Takie tam do kawy, piernik z jabłkami babka z zakalcem :)
Takie tam do kawy, piernik z jabłkami babka z zakalcem :)
Michasiu poproszę przepis na piernik, bardzo dawno nie piekłam :buziaki1:
ok
- 3 jaja--
-1i1/2 szkl.mąki
- 1 łyzka cynamon
- 1 łyżka kakao
-1/2 szkl oleju
1 łyzeczka sody
- 4 jabłka
Żółtka ubiłam z cukrem dodałam olej i suche składniki.Białka na końcu/ubite/ z jabłkami pokrojony w kosteczkę.piec 40-do 50 min. w 170 st
smacznego :)
Sernik gotowany
1 kg mielonego sera (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia - trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić) 4 duże jajka (użyłam L) 200 g masła 1 szklanka cukru łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka - bez cukru) 200 ml mleka około 400 g herbatników polewa: 250 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo do wyboru: wiórki czekolady zmiksowane ciasteczka wiórki kokosowe siekane orzechy itp. Wykonanie sernik: W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj. Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej. Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników. Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu). Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy. Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika. Ułóż na wierzchu herbatniki. polewa czekoladowa: Podgrzej kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła. Wylej polewę na wierzch herbatników i udekoruj wg uznania. Ciasto schłódź w lodówce przez noc - możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon.
Sernik gotowany
1 kg mielonego sera (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia - trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić) 4 duże jajka (użyłam L) 200 g masła 1 szklanka cukru łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka - bez cukru) 200 ml mleka około 400 g herbatników polewa: 250 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo do wyboru: wiórki czekolady zmiksowane ciasteczka wiórki kokosowe siekane orzechy itp. Wykonanie sernik: W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj. Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej. Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników. Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu). Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy. Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika. Ułóż na wierzchu herbatniki. polewa czekoladowa: Podgrzej kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła. Wylej polewę na wierzch herbatników i udekoruj wg uznania. Ciasto schłódź w lodówce przez noc - możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon.
Ale kusisz. :nie wolno: A ja mam cel schudnąć do lipca ok 10 kg.:nerwowy1: Dwa fajne wesela się szykują musssss iść. Mam nadzieję, że w DE trochę sobie przykrucę. Ale wygląda smakowicie. :mniam:
Ja wypiekam ale nie jem:-)
Masochistka:):):):)
Znalazlam w necie przepisik na interesujace ciasto bananowe. Wklejam wam przepisik ;)
Składniki:
- 2 śmiejące się oczka,
- 2 zgrabne nóżki,
- 2 kochane rączki,
- 2 twarde kontenery z mlekiem,
- 2 jajka,
- 1 wyściełana futerkiem miska do mieszania,
- 1 twardy banan.
Wskazówki:
1. Spójrz głęboko w śmiejące się oczka.
2. Rozdziel dwie zgrabne nóżki dwiema kochanymi rączkami.
3. ¦ciskaj i masuj kontenery z mlekiem bardzo delikatnie, aż wyściełana futerkiem miska do mieszania będzie dobrze natłuszczona (sprawdzaj w regularnych odstępach czasu palcem).
4. Delikatnie dodawaj twardego banana do miski, pracując nim w przód i w tył, aż do ubicia piany (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w międzyczasie kontenery z mlekiem).
5. Gdy temperatura wzrośnie, wsuń banana głęboko do miski i nakryj jajkami (pozwolić aby wszystko przesiąkło - byle nie przez cala noc).
6. Ciasto będzie gotowe gdy banan stanie się miękki. Powtarzaj kroki od trzeciego do piątego lub zmieniaj miski do mieszania.
Uwaga:
Jeśli pieczesz w nieznanej kuchni wyczyść dokładnie przybory kuchenne przed i po użyciu. Nie wylizuj miski do mieszania po użyciu.
Jeśli ciasto zbyt urośnie, ulotnij się z miasta...
Znalazlam w necie przepisik na interesujace ciasto bananowe. Wklejam wam przepisik ;)
Składniki:
- 2 śmiejące się oczka,
- 2 zgrabne nóżki,
- 2 kochane rączki,
- 2 twarde kontenery z mlekiem,
- 2 jajka,
- 1 wyściełana futerkiem miska do mieszania,
- 1 twardy banan.
