Pytania od początkujących opiekunek

07 stycznia 2022 18:38 / 1 osobie podoba się ten post
opiekunkoland

Jesteś cały czas u tej osoby?

Niestety nie. Ta osoba już nie żyje.... 
07 stycznia 2022 19:20 / 1 osobie podoba się ten post
Przykro mi :(
13 czerwca 2024 14:43 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry, jestem Monika z Aterima Med i chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Zastanawiasz się nad pracą Opiekuna osób starszych w Niemczech, ale nie jesteś pewien, czego się spodziewać? Chcesz dowiedzieć się więcej o wymaganiach, zarobkach i wsparciu, jakie oferujemy? Serdecznie zapraszamy na Dzień Otwarty ONLINE, który odbędzie się już 20 czerwca o godzinie 10:00.
Podczas spotkania dowiesz się:
-Jak wygląda pierwszy wyjazd?
-Jakie musisz spełnić wymagania?
- Ile możesz zarobić?
- Praca w opiece: na stałe czy na wakacje?
- Dlaczego ta praca daje satysfakcję?
- Jakie wsparcie otrzymasz od nas?

Praca Opiekuna osób starszych to nie tylko wyzwanie, ale i ogromna satysfakcja. To możliwość niesienia pomocy, towarzyszenia i wspierania tych, którzy tego najbardziej potrzebują. Ale jak to wszystko wygląda w praktyce?  Zapisz się tutaj na nasz Dzień Otwarty ONLINE i poznaj wszystkie szczegóły: https://aed.clickmeeting.com/praca-opiekuna-osob-starszych-w-niemczech-jak-to-wyglada-w-praktyce-/register
14 czerwca 2024 08:51 / 4 osobom podoba się ten post
MonikaAterima

Dzień dobry, jestem Monika z Aterima Med i chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Zastanawiasz się nad pracą Opiekuna osób starszych w Niemczech, ale nie jesteś pewien, czego się spodziewać? Chcesz dowiedzieć się więcej o wymaganiach, zarobkach i wsparciu, jakie oferujemy? Serdecznie zapraszamy na Dzień Otwarty ONLINE, który odbędzie się już 20 czerwca o godzinie 10:00.
Podczas spotkania dowiesz się:
-Jak wygląda pierwszy wyjazd?
-Jakie musisz spełnić wymagania?
- Ile możesz zarobić?
- Praca w opiece: na stałe czy na wakacje?
- Dlaczego ta praca daje satysfakcję?
- Jakie wsparcie otrzymasz od nas?

Praca Opiekuna osób starszych to nie tylko wyzwanie, ale i ogromna satysfakcja. To możliwość niesienia pomocy, towarzyszenia i wspierania tych, którzy tego najbardziej potrzebują. Ale jak to wszystko wygląda w praktyce?  Zapisz się tutaj na nasz Dzień Otwarty ONLINE i poznaj wszystkie szczegóły: https://aed.clickmeeting.com/praca-opiekuna-osob-starszych-w-niemczech-jak-to-wyglada-w-praktyce-/register

gdyby były takie rzeczy jak ja zaczynałam to byłoby dużo prościej ze wszystkim.. fajna inicjtaywa 
14 czerwca 2024 10:24
Może dołączę. Mam przerwę w opiece i trochę ciekawi mnie cyz coś się zmieniło... i co teraz oferują firmy. do usłyszenia
26 czerwca 2024 10:53
Ewelina645

Ja mam otwarte drzwi w nocy żeby słyszeć w razie jak by babcia wstała do łazienki . Ale w ciągu dnia jak idę do siebie zamykam drzwi w weekendy kiedy są córki też .

Ja się też tak nauczyłem, że w nocy mam otwarte, w razie gdyby się coś z podopiecznym działo, ale nikt tego ode mnie nie oczekuje i mogę sobie zamknąć. Chodzi bardziej o mój spokój :) 
16 sierpnia 2025 17:05
Witam czy to forum działa jeszcze ?
17 sierpnia 2025 08:47 / 1 osobie podoba się ten post
Katarzyna43

Witam czy to forum działa jeszcze ?

