06 sierpnia 2017 22:10 / 5 osobom podoba się ten post
EwaR65Przed moim powrotem bedziemy z pdp na grilu i chce im zrobic mieso na grilu ino nie wiem ktore,wisz moze ktore sie nadaje?? Doradz przyjacielu i jakie ziola dac niech znaja tyz nasza grilowa kuchnie.
Co kto lubi.
Najważniejsze jest, by to był świeży kawał mięsa. Czyli od rzeźnika znanego, takiego uu którego kupuję zawsze od czwartku począwszy, bo w środy zwróciłem uwagę, że starszawe jest.
Na pierwszym miejscu na grilla u mnie jest karkówka, mogą być kiełbaski, szaszłyki różne, mięso z kurczaka (piersi). No i w Polsce to naturalnie że kaszanka taka z podrobami.
Tutaj w De pozostaje karkówka, piersi z kurczaka, udka, skrzydełka i mięsno-warzywne szaszłyki. Także ryby.
Jeden dzień wcześniej wkładam karkówkę do marynaty. Oliwa z oliwek, kefir, sok z cytryny albo ocet balsamiczny, czosnek, cebula, papryka ostra, sól, pieprz, suszone oregano i nieco miodu. To razem myrdam, wkładam karkówkę, nakłuwam przed tem. Do lodówki na noc i przed grillowaniem wyjmuję wcześniej, by mięso się nagrzało.
Po tym krótko obsmażam na nagrzanej patelni grilowej, aby zamknąć kapilarki i soki zamknąć w mięsie. Jest wtedy soczyste i smaczne.