Uchodźcy

13 września 2015 15:41 / 5 osobom podoba się ten post
Mycha

Jak byłam w Paryżu to się przeraziłam. Paryż jest brudny. Do czarnych dzielnic policja boi się pchać jak nie jest uzbrojona po zęby. Ja do tamtego momentu zupełnie inaczej patrzyłam na inne kultury. Znacznie przyjaźniej i beztrosko.
Nie dziwię się takiemu oporowi ludzi w PL.
Chyba się p. Merkel coś popierniczyło. To co mamy ich zniewolić ??? Za zasiekami ??? Ona jest naiwna/głupia czy taką udaje ??

Tu jest jasno i wyraznie pokazane, wszędzie strach i przerażenie. Kilka filmów z kilku krajów EU Merkel otworzyła granice dla teroryzmu a grozi sankcjami i zamknięciem granic europejczykom. Jesli Polska się nie ugnie Niemcom, to kiedyś oni sami nam podziękują, bedą mieli gdzie spierdzielac przed maczetami.

13 września 2015 15:47
Mycha

Nie bardzo zrozumiałam kto tu jest pokojowy. Ja czy Wietnamczycy czy coś innego miałaś na myśli.

Obcokrajowców:)
13 września 2015 15:54 / 3 osobom podoba się ten post
Dla mnie to wszystko nie ma sensu. Bawienie się ludźmi przez polityków w imię cholera wie czego ( Putin kontra USA ) jakieś sztuczne, nieprzemyślane, uparte decyzje które nikomu niczego dobrego nie przyniosą. Wkurzona jestem na polityków, których my utrzymujemy z naszych ciężko zarobionych pieniędzy a Ci bardzo szybko uczą się pokazywać nam, gdzie jest nasze miejsce w szeregu. Bawią się polityką a ludzie na świecie tylko cierpią. Jak się zagłębie w temat, to żałuje że nie jestem terrorystką a atak skierowałabym tylko w jedną stronę. Porypało się im w głowach. A ja szaraczek mogę tylko wargi przygryzać ze złości.
13 września 2015 15:55 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Jak byłam w Paryżu to się przeraziłam. Paryż jest brudny. Do czarnych dzielnic policja boi się pchać jak nie jest uzbrojona po zęby. Ja do tamtego momentu zupełnie inaczej patrzyłam na inne kultury. Znacznie przyjaźniej i beztrosko.
Chyba się p. Merkel coś popierniczyło. To co mamy ich zniewolić ??? Za zasiekami ??? Ona jest naiwna/głupia czy taką udaje ??

Mycha , a wiesz jak Francja obchodziła się ze swoimi koloniami, właściwie już nie z koloniami ale z dawnymi poddanymi z Algerii? Ulice krwią algierską spływały? Dziwć się tej nienawiści? Kto ich znowu osiedlił na przedmieściach ,żeby uniknąć kontaktu?
My jako kraj mamy szansę uniknąć budowania gett kolejnych. Austria, Norwegia, nawet Niemcy. Tylko społeczeństwo musi się otworzyć. IA państwo dbać też o warunki życia swoich obywateli.
13 września 2015 16:00 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Obcokrajowców:)

No bo "Ci" akurat mają inna kulturę, chociaż gdyby chcieli to teoretycznie taki Wietnamczyk mógłby mnie "załatwić" kawałkiem bambusa - haha. Ale potrafią współżyć z innymi na całym świecie. Chcą współżyć. Ich "immamowie" ( to żartobliwe określenie ) nie nawołują do agresji. I to jest ta różnica.

Jest mi przykro, że za złą opinię islamu płacą przeciętni muzułmanie, którzy nie mają nic wspólnego z agresją. Wpadli w szablon tak jak Polacy. Tylko nasz szablon to pijacy i złodzieje aut. I jakoś nikt w Europie nie chce się nad tym zastanawiać.
13 września 2015 16:04 / 1 osobie podoba się ten post
"Kto myśli o problemach- ma problemy,
kto myśli o rozwiązaniach- ma rozwiązania"
N.B. Enkelmann
13 września 2015 16:17 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Udaje.
I panicznie się boi. Nie imigrantów.
Boi się opinii publicznej i choć cienia oskarżenia o niechęć do imigrantów  bo stąd juz krok do możliwości oskarżania o faszyzm. Niemcy mają do dzisiaj wyrzuty sumienia z powodu mordowania tych o innym kolorze skóry,innej religii, innego niż aryjskie pochodzenia.
To poczucie winy, winy sprzed 70 lat, każe niemieckim politykom, przerażonym tylko możliwością posądzenia ich o rasizm, faszyzm czy cokolwiek w ten deseń, przyjmować uchodźców jak leci i udawać,że problemu nie ma. Co więcej, to poczucie winy każe im narzucać innym krajom europejskim partycypację w rozwiązaniu problemu.
Tylko z jakiej racji Polacy czy inny kraj mają dzielić to poczucie winy. Jest to problem Niemców, jeśli nie radzą sobie z własną przeszłością.
Otworzyli puszkę Pandory, tylko z jakiej racji dzielą zawartość tej puszki na innych. A może ktoś nie ma ochoty zjadać nieświeżej zawartości tej puszki?Zmuszanie kogoś do jedzenia czegoś, czego ktoś jeść nie chce to świństwo. Przypomina to przemysłowy tucz gęsi na pasztet z wątróbek. W dodatku jak nie zjesz, to ci się grozi konsekwencjami a nawet użyciem siły.

