Pytania od początkujących opiekunek

14 kwietnia 2026 14:53 / 1 osobie podoba się ten post
Aldonak

Z pewnością o ważne numery telefonów, przyzwyczajenia i choroby podopiecznej. Poprosić o oprowadzenie po okolicy, jak włączać sprzęty domowe, ponieważ z tym też czasami jest problem. Nie zawsze ale można trafić na poprzednią opiekunkę, która wszystko ładnie wyłoży. Najczęściej z naciskiem na to co się nie podoba i na co uważać. Poza tym trzeba samemu sprawdzić miejsce bo co jednym się nie podoba, dla drugich jest do zaakceptowania. Najważniejsze żeby jeszcze przed wyjazdem mieć jak najwięcej informacji od firmy. Wtedy można ją odpowiednio rozliczyć jeśli się okaże, że jadąc do miłej staruszki, na miejscu zastajemy bacię z nieleczonymi chorobami. Firma powinna odpowiadać za to, jakie trafiają do nas informacje i jak bardzo potrafią się różnić z rzeczywistością.

Super napisane, ja dodaj jeszcze: osobę decyzyjną i pieniądze na życie. Jeśli rodzina jest liczna to polecam ustalić  jedną osobę „decyzyjną”.Co mi z całej listy dzieci, muszę wiedzieć do kogo zadzwonić w środku nocy. Pieniądze na zakupy. Gdzie są trzymane? Czy masz prowadzić zeszyt wydatków? Czy rodzina oczekuje paragonu za każdą bułkę? Jasne zasady od początku zapobiegają niedomówieniom.
06 lipca 2026 12:57
Luiza65

Super napisane, ja dodaj jeszcze: osobę decyzyjną i pieniądze na życie. Jeśli rodzina jest liczna to polecam ustalić  jedną osobę „decyzyjną”.Co mi z całej listy dzieci, muszę wiedzieć do kogo zadzwonić w środku nocy. Pieniądze na zakupy. Gdzie są trzymane? Czy masz prowadzić zeszyt wydatków? Czy rodzina oczekuje paragonu za każdą bułkę? Jasne zasady od początku zapobiegają niedomówieniom.

Luiza, święte słowa! Ustalenie jednej osoby decyzyjnej i jasnych zasad dotyczących pieniędzy na zakupy to absolutna podstawa, żeby potem nie było nieporozumień. Nie ma nic gorszego niż tłumaczenie się z każdego paragonu za bułki kilku osobom naraz.
Dodałabym do tego jeszcze jedną rzecz dokładne rozpisanie planu dnia podopiecznego. W jakich godzinach je posiłki, kiedy bierze leki i o której zazwyczaj chodzi spać. Taki stały harmonogram bardzo ułatwia start w nowym miejscu.