Zabawa w słówka

25 grudnia 2013 20:45
fryz, afro, woda, schody, frak, fajki, oda, owoc, kasy, Afryki, kaszy, Nida, Don, szyjka, szok, szyna, cyna, cyrk, cis, cios, szok, czas, ryzyko, szyja, rak, kac, ryzyko, hak, jodyna, nowa, dni, Fryzyjka, wschody, ryj, Kasi, Wandy, Danki, Irki, szycha, dynia, wady, kora, wiosna,
KARYKATURZYSTKA
25 grudnia 2013 22:07
karykatura, kat, kara, tura, tur, Turze, rzeka, kary, trzustka, trzysta, Star,tarka, tara, trzask, ryk, rys, Rysy, syty, kasa, kaska, trasa, trasy, rasa, rasy, skat, taka, tak, kur, kurka, kura, kurzy, tryk
PORTRECISTKA
25 grudnia 2013 22:25
PORTRECISTKA - portret,cis,port,trak,tka,karo,kast,sort,tok,tor,top,ROR,car,cap,trop,rota,ropa,sito,sierota
MULTIPLIKOWAĆ
25 grudnia 2013 22:35
Ja piernicze,od roku próbuję rozszyfrować tą grę i za cholerę nie wiem z czym się to je...sory ,ze zasmiecam :)
25 grudnia 2013 22:46
ivanilia40

Ja piernicze,od roku próbuję rozszyfrować tą grę i za cholerę nie wiem z czym się to je...sory ,ze zasmiecam :)

A na pierwszą stronę tematu zaglądałaś? :)
Założycielka wyjaśnia co ma na myśli :)))
Zaczęłam się w to bawić, kiedy zauważyłam, że mam wątpliwości co do polskiej pisowni, a nigdy nie miałam, bo jestem wzrokowcem, no ale nabieram pewności co języka niemieckiego, dużo łatwiejszy od naszego :)
25 grudnia 2013 22:47
ivanilia40

Ivcia, nie zaśmiecasz, a kto pyta nie błądzi :))) Z liter słowa pisanego wielkimi literami musisz ułożyć jak najwięcej słów  - od trzyliterowych wzwyż. Próbuj :)
25 grudnia 2013 22:48
ivanilia40

Nic strasznego, z liter skladających się na :zadane" słowo np jak ost P O R T R E C I S T K A  tworzymy nowe slowa--- cis, por,Powodzenia
25 grudnia 2013 22:52
hagia

PORTRECISTKA - portret,cis,port,trak,tka,karo,kast,sort,tok,tor,top,ROR,car,cap,trop,rota,ropa,sito,sierota
MULTIPLIKOWAĆ

multi, plik, owa, tip, liliput, lilia, ul, Ulm,wal, ćma, mać
POPRÓBOWAĆ
25 grudnia 2013 23:01
popróbować - por, próba, pora, bór, wab, bor, próbować, paproć, boa, bać, opór, rób, prać, poprać, wrób,pobrać, prawo, brawo, barowo
ZAKONSERWOWAĆ
26 grudnia 2013 07:47
konserwa, konać, ser, nać, znać, kazać, rwać, rak, war, kora, koran, rowek, krowa, srać, rzeka, werwa, worek, nosek, kara, karo, kawa, kosa.
ZBLIŻENIE
26 grudnia 2013 08:13
liż, liże, zbliż,że, lin, linie, nie, zelże, beż, leż, żel, lenie
ODDALANIE
26 grudnia 2013 08:35
Od , do , odda ,oddanie , danie, lanie , len ,nie ,lada , dola ,niedola ,dal , Ala ,Nida ,Doda , Nela , ile ,
PRZECIWWSKAZANIE
26 grudnia 2013 08:40
No dobrze zrozumiałam,że trzeba ułożyć slowa z np. PORTRECISTKA,ale skąd się biorą te drugie słowa pisane duzymi literami np.;ZBLIZENIE,ODDALANIE,PRZECIWWSKAZANIE ?
26 grudnia 2013 08:42
ivanilia40

No dobrze zrozumiałam,że trzeba ułożyć slowa z np. PORTRECISTKA,ale skąd się biorą te drugie słowa pisane duzymi literami np.;ZBLIZENIE,ODDALANIE,PRZECIWWSKAZANIE ?

Jak już znajdziesz słowa w słowie to sama wymyślasz następne zadanie(słowo)  
PRZECIWSKAZANIE: sprzeciw, kazanie, wskazanie, ciska, wciska, przekazanie, prze, kanie, karci, skarci, szaniec, karze, skaza, sanie, saki, kasza, kacza, czaszka, czapka, paczka.
BIADOLENIE
26 grudnia 2013 08:43
Malgi

Jak już znajdziesz słowa w słowie to sama wymyślasz następne zadanie(słowo)  
PRZECIWSKAZANIE: sprzeciw, kazanie, wskazanie, ciska, wciska, przekazanie, prze, kanie, karci, skarci, szaniec, karze, skaza, sanie, saki, kasza, kacza, czaszka, czapka, paczka.
BIADOLENIE

Dziękiję Gosiu :)