Wskazówki:
1. Spójrz głęboko w śmiejące się oczka.
2. Rozdziel dwie zgrabne nóżki dwiema kochanymi rączkami.
3. ¦ciskaj i masuj kontenery z mlekiem bardzo delikatnie, aż wyściełana futerkiem miska do mieszania będzie dobrze natłuszczona (sprawdzaj w regularnych odstępach czasu palcem).
4. Delikatnie dodawaj twardego banana do miski, pracując nim w przód i w tył, aż do ubicia piany (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w międzyczasie kontenery z mlekiem).
5. Gdy temperatura wzrośnie, wsuń banana głęboko do miski i nakryj jajkami (pozwolić aby wszystko przesiąkło - byle nie przez cala noc).
6. Ciasto będzie gotowe gdy banan stanie się miękki. Powtarzaj kroki od trzeciego do piątego lub zmieniaj miski do mieszania.
Uwaga:
Jeśli pieczesz w nieznanej kuchni wyczyść dokładnie przybory kuchenne przed i po użyciu. Nie wylizuj miski do mieszania po użyciu.
Jeśli ciasto zbyt urośnie, ulotnij się z miasta...
Znalazlam w necie przepisik na interesujace ciasto bananowe. Wklejam wam przepisik ;)
Składniki:
- 2 śmiejące się oczka,
- 2 zgrabne nóżki,
- 2 kochane rączki,
- 2 twarde kontenery z mlekiem,
- 2 jajka,
- 1 wyściełana futerkiem miska do mieszania,
- 1 twardy banan.
Wskazówki:
1. Spójrz głęboko w śmiejące się oczka.
2. Rozdziel dwie zgrabne nóżki dwiema kochanymi rączkami.
3. ¦ciskaj i masuj kontenery z mlekiem bardzo delikatnie, aż wyściełana futerkiem miska do mieszania będzie dobrze natłuszczona (sprawdzaj w regularnych odstępach czasu palcem).
4. Delikatnie dodawaj twardego banana do miski, pracując nim w przód i w tył, aż do ubicia piany (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w międzyczasie kontenery z mlekiem).
5. Gdy temperatura wzrośnie, wsuń banana głęboko do miski i nakryj jajkami (pozwolić aby wszystko przesiąkło - byle nie przez cala noc).
6. Ciasto będzie gotowe gdy banan stanie się miękki. Powtarzaj kroki od trzeciego do piątego lub zmieniaj miski do mieszania.
Uwaga:
Jeśli pieczesz w nieznanej kuchni wyczyść dokładnie przybory kuchenne przed i po użyciu. Nie wylizuj miski do mieszania po użyciu.
Jeśli ciasto zbyt urośnie, ulotnij się z miasta...
Znalazlam w necie przepisik na interesujace ciasto bananowe. Wklejam wam przepisik ;)
Składniki:
- 2 śmiejące się oczka,
- 2 zgrabne nóżki,
- 2 kochane rączki,
- 2 twarde kontenery z mlekiem,
- 2 jajka,
- 1 wyściełana futerkiem miska do mieszania,
- 1 twardy banan.
Wskazówki:
1. Spójrz głęboko w śmiejące się oczka.
2. Rozdziel dwie zgrabne nóżki dwiema kochanymi rączkami.
3. ¦ciskaj i masuj kontenery z mlekiem bardzo delikatnie, aż wyściełana futerkiem miska do mieszania będzie dobrze natłuszczona (sprawdzaj w regularnych odstępach czasu palcem).
4. Delikatnie dodawaj twardego banana do miski, pracując nim w przód i w tył, aż do ubicia piany (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w międzyczasie kontenery z mlekiem).
5. Gdy temperatura wzrośnie, wsuń banana głęboko do miski i nakryj jajkami (pozwolić aby wszystko przesiąkło - byle nie przez cala noc).
6. Ciasto będzie gotowe gdy banan stanie się miękki. Powtarzaj kroki od trzeciego do piątego lub zmieniaj miski do mieszania.
Uwaga:
Jeśli pieczesz w nieznanej kuchni wyczyść dokładnie przybory kuchenne przed i po użyciu. Nie wylizuj miski do mieszania po użyciu.
Jeśli ciasto zbyt urośnie, ulotnij się z miasta...