Ciasto:
- 200gr mąki
- 1 jajko
-1/3 łyzeczka soli
- 100gr. masła
2łyzki wody
wszystko zagniatam i na 30min. do lodówki w tym czasie robie farsz: szpinak przesmażam z czosnkiem dodaje sól, pieprz gałke muszkatałową/ jak nie masz to tez nic/ tak az woda odparuje.Dzisiaj dodałam szynkę. Forme wyłozyłam ciastem , nakłuwam widelcem i obciążyłam grochem/ na to ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuje groch alboco masz /fasola/ i do nagrzanego piekarnika do 190st. na 15 min. wyjmuję i wykładam szpinak i szynke i zapiekam 10 min. wyjmuje. roztrzepuje jedno lub 2 jaja ze śmietaną/ 3/4szkl. i starty ser i tym polewam na wierz, pieke 35min. w tem.180st, skomplikowane ? chyba nie:-) oczywiscie groch z papierem zabieram ale takiej wytrawnej kucharce to nie powinnam pisac:czerwieni sie:
Kupiłam coś takiego po raz pierwszy w woreczku przeźroczystym były tam róznego rodzju fasole i kasza...oczywiście dodałam warzywka i gotowe.
Zrobiłam 2 dni temu Kim Lan czyli kapusta pekińska kiszona......mi to jeszcze bardziej smakuje niż nasza kapustka......i robi się prościej.......jest mięciutka, dziś rano jak przekładałam do słoika to się obżarłam nie mogłam się powstrzymać........
Mój PDP był niejadkiem , żadnych musli i owoców...więc kupiłam w DM musli mielone dla dzieci dodję do jogurtu ze swojej roboty , kroje drobno owoce i na to jogurt z musli w lecie na to malinki czy jagódki..... teraz zajada ze smakiem........
Jogurt robię bardzo prosto, przeważnie kupuję mleko sojowe w DM za 0,95 i aktimel lub aktiwia .
Mleko wlewam do słoika i dodaję lyzeczkę z aktimela lub aktywii staiwam przy ciepłym kaloryferze na 4,5 godz czasmi nawet 3 i gotowe......jogurt jest naprawdę pyszny...potem jeszcze miksuję z innymi owocami i mam 2 śniadanie.......