Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

26 grudnia 2016 13:48 / 2 osobom podoba się ten post
koralia

U mnie piers kaczki z sina kapustka ze sloika...
Wiele osob pisze o kaczce,
Ja mialam przeprawe z PDp.
Gotuje zawsze pod jej dyktando, z niczym sie nie wychylam.
No i znalazla przepis na piers> piersc obsmazyc, wczesniej nacinajac skore, strona ze skora 10 min, druga 4 min.
Nastepnie do piekarnika na 100 stopni, aby doszla.
Po pierwsze, piers wielka, po drugie po smazeniu nadal w srodku byla krew, brrrrr:blee:
Wiec mowie, niech sprawdzi inny przepis bo bedziemy jesc ,,zywa,, kaczke.
Ze 20 razy czytala przepis, i dalej swoje.
Potem zerkanela na zegar i zaczela jojczec, ze za wczesnie bedzie obiad,
Zeszlam z linii strzalu i czekam.
Slysze wymyslanie,, moja piekna kaczka ,nic z niej nie bedzie,,
Mysle, trudno co bedzie, babka twardoglowa, wiec niech ma co chce.
Kaczka byla rumiana od obsmzania, ale w srodku surowa!!!!
Oczywiscie nie jadlam ,bo krew z niej wyplywala,
znaczy sie z kaczki.:brak wiary:
PDP pilowala nozem porcje i zula, klapiac szczeka.
Zostalo duzo na jutro, piers to chyna z bociana lub pelikana ,bo ogromna..
Napiszcie jak wy robicie ta piers?

Ja osotatnio tez miałam przeboje z kaczką i stwierdziłyśmy z Pdp, że więcej kaczki nie będzie
26 grudnia 2016 17:09 / 2 osobom podoba się ten post
U nas świąteczne resztki,można tak powiedzieć:)Tj.wczorajsza kapucha wzbogacona speckiem i podsmażonymi parówkami,sosu pomidorowego dorobiłam do tego makaron świderki i wyszedł zupełnie smaczny eintopf:)
26 grudnia 2016 20:32 / 3 osobom podoba się ten post
koralia

U mnie piers kaczki z sina kapustka ze sloika...
Wiele osob pisze o kaczce,
Ja mialam przeprawe z PDp.
Gotuje zawsze pod jej dyktando, z niczym sie nie wychylam.
No i znalazla przepis na piers> piersc obsmazyc, wczesniej nacinajac skore, strona ze skora 10 min, druga 4 min.
Nastepnie do piekarnika na 100 stopni, aby doszla.
Po pierwsze, piers wielka, po drugie po smazeniu nadal w srodku byla krew, brrrrr:blee:
Wiec mowie, niech sprawdzi inny przepis bo bedziemy jesc ,,zywa,, kaczke.
Ze 20 razy czytala przepis, i dalej swoje.
Potem zerkanela na zegar i zaczela jojczec, ze za wczesnie bedzie obiad,
Zeszlam z linii strzalu i czekam.
Slysze wymyslanie,, moja piekna kaczka ,nic z niej nie bedzie,,
Mysle, trudno co bedzie, babka twardoglowa, wiec niech ma co chce.
Kaczka byla rumiana od obsmzania, ale w srodku surowa!!!!
Oczywiscie nie jadlam ,bo krew z niej wyplywala,
znaczy sie z kaczki.:brak wiary:
PDP pilowala nozem porcje i zula, klapiac szczeka.
Zostalo duzo na jutro, piers to chyna z bociana lub pelikana ,bo ogromna..
Napiszcie jak wy robicie ta piers?

Ja piersi z kaczki osuszam, pieprzę, posypuję majerankiem i kroj ę cieniutko czosnek  obkładam piersi i nacinam skórkę i odstawiam na 2 godz. Rozgrzewam olej i łyżkę masła klarowanego rozgrzewam i stroną ze skórką obsmażam razem z czosnkiem i po 3 minutach czosnek zbieram odwracam i na 3 minuty. Następnie znowu skórką na 8 minut i odrwacam też na tyle czasu.Odkładam piersi i posypuję solą.Do sosu na patelni dolewam 1/2 szkl .soku pomarańczowego i po połączeniu składników polewam pokrojone piersi. pychota i przepieczona bez kropli krwi.:)
27 grudnia 2016 10:14 / 1 osobie podoba się ten post
Mmm Michasia, brzmi twoj przepis pysznie.
Ja niestety nie moge a i nie chce wykazac sie inwencja, wszystko robie pod dyktndo PD{P,
a ona posilkuje sie przepisami badz to z ksiazki Oetkera, lub z gazety.
I jak to u Niemca, ani w prawo ani w lewo bo slowo pisane jest swiete.
Dlatego ta koszmarna kaczka jest pol surowa.

Dzis dalej kaczka na obiad, musze sie wywinac z jedzenia tego.
Powiem ze zoladek mnie boli...
Ugotuje sobie ryz....
Tak wogole to wkurza mnie brak surowek, zaczne sama robic,dla siebie, bo PDP tylko mrozonki czasem do dania, lub ze sloika.
W Polsce mamy istny raj surowkowy, tu niestety inaczej jedza starsi ludzie.
27 grudnia 2016 11:03 / 1 osobie podoba się ten post
Naleśniki z borowkami i twarogiem albo z musem, kompot z jablek ekologicznych
27 grudnia 2016 11:16 / 2 osobom podoba się ten post
Gęsie udka pieczone w niskiej temperaturze, ziemniaki, mus z buraczków ćwikłowych pieczonych.

27 grudnia 2016 11:22
Knorr

Gęsie udka pieczone w niskiej temperaturze, ziemniaki, mus z buraczków ćwikłowych pieczonych.

Czyli w jakiej ok?
27 grudnia 2016 11:43 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Czyli w jakiej ok?

120 stopni Celsjusza.
27 grudnia 2016 11:57 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

120 stopni Celsjusza.

Dobrze robię, te buraczki to pieczesz w folii aluminiowej w piekarniku w całości, pyszne sa takie.
27 grudnia 2016 13:10 / 2 osobom podoba się ten post
Buraczki z cebulką, mielone i frytki robione. -taka sobie skromna kuchnia, ale smaczna.
27 grudnia 2016 13:28 / 1 osobie podoba się ten post
Dla Meza i Syna pierś faszerowana brokulem i twarozkiem cebulowym, bataty, surówka z marchewki i jabłka.
Ja zjem krokiety z grzybami i kapustą, barszcz czerwony.
27 grudnia 2016 14:15 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Dla Meza i Syna pierś faszerowana brokulem i twarozkiem cebulowym, bataty, surówka z marchewki i jabłka.
Ja zjem krokiety z grzybami i kapustą, barszcz czerwony.

Przez pierś do serca:) szczwana bestyjaJa  dzisiaj ogórkowa  / na zeberkach/- duży gar. Zakrecam w słoiki / bez śmietany/ oby synowej nie męczył jak pojadę.
27 grudnia 2016 14:29
Wieprzowinka z anannasem na słodko, fasolka szparagowa i ziemniaczki.
27 grudnia 2016 17:20 / 1 osobie podoba się ten post
Kalarepka z marchewką na ciepło,ziemniaki i jajecznica na specku i cebulce,miały być jaja sadzone ,ale je wzięło rozsadziło na patelni:)Pożarte do dna wsio:)
27 grudnia 2016 21:28 / 4 osobom podoba się ten post
Kluseczki "leniwe"
Taką chętkę miałam jeszcze w De, ale Pdp nie dała się przekonać. A  teraz one tu są ! Pojedliśmy sobie z młodym, oj pojedliśmy.....