych.
16 września 2014 16:23
greenandy

kommen-kam-gekommen
Sie kam...to jest dopiero utworzone na siłę :-) 

Dlaczego piszesz, ze "sie kam ...." (w kropkach ciag dalszy zdania), jest tworzone na sile? Normalne w mowie potocznej, spotykam sie z tym na kazdym kroku. Nie mialam na mysli "Sie kamen" ...
16 września 2014 16:25
W mowie potocznej to perfekt,nie imperfekt
16 września 2014 16:28
greenandy

W mowie potocznej to perfekt,nie imperfekt

To juz widac kwestia tego gdzie sie jest i jak kto woli. Mnie uczulano caly czas no to, zeby uzywac Indikativ Präteritum.
A w trybie przypuszczajacym - Konjunktiv II Präteritum, czyli:
Sie käme ..... 

Ale, nie twierdze, ze mam racje, germanistka nie jestem.

16 września 2014 16:30 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Przepraszam, musze w koncu tez sie odezwac.
Cenie to, ze usilujesz "czegos" sie nauczyc. Jednak bez poznania absolutnych podstaw, wybacz szczerosc, NIE nauczysz sie. Byc moze zapamietasz jakies pojedyncze slowa czy zwroty i napisze uczciwwie - bedziesz je powtarzac jak papuga, bez rozumienia. Czy tego chcesz? Twoje pytania mowia jasno, ze niemieckiego nie znasz, byc moze cos tam o uszy Ci sie obilo i to wszystko. Pytasz o sprawy, ktorych NIE DA sie wyjasnic wpisami na forum. Jest w necie tyle materialow, ze zamiast pisac tu - poszukaj darmowych kursow i tam spedzaj czas. 
Sprawa tworzenia czasu przeszlego to nie tylko dodanie przedrostka ge- !!! Sa czasowniki o roznych formach czasu przeszlego ... juz nie wspomne o slabych i mocnych.

Zgadzam sie z emlią,ze nie da sie prosto wyjasnic wielu rzeczy,ale pytaj,forum tez od tego jest zeby 'sofort'pomoc uzyskac,ja ci pomoge na ile umiem,choc moj język nie jest perfekcyjny.
16 września 2014 16:32
emilia

To juz widac kwestia tego gdzie sie jest i jak kto woli. Mnie uczulano caly czas no to, zeby uzywac Indikativ Präteritum.
Sie käme ..... 

Tak,to jest tak hiperpoprawne,ze sami Niemcy go prawie nie używają Ale ty mozesz,czemu nie,niechże sie uczą od ciebie
16 września 2014 16:36
greenandy

Tak,to jest tak hiperpoprawne,ze sami Niemcy go prawie nie używają :-) Ale ty mozesz,czemu nie,niechże sie uczą od ciebie

Jestes, nie wiem czemu, zlosliwa ... Milego dnia Ci zycze.
16 września 2014 16:36
wichurra

Nie pomagam:)
Ale z Tobą to co innego:)

Wichurra ja Cie bardzo proszę, pomagaj. Podziel sie kobieto ta swoją wiedzą. wszystko co dziewczyny piszą to chlonę jak gabka, ale zawsze czekam na Twoja reakcję' jak nie poprawiasz to znaczy że alles gut 
16 września 2014 16:39 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Jestes, nie wiem czemu, zlosliwa ... Milego dnia Ci zycze.

Danke,gleichfalls  
16 września 2014 16:43 / 1 osobie podoba się ten post
gramatyka dla mnie to czarna magia, nie wiem od czego zacząć, jak wróce do polski to się udam do jakiego nauczyciela.ale na razie muszę sobie jakoś radzić,nawet drobne rzeczy, słówka z forum są cenne
16 września 2014 16:44
emilia

Sie käme ..... 

Ogólnie jest taka zasada, że słowie mówionym, w prostych zdaniach stosuje się Perfekt.
Imperfekt w bajkach, opowiadaniach i w zdaniach podrzędnie złożonych, w których występuje następstwo czasów.
Ale rzecz jasna różnie mówią. 
16 września 2014 16:44
ale w gramatyce niemieckiej nie wiem od czego zacząć, czego się uczyć na początku by coś tam zaświeciło w głowie
16 września 2014 16:45
polecacie jakąś stronke z gramatyka na początek? by była przejżysta i w miare łatwa do ogarnięcia