08 września 2017 09:14 / 3 osobom podoba się ten post
Ja w kwestii pomocy , porady . Po moim powrocie z urlopu nastapiły pewne zmiany u mojej Pdp. Problem z sikaniem jakby nasilił się . Przypominam jej o sikani, prowadze na kibelek i albo zrobi, albo nie. Podczas tego tygodnia juz dwa razy zasikała łózko . Ona próbuje wstawać nad ranem do toalety, ale jak juz zacznie sikać. Dzisiaj , po rozmowie z córką ustaliłysmy, ze na noc bedą pampersy. Mam je gdzieś kupić i moja prośba tego dotyczy. Gdzie kupujecie i czy to jest jakoś refundowane? Byłam raz na stelli , u babci z inkontynencją, ale pampersy dostawałam i nie interesowałam sie tym.
opiekun.5 (Usunięty)
08 września 2017 09:23 / 1 osobie podoba się ten post
Ja w kwestii pomocy , porady . Po moim powrocie z urlopu nastapiły pewne zmiany u mojej Pdp. Problem z sikaniem jakby nasilił się . Przypominam jej o sikani, prowadze na kibelek i albo zrobi, albo nie. Podczas tego tygodnia juz dwa razy zasikała łózko . Ona próbuje wstawać nad ranem do toalety, ale jak juz zacznie sikać. Dzisiaj , po rozmowie z córką ustaliłysmy, ze na noc bedą pampersy. Mam je gdzieś kupić i moja prośba tego dotyczy. Gdzie kupujecie i czy to jest jakoś refundowane? Byłam raz na stelli , u babci z inkontynencją, ale pampersy dostawałam i nie interesowałam sie tym.
Cześć. Rodzina dzwoni do Kranken Kase i paczka dostarczana jest pod drzwi domu. Owszem, część jest refundowana, ale ile tego niestety dokladnie nie wiem a nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Dostawa jest bardzo szybka. W/g mnie to co piszesz to początki inkontynencji albo warto zrobić badania pod kątem cukrzycy.
doda1961 (Usunięty)
08 września 2017 09:26 / 3 osobom podoba się ten post
Moja PDP ma pampersy na receptę, a w zasadzie pieluchomajtki, ktore zakłada tylko na noc. Oczywiście to nie jest wystarczająća ilość i trzeba dokupić w aptece, bądź w sklepie sanitarnym, bo takie w De są. JEsli Twoja PDP ma Pflegestufe, to nie powinno być problemu z otrzymaniem recepty. Lekarz rodzinny wystawia taką receptę. Dodatkowo ja stosuję specjalne podkłady na łóżko, bo zdarza się, że przez te pieluchomajtki coś tam poleci. Wówczas wystarczy tylko wymienić podkład a nie całą posciel. Oczywiście do tych pieluchomajtek idzie jeszcze podkład, bo one są mało chłonne, natomiast na tyle fajne w uzytkowaniu, że PDP sama sobie rano zdejmuje. Z prawdziwym pampersem sprawa nie jest juz taka prosta.
08 września 2017 09:26 / 3 osobom podoba się ten post
Rodzina nie dzwoni do Karankenkasse, tylko idzie do lekarza po receptę i tę receptę wysyła do kasy chorych do akceptacji. kasa chorych przekazuje receptę do realizacji firmie zaopatrzeniowa, z którą ma umowę.
Tak to działa. Najpierw recepta ze wskazaniem inkontynencji.
aniao (Usunięty)
08 września 2017 09:28 / 4 osobom podoba się ten post
Recepta od lekarza rodzinnego, a potem to zależy od kasy chorych. U lekarza powinni wiedzieć. Na początku zanosiłam receptę do sklepu medycznego, czasami do apteki, a tu gdzie teraz jestem to córka Podopiecznej zamawa pampersy w centrali i wszystko przychodzi pocztą. Reasumując zależnie od kasy chorych różne są drogi.
Teraz pampersy- -mogą być takie duuuuże wkładki i do tego specjalne majtki (wkładki o różnym stopniu chłonności), to jak Pdp mobilna, -pieluchomajtki -takie z gumką, -no i regularne pampersy z przylepcami. Też o różnym stopniu chłonności, na początek może wystarczą niezbyt chłonne.
Najpierw musisz się dowiedzieć jaka kasa chorych, potem u lekarza czy w sklepie medycznym zapytać co dalej robić z tą receptą. Ewentualnie można zadzwonić do kasy chorych (ja tak zrobiłam, a mój niemiecki nie jest perfekcyjny). Z mojego dotychczasowego doświadczenia- w dwóch przypadkach wysyłało się receptę do centarali, w dwóch -prywatne ubezpieczenie- sklep medyczny , raz apteka. To chyba zależy od ichnich umów.
