to ge jak się dodaje do kommen to oznacza czas przeszły wtedy, tak samo do machen?
to ge jak się dodaje do kommen to oznacza czas przeszły wtedy, tak samo do machen?
kommen-kam-gekommen
Sie kam...to jest dopiero utworzone na siłę :-)
W mowie potocznej to perfekt,nie imperfekt
Przepraszam, musze w koncu tez sie odezwac.
Cenie to, ze usilujesz "czegos" sie nauczyc. Jednak bez poznania absolutnych podstaw, wybacz szczerosc, NIE nauczysz sie. Byc moze zapamietasz jakies pojedyncze slowa czy zwroty i napisze uczciwwie - bedziesz je powtarzac jak papuga, bez rozumienia. Czy tego chcesz? Twoje pytania mowia jasno, ze niemieckiego nie znasz, byc moze cos tam o uszy Ci sie obilo i to wszystko. Pytasz o sprawy, ktorych NIE DA sie wyjasnic wpisami na forum. Jest w necie tyle materialow, ze zamiast pisac tu - poszukaj darmowych kursow i tam spedzaj czas.
Sprawa tworzenia czasu przeszlego to nie tylko dodanie przedrostka ge- !!! Sa czasowniki o roznych formach czasu przeszlego ... juz nie wspomne o slabych i mocnych.
To juz widac kwestia tego gdzie sie jest i jak kto woli. Mnie uczulano caly czas no to, zeby uzywac Indikativ Präteritum.
A w trybie przypuszczajacym - Konjunktiv II Präteritum, czyli:
Sie käme .....
Ale, nie twierdze, ze mam racje, germanistka nie jestem.
Tak,to jest tak hiperpoprawne,ze sami Niemcy go prawie nie używają :-) Ale ty mozesz,czemu nie,niechże sie uczą od ciebie
Nie pomagam:)
Ale z Tobą to co innego:)
Jestes, nie wiem czemu, zlosliwa ... Milego dnia Ci zycze.
To juz widac kwestia tego gdzie sie jest i jak kto woli. Mnie uczulano caly czas no to, zeby uzywac Indikativ Präteritum.
A w trybie przypuszczajacym - Konjunktiv II Präteritum, czyli:
Sie käme .....
Ale, nie twierdze, ze mam racje, germanistka nie jestem.