Witamy,witamy i zapraszamy na forum. Oczywiście że nadal działamy. To jest przecież najlepsze forum opiekunowe nikt nikomu nie ubliża a raczej wsp9lnie się wspieramy i wymieniamy doświadczenia oraz udzielamy porad .
09 lutego 2026 10:24 / 1 osobie podoba się ten post
Jakie były wasze największe obawy przed pierwszym wyjazdem i co okazało się w praktyce łatwiejsze niż się spodziewalyście?
Z mojego doświadczenia wynika że najwięcej stresu jest przed  a na miejscu wszystko powoli się układa. Chętnie poczytam jak to wygląda u Was i co dziś powiedziałybyście same sobie na początke pracy  🌼
10 lutego 2026 10:56 / 2 osobom podoba się ten post
Przed pierwszym wyjazdem bałam się chyba wszystkiego po trochu… jezyka, że nie dam rady się dogadać, że trafie na trudnego Podopiecznego, że zostanę sama z problemami i bez wsparcia.... Największy stres był jeszcze w domu czyli pakowanie wzystkich potrzebnych rzeczy
02 marca 2026 12:32
Na miejscu też wiele rzeczy okazało się łatwiejsze niż myślałem bo Podopieczny ma swój rytm dnia a ty się w to wchodzisz po kolei Dziś powiedziabym sobie na start bez stresu niepotrzebnego pytaj o wszystko, zapisuj sobie ważne rzeczy i rób po jednej rzeczy na raz z czasem wszystko się układa 👍👍👍
02 marca 2026 12:34 / 1 osobie podoba się ten post
Jak myślicie o co koniecznie zapytać rodzinę Podopiecznego pierwszego dnia? może zbierzemy tu wazne informacje dla poczatkujących
04 marca 2026 14:29 / 1 osobie podoba się ten post

Z mojego doświadczenia warto na początku zapytać o najważniejsze rzeczy z codziennej rutyny Podopiecznego o której wstaje co lubi jeść . Dobrze też dowiedzieć się co go denerwuje ale to sami zrozumiecie a co uspokaja, bo to bardzo pomaga w pierwszych dniach. I jeszcze gdzie są najpotrzebniejsze rzeczy w domu  wtedy człowiek nie czuje się tak zagubiony na starcie

05 marca 2026 16:26 / 2 osobom podoba się ten post
stanislawn

Jak myślicie o co koniecznie zapytać rodzinę Podopiecznego pierwszego dnia? może zbierzemy tu wazne informacje dla poczatkujących

Z pewnością o ważne numery telefonów, przyzwyczajenia i choroby podopiecznej. Poprosić o oprowadzenie po okolicy, jak włączać sprzęty domowe, ponieważ z tym też czasami jest problem. Nie zawsze ale można trafić na poprzednią opiekunkę, która wszystko ładnie wyłoży. Najczęściej z naciskiem na to co się nie podoba i na co uważać. Poza tym trzeba samemu sprawdzić miejsce bo co jednym się nie podoba, dla drugich jest do zaakceptowania. Najważniejsze żeby jeszcze przed wyjazdem mieć jak najwięcej informacji od firmy. Wtedy można ją odpowiednio rozliczyć jeśli się okaże, że jadąc do miłej staruszki, na miejscu zastajemy bacię z nieleczonymi chorobami. Firma powinna odpowiadać za to, jakie trafiają do nas informacje i jak bardzo potrafią się różnić z rzeczywistością.
09 marca 2026 11:06
Ja od siebie dodałabym jeszcze jedną rzecz, o którą zawsze pytam na początku jak wygląda dokładny plan dnia podopiecznego, O której wstaje kiedy je posiłk kiedy bierze leki i czy ma jakieś stałe przyzwyczajenia. Dla starszych osób rutyna jest bardzo ważna i łatwiej wtedy wejść w ich rytm dnia