I najważniejsze, to jest zadanie rodziny, chociaż mnie się zdarzało często samodzielnie to załatwiać.
opiekun.5 (Usunięty)
08 września 2017 09:33 / 1 osobie podoba się ten post
Rodzina nie dzwoni do Karankenkasse, tylko idzie do lekarza po receptę i tę receptę wysyła do kasy chorych do akceptacji. kasa chorych przekazuje receptę do realizacji firmie zaopatrzeniowa, z którą ma umowę.
Tak to działa. Najpierw recepta ze wskazaniem inkontynencji.
Kolego byłem w wielu domach i ( może to dziwne) recepta od lekarza "szła" elektronicznie, nic rodzina nie wysyłała. A dzwonili co wielokrotnie słyszałem, może by potwierdzić (?) czy recepta już jest realizowana ( zaakceptowana). Z lekami było podobnie w małych miejscowościach. Nawet dostawa z apteki byla do domu ok 19-20. U Nas nie do pomyślenia.
Kolego byłem w wielu domach i ( może to dziwne) recepta od lekarza "szła" elektronicznie, nic rodzina nie wysyłała. A dzwonili co wielokrotnie słyszałem, może by potwierdzić (?) czy recepta już jest realizowana ( zaakceptowana). Z lekami było podobnie w małych miejscowościach. Nawet dostawa z apteki byla do domu ok 19-20. U Nas nie do pomyślenia.
No i...???
Kobietka (Usunięty)
08 września 2017 09:38 / 1 osobie podoba się ten post
Hej. Mam tutaj bardzo podobnie - Pdp wstaje w nocy do toalety, więc korzysta nie z pampersów, a z pieluchomajtek i wkładki. Sama zmienia, a więc pampek odpada. W ciągu dnia również. Ma cukrzycę, ale u niej akurat jest taki problem, że pęcherz nie jest opróżniany do końca i zalegający mocz, a właściwie bakterie jakieś paskudne wywołały stan zapalny. Teraz mamy minutnik (bo zgodnie z zaleceniem lekarza pęcherz musi być opróżniany do końca) i siedzi czasem 15 minut (muszę pilnować). A łóżko....cóż - codziennie mokre. Mniej, lub bardziej, ale prawie codziennie pralka, a bywa, że dwa razy bo kołdrę też trzeba wyprać. Krankenkasse refunduje, ale nie wiem, czy wysokość tej refundacji jest stała, czy zależy np. od pflegestufe.
Recepta od lekarza rodzinnego, a potem to zależy od kasy chorych. U lekarza powinni wiedzieć. Na początku zanosiłam receptę do sklepu medycznego, czasami do apteki, a tu gdzie teraz jestem to córka Podopiecznej zamawa pampersy w centrali i wszystko przychodzi pocztą. Reasumując zależnie od kasy chorych różne są drogi.
Teraz pampersy- -mogą być takie duuuuże wkładki i do tego specjalne majtki (wkładki o różnym stopniu chłonności), to jak Pdp mobilna, -pieluchomajtki -takie z gumką, -no i regularne pampersy z przylepcami. Też o różnym stopniu chłonności, na początek może wystarczą niezbyt chłonne.
Najpierw musisz się dowiedzieć jaka kasa chorych, potem u lekarza czy w sklepie medycznym zapytać co dalej robić z tą receptą. Ewentualnie można zadzwonić do kasy chorych (ja tak zrobiłam, a mój niemiecki nie jest perfekcyjny). Z mojego dotychczasowego doświadczenia- w dwóch przypadkach wysyłało się receptę do centarali, w dwóch -prywatne ubezpieczenie- sklep medyczny , raz apteka. To chyba zależy od ichnich umów.
I najważniejsze, to jest zadanie rodziny, chociaż mnie się zdarzało często samodzielnie to załatwiać.
Dzięki Aniao. Potwierdziła świat moją nikłą wiedzę w tym temacie. Powiedziałam dzisiaj córce żeby zainteresowała się tym tematem w kwestii sprawnych zakupów i refundacji. Ona jest "mocno"zamiejscowa, ale w takich przypadkach zainteresowana.Pójdę dzisiaj do domowego i niezależnie co tam się dowiem kupię coś na początek.
Kobietka (Usunięty)
08 września 2017 09:42 / 1 osobie podoba się ten post
Moja PDP ma pampersy na receptę, a w zasadzie pieluchomajtki, ktore zakłada tylko na noc. Oczywiście to nie jest wystarczająća ilość i trzeba dokupić w aptece, bądź w sklepie sanitarnym, bo takie w De są. JEsli Twoja PDP ma Pflegestufe, to nie powinno być problemu z otrzymaniem recepty. Lekarz rodzinny wystawia taką receptę. Dodatkowo ja stosuję specjalne podkłady na łóżko, bo zdarza się, że przez te pieluchomajtki coś tam poleci. Wówczas wystarczy tylko wymienić podkład a nie całą posciel. Oczywiście do tych pieluchomajtek idzie jeszcze podkład, bo one są mało chłonne, natomiast na tyle fajne w uzytkowaniu, że PDP sama sobie rano zdejmuje. Z prawdziwym pampersem sprawa nie jest juz taka prosta.
