ivanilia40Dziś rodzina dziadka zagadnęla mnie czy mam przynajmniej jeden dzień dla siebie wolny. Powiedziałam zgodnie z prawdą,że nie mam i od razu podłapałam temat,mówiąc że są w okolicy dzienne domy opieki i ,że dziadek świetnie by się tam czuł. Heh ...
Obiecali ,że pomoga mi taki dom dzienny załatwić tylko niechbym się zorientowała gdzie byłby najlepszy. Kochana rodzina ,nieprawdaż?
I tak powinno byc! W Heimie,w którym mam praktyki,też przychodzą pacienci np raz w tygodniu na pare-pareńascie godzin,tzw. Tagespflege. Rodzina/lub/Opiekunka przywozi do nas rano babcie lub dziadka i siedzi do wieczora.Normalnie dostaje śniadanie,obiad,ciasto,kolacje,napoje.. Po obiedzie kładzie sie na drzemke w takim "Pflegesessel",odpoczywa,oglada TV, bierze udział w zajęciach,które sa danego dnia w Heimie (np.malowanie, florystyka,pieczenie ciastek). Pozatym pogada sobie z innymi seniorami. Troche odmiana dla babci/dziadka i odpoczynek dla rodziny/opiekunki.Tagespflege powinna byc brana pod uwage przez każdą rodzine,gdzie babcią/dziadkiem opiekuje sie tzw.Opiekunka 24.