13 września 2015 16:17 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

No bo "Ci" akurat mają inna kulturę, chociaż gdyby chcieli to teoretycznie taki Wietnamczyk mógłby mnie "załatwić" kawałkiem bambusa - haha. Ale potrafią współżyć z innymi na całym świecie. Chcą współżyć. Ich "immamowie" ( to żartobliwe określenie ) nie nawołują do agresji. I to jest ta różnica.

Jest mi przykro, że za złą opinię islamu płacą przeciętni muzułmanie, którzy nie mają nic wspólnego z agresją. Wpadli w szablon tak jak Polacy. Tylko nasz szablon to pijacy i złodzieje aut. I jakoś nikt w Europie nie chce się nad tym zastanawiać.

Tu jest jeszcze jeden szablon Polaka, tym razem  zapisany złotymi zgłoskami Gazety Wyborczej.Cyt:Nie znajdą pracy, wydrenują budżet, nie zrozumieją wolnych wyborów, aż w końcu któryś wysadzi się w metrze - takie głosy najłatwiej potraktować z góry, z pozycji moralnej wyższości, podlewając dydaktycznym sosem. Ale to błąd, bo odzwierciedlają wątpliwości i lęki dużej części Polaków. Niekoniecznie zoologicznych rasistów czy kiboli. Kosztownych zasiłków i trudności z asymilacją boją się nie tylko ochroniarze, kierowcy i fryzjerki, w domyśle - niewykształceni prostaczkowie.  Również nauczyciele, lekarze, przedsiębiorcy, menedżerowie......itd...w ten deseń.  Nie będę tego komentować, albowiem obiecałam sobie nie zabierać więcej glosu w tej dyskusji, w trosce o uczestników forum. Żeby znowu nie było, że ktoś walnie focha z przytupem, jak ktoś ma inne zdanie i je uzasadnia dość wyrażnie, chcąc rozjaśnić swój pogląd.Idę sobie na wątek o remontach, zakupach i takich tam innych :)
13 września 2015 17:31 / 1 osobie podoba się ten post
Nie wiem kogo boi się pani kanzlerz, ale reaguje zamknięciem granic, coraz głośniejsze są także głosy o obniżeniu standardów socjalnych w De. Tak żeby już Niemcy nie były krajem obiecanym .
13 września 2015 17:33 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Tu jest jeszcze jeden szablon Polaka, tym razem  zapisany złotymi zgłoskami Gazety Wyborczej.Cyt:Nie znajdą pracy, wydrenują budżet, nie zrozumieją wolnych wyborów, aż w końcu któryś wysadzi się w metrze - takie głosy najłatwiej potraktować z góry, z pozycji moralnej wyższości, podlewając dydaktycznym sosem. Ale to błąd, bo odzwierciedlają wątpliwości i lęki dużej części Polaków. Niekoniecznie zoologicznych rasistów czy kiboli. Kosztownych zasiłków i trudności z asymilacją boją się nie tylko ochroniarze, kierowcy i fryzjerki, w domyśle - niewykształceni prostaczkowie.  Również nauczyciele, lekarze, przedsiębiorcy, menedżerowie......itd...w ten deseń.  Nie będę tego komentować, albowiem obiecałam sobie nie zabierać więcej glosu w tej dyskusji, w trosce o uczestników forum. Żeby znowu nie było, że ktoś walnie focha z przytupem, jak ktoś ma inne zdanie i je uzasadnia dość wyrażnie, chcąc rozjaśnić swój pogląd.Idę sobie na wątek o remontach, zakupach i takich tam innych :)

Nie widzę tutaj szablonu Polaka, tylko obawy , zrozumiałe w obliczu takiej inwazji.Niezależne od statusu społecznego .
13 września 2015 17:42 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Nie wiem kogo boi się pani kanzlerz, ale reaguje zamknięciem granic, coraz głośniejsze są także głosy o obniżeniu standardów socjalnych w De. Tak żeby już Niemcy nie były krajem obiecanym .

Kogo boi sie Angela:
http://wpolityce.pl/swiat/265214-rosnie-ryzyko-zamachow-przywodca-al-kaidy-wzywa-do-przeniesienia-wojny-do-serc-domow-i-miast-krzyzowcow-zachodu
13 września 2015 18:47 / 1 osobie podoba się ten post
Czyli Europa powinna zamknąć granice, bo nie masz chyba wątpliwości ,że uchodzcy będą napływać, a zanim kraje Uni  dojdą do porozumienia co można zrobić tam na miejscu, tysiące będą starały sie przedostać do Europy. Może się potopią albo poduszą. Rozbudzono nadzieję na lepsze zycie w Europie więc przybywają.
13 września 2015 18:55 / 3 osobom podoba się ten post
13 września 2015 19:07
...i nastepna zmiana poglądów
http://fakty.interia.pl/raporty/raport-imigranci-z-afryki/informacje/news-rafal-trzaskowski-polska-stawia-warunki-ws-uchodzcow,nId,1884687
13 września 2015 19:08 / 2 osobom podoba się ten post
i jeszcze jedna wiadomość   http://fakty.interia.pl/swiat/news-al-kaida-wzywa-do-przeprowadzania-zamachow-na-zachodzie,nId,1884669

lecę poczytać co wielce opiniotwórcza Wyborcza napisała