U mojej babci podkłady na łóżko niewiele dają, ale czasem się uda bez przebieranki. Właśnie, pampka sama nie zmieni. A tu próba pampka na noc zakończyła się totalną porażką - nie wstała, a mokre było absolutnie wszystko.
opiekun.5 (Usunięty)
08 września 2017 09:54 / 1 osobie podoba się ten post
Zadzwoniłem do mojej Koordynatorki w D, to Polka i rację ma aniao. To zależy od Landu, od Umów zawartych z Krankenkase etc. Co Land to inaczej. Swoją drogą to ciekawe, że jednak tak można, a nie jak u Nas - odgórnie.
Hej. Mam tutaj bardzo podobnie - Pdp wstaje w nocy do toalety, więc korzysta nie z pampersów, a z pieluchomajtek i wkładki. Sama zmienia, a więc pampek odpada. W ciągu dnia również. Ma cukrzycę, ale u niej akurat jest taki problem, że pęcherz nie jest opróżniany do końca i zalegający mocz, a właściwie bakterie jakieś paskudne wywołały stan zapalny. Teraz mamy minutnik (bo zgodnie z zaleceniem lekarza pęcherz musi być opróżniany do końca) i siedzi czasem 15 minut (muszę pilnować). A łóżko....cóż - codziennie mokre. Mniej, lub bardziej, ale prawie codziennie pralka, a bywa, że dwa razy bo kołdrę też trzeba wyprać. Krankenkasse refunduje, ale nie wiem, czy wysokość tej refundacji jest stała, czy zależy np. od pflegestufe.
Moja już sama nic nie zrobi w tej kwestii. W takiej sytuacji jest zazwyczaj zagubiona, przestraszona i zażenowana (AL). Często jest na antybiotykach z powodu jakichś bakterii. Jest pod stałą kontrolą urologa. Rzadko oddaje mocz i coraz częściej jakby bezwiednie. W ciągu dnia, to często prowadzę do toalety i trafi, że zrobi, ale w nocy przecież nie będę czuwała. Przyszedł czas na zmiany. Przy okazji dzięki wszystkim za porady
Kobietka (Usunięty)
08 września 2017 10:06 / 2 osobom podoba się ten post
Moja już sama nic nie zrobi w tej kwestii. W takiej sytuacji jest zazwyczaj zagubiona, przestraszona i zażenowana (AL). Często jest na antybiotykach z powodu jakichś bakterii. Jest pod stałą kontrolą urologa. Rzadko oddaje mocz i coraz częściej jakby bezwiednie. W ciągu dnia, to często prowadzę do toalety i trafi, że zrobi, ale w nocy przecież nie będę czuwała. Przyszedł czas na zmiany. Przy okazji dzięki wszystkim za porady :aniolki:
No to pampek. Na noc. Ale żeby go nie zdjęła....Nie ma za co dziękować, czy nie po to jest forum, czyli my ?
opiekun.5 (Usunięty)
08 września 2017 10:09 / 3 osobom podoba się ten post
Moja już sama nic nie zrobi w tej kwestii. W takiej sytuacji jest zazwyczaj zagubiona, przestraszona i zażenowana (AL). Często jest na antybiotykach z powodu jakichś bakterii. Jest pod stałą kontrolą urologa. Rzadko oddaje mocz i coraz częściej jakby bezwiednie. W ciągu dnia, to często prowadzę do toalety i trafi, że zrobi, ale w nocy przecież nie będę czuwała. Przyszedł czas na zmiany. Przy okazji dzięki wszystkim za porady :aniolki:
Wiesz co... W 2 przypadkach lekarze zalecili podobnie: mam podawać picie PdP ile chce do godz.15 potem niewielkie ilości. Ale jak zdąrzylem zauważyć nic to nie dało. Pomagalo przy inkontynencji to: pieluchomajtki plus wkladka plus dodatkowo gumowe gatki. Często udawało się , że pościel nie wymagala zmiany. Na ostatniej szteli był ten problem i często udawało się mieć trochę mniej pracy odnośnie pościeli.
doda1961 (Usunięty)
08 września 2017 10:17 / 3 osobom podoba się ten post
U mojej babci podkłady na łóżko niewiele dają, ale czasem się uda bez przebieranki. Właśnie, pampka sama nie zmieni. A tu próba pampka na noc zakończyła się totalną porażką - nie wstała, a mokre było absolutnie wszystko.
Kobietko, podkłady są duże i nie przepuszczają wody. Kładzie się je na łóżko po prostu. U mnie zdają egzamin koncertowo. Wygląda to mniej więcej tak: Ja mam takie
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.